Οι «πρωτάρες» Πλζεν και Λιλ και τα πιο μεγάλα… όπλα

Οι «πρωτάρες» Πλζεν και Λιλ και τα πιο μεγάλα… όπλα

Το σχήμα της «Opap Arena», του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τον τελικό στις 29 Μαΐου, μπορεί πλέον να...φανεί σχεδόν στον ορίζοντα, καθώς οι οκτώ που έχουν «επιβιώσει» έως τώρα κάνουν το πρώτο βήμα για να βρεθούν στην τετράδα

«Μπορεί μια ελληνική ομάδα να περάσει στον τελικό του Europa Conference League στην Αθήνα;», αναρωτιέται η ιστοσελίδα της UEFA, λίγο πριν από τους πρώτους προημιτελικούς, όπου συμμετέχουν ΠΑΟΚ και  Ολυμπιακός.

Το σχήμα της «Opap Arena», του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τον τελικό στις 29 Μαΐου, μπορεί πλέον να…φανεί σχεδόν στον ορίζοντα, καθώς οι οκτώ που έχουν «επιβιώσει» έως τώρα κάνουν το πρώτο βήμα για να βρεθούν στην τετράδα.

 Το ελληνικό δίδυμο συνεχίζει…

Αφού χρειάστηκαν σημαντικές ανατροπές στις ρεβάνς της φάσης των «16», ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έφτασαν στα προημιτελικά, εξακολουθώντας να υπερασπίζονται την ευκαιρία μιας ελληνικής ομάδας να αγωνιστεί στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Κανένας ελληνικός σύλλογος δεν έχει περάσει σε τελικό της UEFA από τότε που ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την «ταραγμένη» Φενέρμπαχτσε, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου την Μπριζ.

Πρώτη φορά για Βικτώρια Πλζεν και Λιλ

Το Europa Conference League είναι μια ευκαιρία για αναδυόμενες ομάδες να έρθουν στο προσκήνιο. Μια συναρπαστική ευκαιρία για τους συλλόγους, τους παίκτες και τους οπαδούς να αναδειχθούν σε μια εντελώς νέα σκηνή και η Βικτόρια Πλζεν και η Λιλ μπορεί να περικλείουν αυτό το πνεύμα στο μέγιστο βαθμό. Και οι δύο ομάδες έχουν φτάσει για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μιας μεγάλης διοργάνωσης της UEFA.

Η  πρωταθλήτρια Τσεχίας Πλζεν έχει ένα τεράστιο έργο απέναντι στη φιναλίστ του Europa Conference League της περασμένης σεζόν, Φιορεντίνα, αλλά ο προπονητής Μίροσλαβ Κούμπεκ ξέρει ότι η ομάδα του θα τα δώσει όλα.

«Έχουμε παίκτες εδώ που έκαναν σπουδαίες καριέρες, έχουμε επίσης νέους που πεινάνε. Έχουμε μια υπέροχη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια».

Ο προπονητής της Λιλ, Πάουλο Φονσέκα, εν τω μεταξύ, υπερηφανεύεται για την προθυμία της ομάδας του να ρισκάρει και συνεχίζει να παλεύει πολύ πάνω από το βάρος του προϋπολογισμού τους τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη.  Απέναντί της η Άστον Βιλα, μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο.

Δίχως άλλο οι Άγγλοι μαζί με τη Φιορεντίνα μοιάζουν με τα μεγαλύτερα όπλα που έχουν απομείνει στο οπλοστάσιο του Europa Conference League. Ο σύλλογος του Μπέρμιγχαμ απουσίαζε από τη διοργάνωση της UEFA, αλλά ήταν νικητής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982 (νικώντας την Μπάγερν στον τελικό του Ρότερνταμ), ενώ ο Ισπανός προπονητής τους Ουνάι Έμερι κέρδισε περίφημα το Europa League σε τρεις διαδοχικές σεζόν ως προπονητής της Σεβίλλης.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές της Φιορεντίνα αναμφισβήτητα ήρθαν το 1961 όταν κέρδισε τη Ρέιντζερς στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (σε δύο αγώνες). Φιναλίστ απέναντι  στη Γουέστ Χαμ στον τελικό του Europa Conference League της περασμένης σεζόν, η Φιορεντίνα έχουν τη μοναδικότητα ότι ήταν στην πλευρά των ηττημένων στους τελικούς κάθε μεγάλης διοργάνωσης νοκ άουτ της UEFA: Κύπελλο Πρωταθλητριών /Champions League το 1957, Κύπελλο Κυπελλούχων το 1962, Κύπελλο UEFA/Europa League το 1990. Ωστόσο, η ιστορία δεν είναι βάρος για την ομάδα του Βιτσένζο Ιταλιάνο: «Είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που είμαστε μεταξύ των τελευταίων οκτώ φέτος»¸τόνισε.

Το πρόγραμμα  των πρώτων προημιτελικών:

Πέμπτη 11/4

19:45 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)

19:45 Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)-Φιορεντίνα (Ιταλία)

22:00 Μπριζ (Βέλγιο)-ΠΑΟΚ

22:00 Αστον Βίλα (Αγγλία)-Λιλ (Γαλλία)

Οι ρεβάνς:

Πέμπτη 18/4

19:45 Λιλ (Γαλλία)-Αστον Βίλα (Αγγλία)
19:45 Φιορεντίνα (Ιταλία)-Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία
22:00 Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
22:00 ΠΑΟΚ-Μπριζ (Βέλγιο)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (2 & 9 Μαϊου)

Αστον Βίλα/Λιλ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Φενέρμπαχτσε
Βικτόρια Πλζεν/Φιορεντίνα-Μπριζ-ΠΑΟΚ

ΤΕΛΙΚΟΣ (29 Μαϊου, OPAP Arena)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ