Τα παιδία του πολέμου, ξανά μαζί: Ο Ντάρκο και ο «Ντέκι» στην ίδια πρόταση 4.238 ημέρες μετά

Τα παιδία του πολέμου, ξανά μαζί: Ο Ντάρκο και ο «Ντέκι» στην ίδια πρόταση 4.238 ημέρες μετά

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς συναντιόνται στο «Γ. Καραϊσκάκης» 12 χρόνια και 6 μήνες μετά...

Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη «μάχη» του Europa Conference League και αντιμετωπίζει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τη Φερεντσβάρος του Ντέγιαν Στάνκοβιτς, με τον Σέρβο να συνδέεται με τους Πειραιώτες και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς με μια απίστευτη ιστορία 12,5 χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, το πρωί της 9ης Ιουλίου 2012, η έγκυρη «Zurnal» άναψε την σπίθα: Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες παρουσίαζε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο –πολύς- Ντέγιαν Στάνκοβιτς, ήταν έτοιμος να αφήσει το Μιλάνο και την Ίντερ έπειτα από οκτώμισι χρόνια και περισσότερες από 300 συμμετοχές για χατίρι του Ολυμπιακού. «Του τηλεφώνησε ο αθλητικός διευθυντής του club Ντάρκο Κοβάσεβιτς» έγραψαν οι Σέρβοι προκαλώντας μια μικρή μεταγραφική «θερμοπληξία» στα μέρη μας -που ως γνωστόν άλλο που δεν θέλουμε-.

Που να ήξεραν όμως ότι για να μπορέσουν τελικά να βάλουν στην ίδια πρόταση τον Ντάρκο, τον «Ντέκι» και τον Ολυμπιακό θα έπρεπε να περιμένουν ακριβώς 4.238 ημέρες. Ως το βράδυ της Πέμπτης (15/2, 19:45) όταν πίσω από τις κουίντες της αναμέτρησης των Ερυθρόλευκων με τη Φερεντσβάρος για τα playoffs του Europa Conference League θα ζωντανέψει μια παλιά (και σπουδαία) ιστορία…

Τριάντα χρόνια φίλοι ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Και αν και τους χωρίζουν πέντε χρόνια στην ηλικία, μια ποδοσφαιρική ζωή μαζί: Συμπαίκτες στον Ερυθρό Αστέρα (1994-1996) υπό τις οδηγίες του Λιούπκο Πέτροβιτς (διετέλεσε προπονητής και του Ολυμπιακού). Συμπαίκτες για την ενωμένη Γιουγκοσλαβία (1997-2002).Μαζί για ένα φεγγάρι και στη Ρώμη για λογαριασμό της Λάτσιο (2001-2002). Πλάι-πλάι και στην πρώτη εθνική ομάδα της Σερβίας. Μαζί στο Μουντιάλ της Γαλλίας (1998).

Μαζί στο Euro 2000 που φιλοξένησαν από κοινού Βέλγιο και Ολλανδία. Ήταν εκεί ο Ντάρκο, όταν ο Ντέγιαν έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο φιλικό της Γιουγκοσλαβίας με την Νότιο Κορέα (22/4/1998). Ήταν εκεί ο Ντέγιαν, όταν ο Ντάρκο το αποχαιρετούσε (Σερβία-Νορβηγία, 31/3/2004). Είναι εκεί και οι δύο σε φωτογραφίες που αν και το χρώμα τους ξεφτίζει, ακόμη αποθανατίζουν την ίδια την ιστορία μιας κορυφαίας ποδοσφαιρικής σχολής. Μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, τον Μάρκος Πάντελιτς και τα άλλα μέλη της ευλογημένης Gen-X γενιάς του Βελιγραδίου. Τα περίφημα παιδιά του πολέμου που το ποδόσφαιρο τους άνοιξε την πόρτα.

Υπάρχει και ο τρίτος της παρέας

Ο Κοβάσεβιτς γεννημένος το 1973 στο Κόβιν. Ο Στάνκοβιτς το 1978 στο Ζέμουν. Τις δύο πόλεις χωρίζουν ακριβώς 78 χιλιόμετρα. Συναντήθηκαν στη «μέση». Ακριβώς στην πόρτα του θρυλικού «Μαρακανά». Και από τότε το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα βήματα τους να ταιριάζουν στο ίδιο μονοπάτι. Αμ το άλλο; Ο Ντάρκο που μόλις επέστρεψε στο δεύτερο σπίτι του, τον Ολυμπιακό, ανοίγοντας την τρίτη του θητεία ως υψηλόβαθμο «στέλεχος» του ποδοσφαιρικού οργανογράμματος, έμαθε για τα καλά και τον… γιο: Τον Αλεξάνταρ Στάνκοβιτς που ήδη λογίζεται και υπολογίζεται ως next big thing του Σέρβικου ποδοσφαίρου.

Είναι μόλις 18 και αρχηγός της U-19 ομάδας της Ίντερ που την περασμένη Τετάρτη αντιμετώπισε στο Καραϊσκάκη τον αντίστοιχο Ολυμπιακό για μια θέση στους «16» του Youth League. Ήταν 15 όταν ο Κοβάσεβιτς σαν τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας της Σερβίας του προσέφερε για πρώτη φορά την ευκαιρία να φορέσει και εκείνος το εθνόσημο (με την εθνική Παίδων της χώρας)!

Άλλο η φιλία και…

Φυσικά –και- στο ποδόσφαιρο άλλοι οι φιλίες και άλλο η δουλειά. Και ο Ντάρκο με τον Ντέκι από Πέμπτη σε Πέμπτη θα βρεθούν δύο φορές απέναντι για τα καλά. Επιθυμεί διακαώς την πρόκριση στους «16» του Conference League ο Ολυμπιακός αναζητώντας μια δεύτερη αφετηρία –ου μην και ευκαιρία- μέσα σε μια σεζόν που λίγα πράγματα του πάνε καλά. Θέλει με κάθε τρόπο ο Στάνκοβιτς το εισιτήριο για λογαριασμό της Φερεντσβάρος καθώς δεν κρύβει ότι τα όνειρα του στους πάγκους είναι πολύ μεγαλύτερα και για να τα πετύχει με ένα τέτοιο αουτσάιντερ σίγουρα χρειάζεται κάτι «μεγάλο» στην Ευρώπη. Τα είπε άλλωστε δημόσια πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Ουγγρικής ομάδας, Γκαμπόρ Κουμπάτοφ: «Θέλει να γίνει προπονητής της Ίντερ. Και για να το πετύχει σκοπεύει να νικήσει με κάθε κόστος.

σε δέκα λεπτά. Το μόνο που μου είπε ήταν να του δώσω την ομάδα». Ο Στάνκοβιτς είναι στους πάγκους από το 2014 όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έπειτα από 15 χρόνια καριέρας στην Ιταλία (Λάτσιο, Ίντερ). Και ανέβηκε με υπομονή όλα τα σκαλοπάτια. Βοηθός στην Ουντινέζε, στις υποδομές της Ίντερ, πρώτος προπονητής στον Ερυθρό Αστέρα κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ στην τριετία 2019-2022. Με ένα σύντομο πέρασμα πέρσι από τον πάγκο της ταλαιπωρημένης Σαμπντόρια. Και εδώ και μερικούς μήνες στην όμορφη Βουδαπέστη.

Υπάρχουν και αποδείξεις

Ο 46χρονος προπονητής έπιασε το τιμόνι της Φερεντσβάρος στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023, και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει αρκετά καλά. Και στο Conference League κόντραρε ως το τέλος την Φιορεντίνα για την πρώτη θέση που θα την έστελνε απευθείας στους «16». Και στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας όπου με μια ξεγυρισμένη 5-1 παράσταση επί της ΜΤΚ σκαρφάλωσε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μόλις την περασμένη Τετάρτη. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι τυχόν θεωρούν την Φερεντσβάρος, χαμηλό εμπόδιο υπολογίζοντας στην παραδοσιακή χειμερινή «διακοπή» του ποδοσφαίρου της χώρας της (Δεκέμβρης-Γενάρης).

Και κυρίως όσοι δεν λογαριάζουν ότι ο Ολυμπιακός σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι ακριβώς και βιβλίο ανοιχτό. Μόλις την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο χάνοντας από τον Παναθηναϊκό, βρέθηκε στο μείον εννέα από την κορυφή της Super League (ΠΑΟΚ 50β) αλλά και στο μείον έξι από τους Πράσινους (47β) που αυτή τη στιγμή είναι στην τρίτη θέση. Έχει φυσικά πολύ δρόμο μπροστά -15 ολόκληρες αγωνιστικές-, όμως αυτή τη στιγμή μοιάζει εκτροχιασμένος από τον βασικό του στόχο και προφανώς σοκαρισμένος από μια εξέλιξη που έχει να του συμβεί εδώ και χρόνια, μήνα Φλεβάρη.

Ποιος είναι ο λόγος που επέστρεψε

Αυτή η εξέλιξη είναι άλλωστε που με έναν τρόπο άνοιξε ξανά την πόρτα στον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Αντέδρασαν άμεσα οι Ερυθρόλευκοι και την Δευτέρα το βράδυ ανακοίνωσαν την επιστροφή ενός δικού τους ανθρώπου που μαζί με τον Κριστιάν Καρεμπέ θα αναλάβει την ευθύνη σε δύο επίπεδα: Στον τρόπο που η σεζόν θα κλείσει ομαλά με την ομάδα να προσπαθεί ως το φινάλε για κάθε τι καλύτερο από το «σημερινό». Κατ επέκταση και στις προϋποθέσεις που θα βάλουν τις βάσεις για τη νέα αγωνιστική version της επόμενης περιόδου. Και φυσικά η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ήδη την Τρίτη τον πρωί ήταν στα αποδυτήρια του Ρέντη μαζί με τους ποδοσφαιριστές:

«Πιστεύω σε εσάς και Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να αλλάξουμε την κατάσταση. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε και ποια είναι τα προβλήματα. Εάν είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να τα αλλάξουμε. Θα είμαι δίπλα σας για όλα» τους υποσχέθηκε. Εννοείτε ότι ο Ολυμπιακός ξέρει καλά ποιον άνθρωπο εμπιστεύτηκε. Έναν συνεργάτη που ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέλεξε να τον έχει πλάι του από το καλοκαίρι του 2010 όταν άνοιξε τη δική του μεγάλη εποχή στο μεγάλο λιμάνι. Ο μύθος μάλιστα λέει πως μόνο εκείνον πήρε μαζί του σε εκείνο το αεροπορικό ταξίδι εξπρές ως την Ισπανία προκειμένου να πείσουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε να γυρίσει σχηματίζοντας με την… πρώτη εκείνη την καταπληκτική ομάδα που άνοιξε την εποχή 7 σερί κατακτήσεων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο οργανισμός Ολυμπιακός και τα προνόμια

Είναι προνόμιο για τον οργανισμό Ολυμπιακός το να μπορεί να θεωρεί «δικά του παιδιά» προσωπικότητες όπως τον Κριστιάν Καρεμπέ και τον Ντάρκο-γκολ. Πολλώ δε μάλλον να μπορεί να τους εμπιστευθεί ταυτόχρονα σε μια τέτοια συγκυρία. Όπως προνόμιο αποτελεί και η παρουσία στο Conference League. Ένα μονοπάτι που μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξαναδώσει στους Ερυθρόλευκους το… κέφι τους και να αλλάξει το πρόσημο της σεζόν. Αρκεί να έρθει αυτή η πρόκριση.

Αν οι Πειραιώτες φτάσουν στους «16» τότε θα τους περιμένει μια εκ των: Λιλ (Γαλλία), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία), Μπριζ (Βέλγιο), Άστον Βίλα (Αγγλία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Φενέρμπαχτσε (Τουρκία). Τίποτα εύκολο, αλλά ίσως με λίγη τύχη κάτι ικανό προς διαχείριση. Ακόμη και σε μια σεζόν όπως αυτή. Θυμίζουμε ότι οι Πειραιώτες έχουν τρία νέα πρόσωπα στη λίστα τους. Τον Νταβίντ Κάρμο (Πόρτο), τον Τσικίνιο (Μπενφίκα) και τον Αντρέ Όρτα (Μπράγκα). Άπαντες μεταγραφές του Γενάρη. Όλοι τους με παρουσία στους ομίλους του φετινού Champions League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ