Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε λόγω «συνδρόμου της Νάξου» – Το γονίδιο που «κρύβεται» στη Μεσόγειο

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε λόγω «συνδρόμου της Νάξου» – Το γονίδιο που «κρύβεται» στη Μεσόγειο

Euro 2020: Συγκλονισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη μετά το περιστατικό που είχε ο Κρίστιαν Έρικσεν και το οποίο λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή.

Ο ειδικός αθλίατρος και ορθοπεδικός Γιώργος Τσικούρης μίλησε στο ethnos.gr και εξήγησε τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν.

Παράλληλα εξήγησε τι είναι η «Νόσος της Νάξου» από την οποία μπορεί να πάσχει ο 29χρονος Δανός.

Επίσης ο Τσικούρης τόνισε το πώς η έγκαιρη και σωστή επέμβαση του ιατρικού προσωπικού αποδείχθηκε σωτήρια για τη ζωή του.

Ακόμη εξήγησε πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός απινιδωτή στο γήπεδο, καθώς όπως είπε σώζει ζωές. Πρόσθεσε πάντως ότι η χρήση του δεν είναι εύκολη και πρέπει να γίνεται μόνο από προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί και είναι έμπειρο.

Υπέστη συγκοπτικό επεισόδιο

«Από τα συμπτώματα και αυτά που πληροφορούμαστε εκτιμώ πως ο άτυχος Κριστιάν Έρικσεν έπαθε συγκοπτικό επεισόδιο. Είναι αιφνίδια, παροδική απώλεια της συνείδησης η οποία προκαλείται από εγκεφαλική ισχαιμία. Η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλείται από καρδιακά αλλά και εξωκαρδιακά αίτια», είπε αρχικά ο Γιώργος Τσικούρης.

Δεν αιματώθηκε ο εγκέφαλος του Έρικσεν

Για το πόσο σοβαρό είναι ένα τέτοιο επεισόδιο για έναν άνθρωπο απάντησε: «Είναι ανησυχητικό για κάθε άνθρωπο. Δεν το παθαίνει εύκολα ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ δε περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε έναν αθλητή υψηλού επιπέδου που έχει μεγάλες μυοσκελετικές ενεργειακές ανάγκες και υψηλή αιμάτωση προς του μύες και κυρίως προς τον εγκέφαλο. Αυτό έγινε είτε διότι ο αθλητής είχε αρρυθμίες στην καρδιά, είτε γιατί δεν πήγε αίμα στην καρδιά και κυρίως διότι μετά από όλα αυτά δεν πήγε αίμα στον εγκέφαλο».

Το σύνδρομο της Νάξου

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Γιώργου Τσικούρη σχετικά με τα διάφορα σύνδρομα που έχουν καταγραφεί στην ιατρική και μεταξύ αυτών είναι και το «σύνδρομο της Νάξου»: «Υπάρχουν σύνδρομα για την καρδιά του αθλητή και γενικά των νέων κάτω από 30 ετών. Ένα από αυτά είναι το σύνδρομο της Νάξου ή ακόμα το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό η θεραπεία είναι η τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.

Σε περιπτώσεις κοιλιακής ταχυκαρδίας πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο , που μπορεί να είναι στεφανιαία νόσος άρα η θεραπεία θα είναι η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων ή το bypass. Σε περίπτωση στένωσης της αορτικής βαλβίδας ή μυξώματος του αριστερού κόλπου η θεραπεία είναι χειρουργική. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά όλες οι αιτίες».

Tι είναι η νόσος της Νάξου

Η νόσος της Νάξου εντοπίσθηκε και περιγράφηκε πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική κοινότητα τη δεκαετία του 80, από τον ιατρό καρδιολόγο – Νίκο Πρωτονοτάριο και τη σύζυγο του ιατρό Ανταλένα Tσατσοπούλου. Πριν ανακαλυφθεί, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της σπάνιας ασθένειας που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30.

Η έρευνας του Πρωτονοτάριου απέδειξε ότι η νόσος Νάξος είναι κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, που οφείλεται σε μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου και προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. Έχει επίπτωση, περίπου σε 1 στους 5.000. Η νόσος Νάξος είναι ένα σύνδρομο που συνδυάζει την παρουσία αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας με τις δερματικές αλλοιώσεις και τα πολύ κατσαρά μαλλιά.

Πηγή: kalimera-ellada.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ