Παναθηναϊκός – Σλάβια Πράγας: 21 χρόνια και μια… αιωνιότητα μετά (vids)

Παναθηναϊκός – Σλάβια Πράγας: 21 χρόνια και μια… αιωνιότητα μετά (vids)

O Παναθηναϊκός βρίσκει στον δρόμο του την Σλάβια Πράγας σε ένα repeat της σεζόν 2001-2002. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά...

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια. Στον δρόμο του για τους ομίλους του Conference League θα αντιμετωπίσει την Σλάβια Πράγας, στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού γύρου.

Μια αντίπαλο που την έχει ξανασυναντήσει το 2001, όταν την είχε αντιμετωπίσει για τον γ’ προκριματικό γύρου του Champions League. Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά.

Οι Πράσινοι τότε βρισκόντουσαν στην 9η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Είχαν τερματίσει δεύτεροι στο πρωτάθλημα πίσω από τον Ολυμπιακό και για να προκριθούν στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έπρεπε να ξεπεράσουν τον σκόπελο των προκριματικών.

Διαβάστε επίσης: Ποιός ιδιοκτήτης της Super League αγόρασε τηλεοπτικό σταθμό…

Η κλήρωση τους έφερε αντιμέτωπους με την Σλάβια Πράγας. Η τσέχικη ομάδα ήταν στην 141η θέση στην βαθμολογία της UEFA και χωρίς αμφιβολία χαμηλότερου επιπέδου από το Τριφύλλι. Το πρώτο ματς πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία και ο επαναληπτικός στην Λεωφόρο ακριβώς όπως τώρα.

Η μισή πρόκριση κρίθηκε εκεί!

Η αναμέτρηση στην Πράγα διεξήχθη στις 8 Αυγούστου του 2001, με τον Παναθηναϊκό να κάνει εξαιρετική εμφάνιση μέσα στην έδρα των Τσέχων και να επικρατεί με 2-1, χάρη στα γκολ των Λυμπερόπουλο και Καραγκούνη. Για τους γηπεδούχους μείωσε ο Κούκα. Μια νίκη που έφερε το Τριφύλλι αγκαλιά με την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η 11άδα του Παναθηναϊκού: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Μπασινάς, Μικάελσεν, Καραγκούνης (83’ Γκαλέτο), Κόλκα (88’ Σάριτς), Λυμπερόπουλος, Κωνσταντίνου (70’ Ολισαντέμπε).

Στον επαναληπτικό της Λεωφόρου το σύνολο του Γιάννη Κυράστα έπρεπε να κάνει απλά τα… βασικά.

Σε ένα κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης», το Τριφύλλι αποδείχθηκε αντάξιο των περιστάσεων και «σφράγισε» την πρόκριση, χάρη στο γκολ του Άγγελου Μπασινά. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι και έστειλε στα… αστέρια τους Πράσινους.


Η 11άδα Παναθηναϊκού στον επαναληπτικό: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Μπασινάς, Μικάελσεν, Κόλκα, Κωνσταντίνου (83′ Βόκολος), Καραγκούνης (62′ Σόουζα), Λυμπερόπουλος (34′ Βλάοβιτς).

Μια… αιωνιότητα μετά!

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πλέον οι Τσέχοι βρίσκονται στην 41η θέση του ranking της UEFA και ο Παναθηναϊκός στον πάτο. Θέση 214 για την ακρίβεια.

Η Σλάβια να σημειωθεί ότι πέρυσι έφτασε μέχρι τους «8» του Conference League, όπου αποκλείστηκε από την Φέγενορντ, ενώ τις σεζόν 2018-19 και 2020-21 έφτασε στους προημιτελικούς του Europa League.  Πορείες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για μια πολύ ποιοτική ομάδα, που έχει ρόστερ υψηλού επιπέδου και ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η τσέχικη ομάδα έχει εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τον Παναθηναϊκό, που έχει να πανηγυρίσει νίκη σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2012, όταν είχε κερδίσει την Μάριμπορ.

Οι Πράσινοι έχουν χάσει την ευρωπαϊκή τους αίγλη, δεχόμενοι μάλιστα σοκαριστικές ήττες από ομάδες πολύ χαμηλότερου επιπέδου, όπως οι Οντένσε, Εστορίλ και Καμπάλα. Ομάδες που το μακρινό 2001 δεν υπήρχε περίπτωση να δυσκολέψουν τους Πράσινους.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός αν θέλει να ξαναγίνει Ευρωπαίος θα πρέπει να κάνει υπερβάσεις. Να αποκλείσει ανώτερες ποιοτικά ομάδες, όπως είναι η Σλάβια. Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ περνάει από την Πράγα για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Επιμέλεια: Τσεσμελής Αντώνης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ