Η ώρα των Δικεφάλων για την Ελλάδα

Η ώρα των Δικεφάλων για την Ελλάδα

Μετά τον Ολυμπιακό, που έκανε το καθήκον του κόντρα στη Μαρσέιγ, η... μπάλα πέφτει σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με την Ελλάδα να έχει μια μοναδική ευκαιρία φέτος, να «αναρριχηθεί» στη βαθμολογία της UEFA.

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είναι ο απόλυτος «πρέσβης» του ελληνικού ποδοσφαίρου, με συνεχείς παρουσίες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, προκρίσεις στα νοκ-άουτ και ιστορικές νίκες (όπως απέναντι στη Μίλαν). Οι ερυθρόλευκοι είναι η ομάδα που έχει δώσει τους περισσότερους βαθμούς στη χώρα μας, ενώ πέρσι ήταν οι μοναδικοί εκπρόσωποι καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Φέτος, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από τρεις ομάδες (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) στους ομίλους και έχει μια μοναδική ευκαιρία να ορθοποδήσει. Η «κατρακύλα» των τελευταίων ετών έχει αναγκάσει την Ελλάδα τη σεζόν 2021-22 να βγάλει μόλις τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, πηγαίνοντας πολλά χρόνια πίσω, αλλά τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ανέβει ακόμη και 14η μετά το τέλος της φετινής χρονιάς, να επανέλθει η τάξη και να βγάζει και πάλι σε δυο χρόνια πέντε ομάδες στην Ευρώπη. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όμως έχουν έρθει έτσι τα πράγματα που υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για να συμβεί.

Οι «Έλληνες» στο κυνήγι της 15ης θέσης

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ οφείλουν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς μπορούν προκειμένου να φτάσει η Ελλάδα στη 15η θέση. Αυτή τη στιγμή απέχει 4.200 πόντους από εκεί και δυο θέσεις, αλλά η Σερβία που είναι 16η και η Κύπρος (15η) έχουν μόνο έναν εκπρόσωπο.

Οι μεν Σέρβοι τον Ερυθρό Αστέρα και η δε Κύπριοι την Ομόνοια, η οποία μάλιστα είναι και στον ίδιο όμιλο με τον ΠΑΟΚ και προσεχής αντίπαλος του Δικεφάλου του βορρά. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έκανε το καθήκον του χθες απέναντι στη Μαρσέιγ και πλέον έχει έρθει η ώρα των Δικεφάλων για να μαζέψουν βαθμούς.

Με τη νίκη των ερυθρόλευκων η χώρα μας ανέβηκε στη 17η θέση της βαθμολογίας της UEFA αφού έδωσαν 400 πολύτιμους πόντους και η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ελβετία. Οι Ελβετοί μάλιστα είναι κι αυτοί με μόνο έναν εκπρόσωπο (Γιουνγκ Μπόις), ενώ η χώρα μας έχει σήμερα τις «μάχες» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Το «πρέπει» του ΠΑΟΚ

Οι Θεσσαλονικείς υποδέχονται την Ομόνοια που έχει άμεση συνάρτηση με τη βαθμολογία της UEFA. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν έχει το «πρέπει» της νίκης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για να πιάσουμε ουσιαστικά τους Σέρβους, αλλά και να πλησιάσουμε την Κύπρο.

Το παιχνίδι είναι κομβικό, καθώς σε περίπτωση ήττας του ΠΑΟΚ, η Ομόνοια δίνει 500 βαθμούς στην Κύπρο και τη στέλνει στην 14η θέση και αυξάνει την απόσταση από τη χώρα μας. Οπότε για τον Δικέφαλο του βορρά υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα. Η νίκη. Και εκτός αυτού το ιδανικό σενάριο θέλει 6 βαθμούς απαραίτητα απέναντι στην κυπριακή ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ στα 6 παιχνίδια του στον όμιλο του Europa οφείλει να έχει τουλάχιστον 6 βαθμούς για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και οι 6 να είναι απέναντι στην Ομόνοια. Τουλάχιστον. Και ότι μπορέσει να μαζέψει στα υπόλοιπα ματς, με ιδανικό σενάριο την πρόκριση στους «32». Πάμε όμως πολύ μακριά.

Η δύσκολη αποστολή της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ από την πλευρά της έχει πιο δύσκολο έργο, αφού δίνει εκτός έδρας ματς με την Μπράγκα. Ακόμα και η ισοπαλία όμως είναι σημαντική, αφού δίνει 200 πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα.

Βέβαια η αποστολή της Ένωσης δεν είναι εύκολη και γενικά στον όμιλο, αφού πέρα από την Μπράγκα έχει και τις Λέστερ και Ζόρια. Όμως μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να μαζέψει βαθμούς αρκετούς ακόμα και για την πρόκριση. Αρχής γενομένης από το αποψινό ματς στην Πορτογαλία (22:00), οι κιτρινόμαυροι ψάχνουν θετικό αποτέλεσμα για να μην μείνουν πίσω από το ξεκίνημα του γκρουπ. Και βλέπουμε…

Η βαθμολογία της UEFA:

12η Τουρκία 28.900 (2/5)
13η Σκωτία 28.875 (2/4)
14η Δανία 27.375 (1/4)
15η Κύπρος 27.000 (1/4)
16η Σερβία 24.250 (1/4)
17η Ελλάδα 23.800 (3/5)
18η Ελβετία 23.475 (1/4)
19η Κροατία 22.275 (2/5)
20η Τσεχία 21.600 (3/5)
21η Ισραήλ 21.375 (2/4)

Τι χρειάζεται η Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται 12 νίκες σε 17 ματς που απομένουν στους ομίλους για τους εκπροσώπους μας (έπαιξε το ένα χθες ο Ολυμπιακός). Φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθεί, όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει στη 15η θέση η Ελλάδα.

Όπως προείπαμε και η ισοπαλίες δίνουν 200 βαθμούς, ενώ το πιο σημαντικό από όλα είναι αν θα προκριθούν μετά τη φάση των ομίλων οι… Έλληνες. Αυτό θα κρίνει εν πολλοίς τη θέση της Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα με τη χθεσινή νίκη έβαλε τις βάσεις για να προκριθεί είτε στους «16» του Champions League, είτε στους «32» του Europa. Καλό θα είναι και οι δυο Δικέφαλοι να κάνουν το ίδιο… να βάλουν τις βάσεις. Ιδανικά θα είναι και δυο τρίποντα, με του ΠΑΟΚ να είναι επιτακτική ανάγκη.

Αν καταφέρουν να περάσουν στα νοκ-άουτ δυο ελληνικές ομάδες, τότε αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες να φτάσουμε ακόμα και 14οι. Εκτός όμως από τη δίκη μας «καμπούρα» θέλουμε και άσχημα αποτελέσματα για τους από πάνω και τους από… πίσω.

Στη 14η θέση είναι η Δανία με μια εκπρόσωπο και αυτή (Μίντιλαντ), η οποία είναι σε όμιλο φωτιά του Champions League με Λίβερπουλ, Αταλάντα και Άγιαξ. Δύσκολο να πάρει βαθμούς, καλό αυτό για εμάς.

Στη 15η θέση είναι η Κύπρος, με την Ομόνοια να είναι στον όμιλο του ΠΑΟΚ και τον Δικέφαλο ουσιαστικά να ελέγχει όλη την Ελληνοκυπριακή κόντρα στη βαθμολογία. Στη 16η θέση είναι οι Σέρβοι με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος είναι σε έναν ανοιχτό όμιλο με Χοφενχαϊμ, Γάνδη και Σλόβαν Λίμπερετς, αλλά και κοντά στη χώρα μας.

Τέλος, πίσω μας, στη 18η θέση είναι οι Ελβετοί, κι αυτοί με έναν εκπρόσωπο (Γιουνγκ Μπόις), η οποία είναι πιο επικίνδυνη για να προκριθεί σε όμιλο με Ρόμα, Κλουζ και ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Κλείνοντας για τους «αντιπάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου στην 20η θέση και 2.200 πόντους πίσω είναι οι Τσέχοι και δεν απειλούν προς το παρόν, αλλά κι αυτοί όπως εμείς έχουν 3 εκπροσώπους (Σλόβαν Λίμπερετς, Σλάβια Πράγας και Σπάρτα Πράγας).

Τα σημερινά παιχνίδια με άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Εκτός από τους δυο Δικεφάλους, σήμερα έχουμε ακόμα πέντε ματς με άμεσο ενδιαφέρον. Τα πιο σημαντικά είναι σίγουρα εκείνα της Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) και Ερυθρού Αστέρα (Σερβία), όπου θέλουμε ήττες των δυο αυτών ομάδων.

Από εκεί και πέρα όμως αναφέρουμε και τα ματς των Τσέχων, αφού λόγω του ότι έχουν τρεις εκπροσώπους δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να απειλήσουν την Ελλάδα στη βαθμολογία. Παρόλα αυτά όλα εξαρτώνται από Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για την Ελλάδα. Και η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ κοιτάμε προς τα πάνω στη βαθμολογία παρά προς τα κάτω, αρκεί ο Δικέφαλος του βορρά να κάνει σήμερα το καθήκον του με την Ομόνοια και η Ένωση να μην χάσει. Γιατί διαφορετικά δυσκολεύουν τα πράγματα.

ΠΑΟΚΟμόνοια
Μπράγκα – ΑΕΚ

Γιουνγκ Μπόις – Ρόμα
Χοφενχάιμ – Ερυθρός Αστέρας

Χάποελ Μπερ Σεβά – Σλάβια Πράγας
Σπάρτα Πράγας – Λιλ
Σλόβαν Λίμπερετς – Γάνδη

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ