Η χρυσή ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η βασίλισσα στα έσοδα Ρεάλ Μαδρίτης και η καλοπληρώτρια Μπαρτσελόνα

Η χρυσή ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η βασίλισσα στα έσοδα Ρεάλ Μαδρίτης και η καλοπληρώτρια Μπαρτσελόνα

Τα «τρελά» νούμερα των κορυφαίων κλαμπ του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική ανασκόπηση που δημοσίευσε η UEFA.

Την ακριβότερη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, παράταξε πέρυσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική ανασκόπηση που δημοσίευσε η UEFA.

Οι Κόκκινοι Διάβολοι δαπάνησαν 1,42 δισ. ευρώ για την απόκτηση των παικτών που περιλάμβανε το περυσινό τους ρόστερ, ανάμεσά τους οι Αντονι, Χάρι Μαγκουάιρ, Τζέιντον Σάντσο, Κασεμίρο, Λισάντρο Μαρτίνες.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό: Αυτή είναι η απόφαση του Μπαρτζώκα για την επτάδα των ξένων

Η Γιουνάιτεντ κατέρριψε το ρεκόρ (1,33 δισ. ευρώ) που κατείχε η Ρεάλ Μαδρίτης από το 2020.

Παρ’ όλα αυτά ο πακτωλός χρημάτων αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετός για να διακριθεί αφού τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ, 14 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι.

Η τελευταία περιλαμβάνεται στο γκρουπ των τριών ομάδων που ξόδεψαν επίσης πάνω από ένα δισ. για τη συγκρότηση των ρόστερ τους. Οι Πολίτες βρίσκονται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με 1,286 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Τσέλσι με 1,084 δισ. ευρώ και το κλαμπ κλείνει με τη Ρεάλ Μαδρίτης που ξόδεψε 1,031 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά την πανδημία ήταν εντυπωσιακή.

Τα συνολικά του έσοδα για το 2022 υπολογίζονται στα 24 δισ. ευρώ, γεγονός που το κατατάσσουν μεταξύ των μεγαλύτερων «βιομηχανιών» της Ευρώπης, βάσει εσόδων.

Τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, σχεδόν όσων και των δύο επόμενων πλουσιότερων πρωταθλημάτων, της Λα Λίγκα και της Μπουντεσλίγκα που είχαν έσοδα σχεδόν 3,3 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα των 20 κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ αντιστοιχούν στα έσοδα 642 ομάδων από 50 χώρες πλην του Big 5.

Οι συνολικές ζημίες προ φόρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι 3,2 δισ. ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στην Πρέμιερ Λιγκ (764 εκατ. ευρώ).

Η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει βασίλισσα στα έσοδα με 841 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Μάντσεστερ Σίτι με 836 εκατ. και η Μπαρτσελόνα με 815 εκατ. ευρώ.

Η πιο ακριβή ομάδα για να παρακολουθήσεις αγώνα της είναι η Παρί Σεν Ζερμέν. Το μέσο ποσό που θα δαπανήσει ένας φίλαθλος για εισιτήριο και φιλοξενία είναι 140 ευρώ. Δύο ακόμα ομάδες, η Γιουβέντους και η Τότεναμ ξεπερνούν το φράγμα των 100 ευρώ.

Ο μέσος όρος των εσόδων των κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ ήταν τα 323 εκατ. ευρώ που είναι δεκαπλάσια από τον αντίστοιχο μέσο όρο των ολλανδικών ομάδων.

Οσον αφορά το κόστος των μισθολογίων παικτών και υπαλλήλων, εκτοξεύτηκε στα 16,9 δισ. ευρώ και είναι προσαυξημένο κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η ομάδα με το υψηλότερο μισθολογικό κόστος είναι η Μπαρτσελόνα (639 εκατ. ευρώ). Αν υπολογιστεί ωστόσο το μισθολογικό κόστος μόνο για τους ποδοσφαιριστές τότε τα πρωτεία κατέχει η Παρί Σεν Ζερμέν με 529 εκατ. ευρώ. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το γαλλικό κλαμπ είχε στις τάξεις του τους Μέσι, Νεϊμάρ και Εμπαπέ.

πηγή: in,gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ