Φιορεντίνα – Γουέστ Χαμ: Ο τελικός των στερημένων

Φιορεντίνα – Γουέστ Χαμ: Ο τελικός των στερημένων

Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ κοντράρονται στον τελικό του Conference League έχοντας μοναδική ευκαιρία να κατακτήσουν ένα (ευρωπαϊκό) τρόπαιο μετά από δεκαετίες ξηρασίας.

Έχει διάμετρο 57,5 εκατοστά και ζυγίζει 11 κιλά. Αποτελείται από 32 εξαγωνικές ράβδους -μία για κάθε ομάδα της φάσης των ομίλων – που στρίβουν και στρέφονται από τη βάση του. Το κυρτό σχήμα του εμπνέεται από την πτήση μιας μπάλας ποδοσφαίρου προς την εστία. Η βάση και το πάνω μέρος είναι κατασκευασμένα από χειροποίητο ορείχαλκο με ματ γαλβανισμένο ατσάλι, ενώ οι ράβδοι έχουν γυαλιστερό ασημί φινίρισμα. Για όσους απορούν ακόμη, αυτό είναι το τρόπαιο του Europa Confernce League, το οποίο θα διεκδικήσουν απόψε (22:00) στον τελικό της «Eden Arena» της Πράγας οι δύο φιναλίστ της διοργάνωσης, Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ.

Στη δεύτερη σεζόν της τρίτης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, οι «βιόλα» θέλουν να τη μετατρέψουν σε ιταλική υπόθεση παίρνοντας τη σκυτάλη από την περσινή νικήτρια, Ρόμα, αλλά δεν θα έχουν εύκολο έργο κόντρα στα «σφυριά» που είναι αποφασισμένα να υψώσουν την αγγλική σημαία στον ουρανό της Τσεχίας. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: και οι δύο ομάδες είναι πεινασμένες για διάκριση, πεινασμένες για μία κούπα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αμφότερες έχουν στο παλμαρέ τους από ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, το «εσωτερικό επιτελείο» υποστήριξης, ο ρόλος του Ιμπαγάσα και ο Φουστέρ

Η Φιορεντίνα το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1961 όταν επικράτησε σε διπλό τελικό της Ρέιντζερς και η Γουέστ Χαμ τέσσερα χρόνια αργότερα την ίδια διοργάνωση σε μονό τελικό με αντίπαλο τη Μόναχο 1860. Οι Άγγλοι έχουν κι ένα Ιντερτότο το 1999, αλλά δεν είναι ίδια η βαρύτητά του με τις μεγάλες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ διαχρονικά ενώ πέρσι είχαν επίσης πολύ καλή παρουσία στην Ευρώπη καθώς έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Europa League. Όσο για το από πότε έχουν να σηκώσουν κούπα οι δυο τους; Η Φιορεντίνα από το Κύπελλο Ιταλίας το 2001 κι ενώ φέτος έχασε την ευκαιρία να το σηκώσει ξανά, στον τελικό με την Ίντερ, ενώ η Γουέστ Χαμ αγνοεί τη χαρά από το 1980 όταν πήρε το Κύπελλο Αγγλίας.

Όλα αυτά είναι ιστορία όμως και τώρα οι δύο ομάδες έχουν ευκαιρία να γράψουν νέες σελίδες δόξας. Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτόν τον τελικό θα συναντηθούν οι δύο κορυφαίες επιθέσεις της διοργάνωσης. Πρώτη μακράν η Φιορεντίνα με 36 γκολ σε 14 ματς, με τη Γουέστ Χαμ να ακολουθεί έχοντας βρει δίχτυα εννιά φορές λιγότερες από τους Ιταλούς. Οι «βιόλα» έχουν στις τάξεις τους και τον πρώτο σκόρερ του Conference, Αρτούρ Καμπράλ, που έχει πετύχει επτά γκολ, όσα και ο Αμντούνι της Βασιλείας τον οποίο έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει ο βραζιλιάνος επιθετικός. Στη δεύτερη θέση είναι ο Αντόνιο της Γουέστ Χαμ με έξι γκολ, όσα όμως έχει και ο Γιόβιτς της Φιορεντίνα. Στα αξιοσημείωτα επίσης το γεγονός ότι το γήπεδο του τελικού είναι πολύ γνώριμο σε δύο παίκτες των «σφυριών». Τόμας Σούτσεκ και Βλάντιμιρ Τσούφαλ ξέρουν καλά τα κατατόπια της «Eden Arena» από τον καιρό που φορούσαν τη φανέλα της Σλάβια Πράγας.

Για τον προπονητή της Φιορεντίνα, Βιντσέντσο Ιταλιάνο, η φετινή σεζόν είναι η πρώτη της καριέρας του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και θα ήταν ονειρικό να συνδυαστεί με κούπα. «Είναι η πρώτη μου σεζόν στην Ευρώπη και το να φτάσω στον τελικό είναι μεγάλη ικανοποίηση. Αυτή η πορεία προς τον τελικό θα μας ακολουθεί για πάντα, αλλά τώρα έχουμε μια αποστολή να ολοκληρώσουμε. Το να έχουμε τρεις ομάδες στον τελικό είναι ένα λόγος μεγάλης υπερηφάνειας για το ιταλικό ποδόσφαιρο», σημείωσε ο 45χρονος τεχνικός που στάθηκε στο γεγονός ότι και στους τρεις φετινούς τελικούς υπάρχει ιταλική εκπροσώπηση. Η Ρόμα δεν τα κατάφερε στο Europa League, με τη Φιορεντίνα και την Ίντερ το Σάββατο στο Champions League να ακολουθούν ελπίζοντας πως εκείνες θα έχουν καλύτερη τύχη.

Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Μόγες είναι ικανοποιημένος για τη μέχρι τώρα πορεία της Γουέστ Χαμ, αλλά θέλει και το τρόπαιο. «Είμαστε απολύτως ενθουσιασμένοι. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον σύλλογο, αλλά τώρα είναι να πάμε και να το κερδίσουμε», επισήμανε ο έμπειρος προπονητής. Πέρα από το τρόπαιο που από μόνο του αποτελεί τεράστιο κίνητρο, για τους δύο φιναλίστ υπάρχει ακόμη ένας λόγος που θέλουν να βγουν νικητές απόψε. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τους ομίλους του Europa League στους οποίους θα βρεθεί αυτομάτως όποια ομάδα επικρατήσει. Τόσο η Φιορεντίνα όσο και η Γουέστ Χαμ, τερμάτισαν σε θέσεις που δεν παίρνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω των πρωταθλημάτων τους οπότε έχουν τώρα μία δεύτερη ευκαιρία.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ