Ολυμπιακός : Το… δικό του Εμιρέιτς και οι «μάχες» στην Αγγλία (vids)

Ολυμπιακός : Το… δικό του Εμιρέιτς και οι «μάχες» στην Αγγλία (vids)

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο γήπεδο, όπου πέρσι έγραψε ιστορία. Το ΕΠΟΣ της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς, η μεγάλη νίκη στο Εμιρέιτς το 2015 και οι μάχες των Πειραιωτών επί βρετανικού εδάφους.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος. Σε ένα γήπεδο στο οποίο έχει κερδίσει στις δύο τελευταίες του επισκέψεις και πέρσι πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του.

Στο «Εμιρέιτς». Εκεί που τον Φεβρουάριο του 2020 έγραψε ένα έπος. Οι Ερυθρόλευκοι πήγαν στο Λονδίνο με την πλάτη στον τοίχο, αφού είχαν ηττηθεί από την Αρσεναλ στο πρώτο παιχνίδι με 1-0. Οι Πειραιώτες, όμως, με πάθος, ψυχή και ποδοσφαιρικό θράσος, πέτυχαν μια τεράστια νίκη κόντρα στους Κανονιέρηδες (1-2) και πανηγύρισαν μια σπουδαία πρόκριση στους «16» του Europa League.

Φέτος, οι δύο ομάδες κοντράρονται ξανά. Στην ίδια διοργάνωση, αλλά μια φάση αργότερα. Πέρσι ήταν στους «32», φέτος στους «16». Οποια ομάδα προκριθεί θα περάσει στα προημιτελικά. Όπως και το 2020, η Αρσεναλ νίκησε στο πρώτο παιχνίδι του Φαλήρου και ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς του «Εμιρέιτς» θα ψάξει για μια επική ανατροπή. Τα πράγματα, πάντως, είναι σαφώς πιο δύσκολα αυτή τη φορά για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, αφού πέρσι είχε ηττηθεί με 1-0 και φέτος με 3-1.

Οι πρωταθλητές, όμως, δεν θα πάνε στο Λονδίνο για… τουρισμό, αλλά για να τα δώσουν όλα και να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις πιθανότητές του. Αλλωστε, στις δύο τελευταίες τους επισκέψεις στο Εμιρέιτς έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν μεγάλες νίκες και να πάρουν επικές προκρίσεις.

Αυτή είναι η έκτη φορά που θα παίξει ο Ολυμπιακός στο Εμιρέιτς. H δεύτερη για το Europa League, ενώ έχει αγωνιστεί τέσσερις φορές στο συγκεκριμένο γήπεδο για το Champions League. Σε αυτά τα πέντε παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει 3 ήττες και 2 νίκες. Οι νίκες στις δύο τελευταίες του επισκέψεις.

Το περσινό ΕΠΟΣ

Η 27η Φεβρουαρίου του 2020 έχει χαραχτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού, αφού οι Πειραιώτες πέτυχαν μια από τις σπουδαιότερες νίκες στην ιστορία τους.

Οι Ερυθρόλευκοι του Πέδρο Μαρτίνς αντιμετώπισαν την Αρσεναλ στον επαναληπτικό της φάσης των «32» του Europa League και πέτυχαν μια επική ανατροπή. Με γκολ του Παπέ Αμπού Σισέ στο 53’ ισοφάρισαν το σκορ με το οποίο είχαν ηττηθεί στον πρώτο αγώνα του Φαλήρου και έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση. Η Αρσεναλ στο 113’ ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά οι Ερυθρόλευκοι δεν τα παράτησαν και στο 119’ έκαναν το 2-1 με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός έκανε την ολική ανατροπή και πανηγύρισε την πρόκριση στους 16 του Europa League. Μια σπουδαία βραδιά για τον σύλλογο, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η άλωση του Εμιρέιτς

Η περσινή, πάντως, δεν ήταν η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο Εμιρέιτς, αφού είχε κερδίσει στο εν λόγω γήπεδο και το 2015. Συγκεκριμένα, στις 29.9.2015 οι Ερυθρόλευκοι είχαν αντιμετωπίσει τους Κανονιέρηδες για τους ομίλους του Champions League και είχαν επικρατήσει με 3-2.

Στον πάγκο τους ήταν ο Μάρκο Σίλβα, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του μεγάλου λιμανιού σε μία τεράστια νίκη. Οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ στο 33’ με τον Πάρντο, αλλά η Αρσεναλ ισοφάρισε στο 35’ με τον Γουόλκοτ. Στο 40’, ωστόσο, οι παίκτες του Πορτογάλου πήραν και πάλι προβάδισμα στο σκορ, με ένα φανταστικό γκολ του Κώστα Φορτούνη με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, το οποίο όμως, τελικά χρεώθηκε ως αυτογκόλ του Οσπίνα. Στο 65’ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν εκ νέου με τον Αλέξις Σάντσες, αλλά ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε. Ένα λεπτό αργότερα «ξαναχτύπησε», έκανε το 3-2 με τον Αλφρεντ Φινμπόγκασον και πέτυχε μια τεράστια νίκη μέσα στο Λονδίνο.

Τρεις φορές για το Champions League

Πρώτη φορά οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν τη σεζόν 2009/2010, όταν αντιμετώπισαν την Αρσεναλ για τη φάση των ομίλων του Champions League. Ηταν για τη δεύτερη αγωνιστική και στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του μεγάλου λιμανιού βρισκόταν ο Ζίκο. Οι παίκτες του Βραζιλιάνου στάθηκαν πολύ καλά στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλά στα τελευταία 15 λεπτά δέχθηκαν δύο γκολ και ηττήθηκαν με 2-0. Στο 78’ από τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι και στο 86’ από τον Αντρέι Αρσάβιν.

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την Αρσεναλ δύο χρόνια αργότερα (σ.σ σεζόν 2011/2012) και πάλι για τη φάση των ομίλων του Champions League. Στις 28/9/2011 οι Ερυθρόλευκοι με τον Βαλβέρδε στον πάγκο τους αντιμετώπισαν τους Κανονιέρηδες στο Εμιρέιτς και ηττήθηκαν με 2-1. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 8’ με τον Τσαμπερλέιν και στο 20’ έκαναν το 2-0 με τον Αντρε Σάντος, ενώ οι Πειραιώτες μείωσαν στο 27’ με κεφαλιά του Νταβίντ Φουστέρ.

Την επόμενη σεζόν η κληρωτίδα έφερε τον Ολυμπιακό και πάλι αντιμέτωπο με την Αρσεναλ. Για μια ακόμα φορά για τους ομίλους του Champions League. Στις 3/10/2012 οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν στο Λονδίνο και ηττήθηκαν με 3-1. Οι Κανονιέρηδες έκαναν το 1-0 στο 42’ με τον Ζερβινιό, αλλά στο 45’ οι Πειραιώτες ισοφάρισαν με τον Κώστα Μήτρογλου. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και στο 56’ έκαναν το 2-1 με τον Ποντόλσκι. Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Ράμσεϊ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.

Γιουνάιτεντ, Σίτι, Τότεναμ, Γουλβς και Μπέρνλι

Από τη σεζόν 2009/2010 μέχρι και φέτος ο Ολυμπιακός έχει παίξει άλλες 5 φορές στην Αγγλία. Εχει αντιμετωπίσει τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ για το Champions League, αλλά και τις Γουλβς και Μπέρνλι για το Europa League. Σε αυτά τα ματς έχει 3 ήττες και 1 ισοπαλία.

«Λύγισε» στο Ολντ Τράφορντ

Στις 19/03/2014 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ, στον δεύτερο αγώνα της φάσης των 16 του Champions League. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι με 2-0 και είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία για να υπερασπιστούν το αποτέλεσμα που είχαν πάρει στο Φάληρο. Οι Κόκκινοι Διάβολοι όμως νίκησαν με 3-0 και πήραν αυτοί το εισιτήριο για τα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Φαν Πέρσι, ο οποίος είχε πετύχει χατ-τρικ (25’, 45’, 51’).

Η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Σίτι

Τα τελευταία δύο χρόνια οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν στους ομίλους του Champions League ομάδες από την Αγγλία. Τη σεζόν 2019-2020 με την Τότεναμ και φέτος με την Μάντσεστερ Σίτι.

Στις 26/11/2019 οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν στο Λονδίνο με την Τότεναμ και ηττήθηκαν με 4-2 από τους Πετεινούς, παρότι προηγήθηκαν με 2-0 με τα γκολ των Ελ Αραμπί και Σεμέδο. Οι γηπεδούχοι όμως στη συνέχεια έφεραν τα πάνω κάτω και με γκολ των Ντέλε Αλι (45’), Κέιν (50’, 77’) και Οριέ (73’), επικράτησαν με 4-2.

Στις 3/11/2020 οι Πειραιώτες έπαιξαν στο Μάντσεστερ με τη Σίτι, με την ομάδα του Γκουαρντιόλα να επικρατεί με 3-0. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Φεράν Τόρες (12’), Γκάμπριελ Ζέσους (81’) και Ζοάο Κονσέλο (90’).

Η Μπέρνλι και η Γουλβς

Βρετανικές ομάδες βρήκε στον δρόμο του ο Ολυμπιακός και στο Europa League. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2018/2019 αντιμετώπισε την Μπέρνλι στα προκριματικά της διοργάνωσης  και κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιό της. Στο πρώτο ματς στο Φάληρο επικράτησε με 3-1 και στη ρεβάνς οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1. Ένα αποτέλεσμα που τους έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Πέρσι, στις 6/8/2020 οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν την Γουλβς στην Αγγλία, στον επαναληπτικό της φάσης των 16 του Europa League. Στο πρώτο ματς οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 1-1, ενώ στη ρεβάνς οι Βρετανοί κατάφεραν να κερδίσουν με 1-0. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Χιμένεθ στο 8’. Ένα ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός έχασε πολλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ