ΠΑΟΚ : Θέμα προτεραιοτήτων: (δεν) Πούλησε τους σταρ ακριβά, (μόνο) τις ευρωπαϊκές πορείες φθηνά

ΠΑΟΚ : Θέμα προτεραιοτήτων: (δεν) Πούλησε τους σταρ ακριβά, (μόνο) τις ευρωπαϊκές πορείες φθηνά

Άκπομ, Πέλκας, Λημνιός, Μαουρίσιο (δεν) πουλήθηκαν ακριβά, χωρίς να αντικατασταθούν επάξια και παρά την προσπάθεια να βαφτιστεί το κρέας ψάρι, ο ΠΑΟΚ είναι κατά γενική ομολογία κάτω από την περσινή σεζόν.

Άκπομ, Πέλκας, Λημνιός, Μαουρίσιο (δεν) πουλήθηκαν ακριβά, χωρίς να αντικατασταθούν επάξια και παρά την προσπάθεια να βαφτιστεί το κρέας ψάρι, ο ΠΑΟΚ είναι κατά γενική ομολογία κάτω από την περσινή σεζόν. Το 10.gr είναι το μοναδικό Μέσο που εξηγεί τα πραγματικά αίτια.

Η κλήρωση φάνταζε σχεδόν ιδανική. Βγάζοντας έξω το μεγαθήριο του ομίλου, την Γρανάδα (μη γελάτε), τόσο η Αιντχόφεν, όσο και η Ομόνοια ήταν απόλυτα στα μέτρα των (κατά τον Λουτσέσκου παντοτινών) πρωταθλητών Ελλάδας. Όχι απλά για να διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή τους συνέχεια και το 2021, όπως γίνεται τώρα, αλλά για να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο της 2ης θέσης (αυτό έλειπε να θέλουν να βγουν και πρώτοι).

Αντ’ αυτού η ομάδα του Πάμπλο παρέμεινε με μόλις πέντε βαθμούς μετά από πέντε αγωνιστικές, εκείνους που πήρε με τα μισά της Αιντφόχεν στη Τούμπα, γνωρίζοντας απόψε τη δεύτερη διαδοχική ήττα σε ομίλους της διοργάνωσης. Κι αυτό από μία ομάδα που βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση από την αρχή της σεζόν και μέχρι το αποψινό μεταξύ τους ματς, έτρεχε και δεν έφτανε στην Ευρώπη (Ομόνοια).

Το «μαύρο κουτί» της αποτυχίας

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν εν προκειμένω είναι, αν μπορούσε να έχει διαφορετική μοίρα ο ΠΑΟΚ στη φετινή του προσπάθεια για διάκριση στο Γιουρόπα Λιγκ. Η αλήθεια είναι πως κοιτάζοντας κανείς το πώς συμπεριφέρθηκε στον αγωνιστικό της σχεδιασμό η ομάδα του Τσάρου από το Ροστόφ τους προηγούμενους μήνες, είχαν σταλεί τα σχετικά… μηνύματα για το τι θα επακολουθούσε.

Σχεδόν ένας χρόνος κλείνει από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ επιβεβαιώθηκε πως έβγαλε από τα ταμεία του περί τα 10 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τη Ξάνθη και τις υπέροχες εγκαταστάσεις της. Κι ακόμη το κενό του δεν έχει αναπληρωθεί επαξίως. Με τα… πολλά αποκτήθηκε ως δανεικός ο Παναιτωλικός και ο Απόλλωνας από τον Τίγρη αλλά ο ΠΑΟΚ εμφανώς ανέτοιμος έφτασε να μετράει μήνες με φιλικά παιχνίδια. Και το επιθετικό πρόβλημα του Δικεφάλου φέτος είναι πανθομολογούμενο, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει τα ρήγματα του Καλπαζίδη.

Η μεγάλη… «τρύπα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην επίθεση, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ διέθετε πέρυσι έναν εκ των πολυτιμότερων παικτών της σεζόν, τον Τσούμπα Άκπομ, για τον οποίο παρολίγο να πληρώσει και από την τσέπη του με την πώλησή του στη Μίντλεσμπρο. Στη θέση του ήρθε ένας Τσόλακ που έχει τραβήξει μόνος του το κουπί από την αρχή της χρονιάς και οι διαιτητές με VAR ή χωρίς υπό τον Κλάτενμπεργκ: Δανεικός από τον Τίγρη και αυτός, ο οποίος ωστόσο βλέπει το όνομά του συνεχώς στα μανταλάκια (πόση ντροπή να αντέξεις) και άρχισε να μαρτυράει τα αυτονόητα.

Οι Θεσσαλονικείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγή και στο αριστερό άκρο του πάγκου τους, πουλώντας τον Αμπέλ Φερέιρα. Προφανώς και η κλάση του Πάμπλο Γκαρσία –στο μποξ- που ήρθε για αντικαταστάτης του, δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητείται όμως κι ότι ο Ουρουγουανός δεν έχει ούτε δίπλωμα προπονητή και δεν έχει πιάσει ακόμα τα επίπεδα γνώσης που είχε συνολικά ο Πορτογάλος πέρυσι, παρότι έχει κάποιες πιο πιασάρικες δηλώσεις στο ενεργητικό του.

Επίσης σημαντικό το ποσό που (δεν) μπήκε στα ταμεία των Θεσσαλονικιών κι από την πώληση ενός ακόμη παίκτη τους, εξαιρετικά κομβικού. (Ούτε στον ύπνο του) Στα 6 εκατ. ευρώ έκλεισε το deal της πώλησης του Λημνιού στην Κολωνία. Στη θέση του νεαρού μέσου βέβαια ήρθε ένας παίκτης με βαρύ βιογραφικό, όπως είναι ο Βιεϊρίνια, ωστόσο η συνολική παρουσία της δεξιάς γραμμής που διέθετε πέρυσι ο ΠΑΟΚ απέχει ακόμα σε σχέση με όσα έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής. Ο Λημνιός έπαιζε και μπάλα. Ο Βιεϊρίνια κάνει μόνο δηλώσεις Πάμπλο Γκαρσία.

Εν κατακλείδι, σε σχέση με την περσινή παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (εγώ θα κόψω το κρασί για σένα αγάπη μου χρυσή), ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε φέτος αλλαγμένος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3, χάνοντας τέσσερις βασικότατες και υπερπολύτιμες μονάδες. Το αποτέλεσμα; Μετά από πέντε αγωνιστικές, κόντρα μάλιστα σε ευκολότερους αντιπάλους απ’ ό,τι την περασμένη σεζόν στη διεκδίκηση της 2ης θέσης (ούτε η Ομόνοια, ούτε η Αιντχόφεν βρίσκονται στο επίπεδο της μοναξιάς δίχως ευρω-συμμετοχές), οι μόλις πέντε βαθμοί στο ενεργητικό του, σε 450+ αγωνιστικά λεπτά και με επιβεβαιωμένο το φάσμα του αποκλεισμού ακόμη κι από το Γιουρόπα Λιγκ. Το αντάλλαγμα γι’ αυτό, ήταν τα αγροτεμάχια της Ξάνθης που μπήκαν στα περιουσιακά στοιχεία του κλαμπ. Κι άλλα τόσα, αν όχι περισσότερα από τις απλές συμμετοχές συν τα μπόνους που απέφερε το φετινό και το περυσινό οδοιπορικό στα γήπεδα της Ελλάδας κόντρα σε ομάδες φωτιά όπως το Αγρίνιο και ο Απόλλωνας.

Μια ομάδα έτοιμη για το βήμα παραπάνω έχασε τα πιο πολύτιμα πετράδια της και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πρωτοκλασάτοι Giorgis και Makis μεγαλώνουν, βγάζουν τραυματισμούς ή δεν βρίσκονται στην περυσινή κατάσταση, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Ο ΠΑΟΚ αντί για step up, κάνει φέτος step back γενικώς. Στην Ευρώπη; Ποια Ευρώπη;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ