Ολυμπιακός – Εδώ είναι το ταξίδι

Ολυμπιακός – Εδώ είναι το ταξίδι

Ο Ολυμπιακός ξεκινά το ταξίδι του στο Europa League και έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται...

Στην αφετηρία. Γνωρίζοντας προκαταβολικά τη δυσκολία του εγχειρήματος και κατανοώντας τη νέα τάξη πραγμάτων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχοντας όμως πάντα τη φιλοδοξία για αυτό το «κάτι», που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς. Το «κάτι» με το οποίο ο Ολυμπιακός φλερτάρει αδιάκοπα μια ολόκληρη εποχή, έξω από τα σύνορα. Ένα ταξίδι δίχως πυξίδα. Δίχως χαρτογράφηση. Πιο μακρινό από τα προηγούμενα. Το δικαιούται: Για την συνέπεια του. Την αδιάκοπή προσπάθεια του. Πολλώ δε μάλλον σε αυτή την συγκυρία. Στη season 4 μιας ομάδας που έχει ήδη καταφέρει πολλά. Της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς που απέκλεισε τη Μίλαν. Που απέκλεισε την Άρσεναλ. Που έφτασε δύο συνεχόμενες φορές ως τους «16» του Europa League και λεπτομέρειες δεν επέτρεψαν το παραπάνω.

Αυτή τη φορά η διαδρομή θα είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα. Όχι πρώτα όμιλοι Champions League και έπειτα Europa League. Αυτή τη φορά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα οι Πειραιώτες ξεκινούν απευθείας από τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA που άλλαξε θεαματικά και που με νέο format φιλοδοξεί να αποδείξει την αναβάθμιση της. Δεν θα είναι εύκολο και αυτό το κατανοεί ο καθένας ρίχνοντας έστω μια ματιά στις ομάδες που συμμετέχουν. Βήμα-βήμα θέλει. Παιχνίδι με το παιχνίδι. Μέχρι την ώρα του πρώτου λογαριασμού το βράδυ της 9ης του Δεκέμβρη όταν και θα ολοκληρωθεί η φάση των «ομίλων». Αν οι πρωταθλητές είναι σε ευρωπαϊκή τροχιά και τότε, αυτομάτως θα έχουν το minimum του στόχου. Αν έχουν καταφέρει να προκριθούν απευθείας στους «16» της διοργάνωσης; Τότε αυτό θα σημαίνει πως έχουν αφήσει πίσω τους ομάδες επιπέδου της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και της Φενέρμπαχτσε. Και αυτό θα λέει πολλά για όσα ακολουθούν…

Μόνος του και όλοι τους…

Οι αριθμοί -που σπανίως λαθεύουν (και) στο ποδόσφαιρο- συγκεκριμένοι: Για εντέκατη σερί σεζόν ο Ολυμπιακός συμμετέχει σε φάση ομίλων στα κύπελλα Ευρώπης. Απόδειξη συνέπειας -που τόσο σπανίζει στα μέρη μας-. Και την ίδια στιγμή: Απόδειξη καταξίωσης για ένα club που πολλά χρόνια τώρα σα να κουβαλά στις πλάτες του ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. To 29o του UEFA ranking στην κατάταξη της τελευταίας 10ετίας, με 108.000 βαθμούς. Όταν ΠΑΟΚ (60ος), ΑΕΚ (140η), Παναθηναϊκός (207), Άρης (237) και ΟΦΗ (238) έχουν προσφέρει στη χώρα μας μαζί στο ίδιο διάστημα 106.680! Δεν είναι μια αίσθηση γενικώς για αυτή την τάξη πραγμάτων. Είναι η πραγματικότητα. Οι Πειραιώτες παλεύουν μόνοι τους προσπαθώντας να φρενάρουν με τα χέρια το… κάρο πάνω από τον γκρεμό. Συμπεριφέρονται λες και δεν είναι ελληνική ομάδα, στην δεκαετία μιας απίθανης κρίσης που προφανώς δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Σαν… Champions League

Αντίστοιχος αναμένεται και ο φετινός τους ρόλος. Εκείνοι και ο ΠΑΟΚ (Conference League) έφτασαν στα γκρουπ μέσα από τη διαδικασία των καλοκαιρινών προκριματικών. Οι δύο τους λοιπόν μπορούν και να προσθέσουν βαθμούς στο εθνικό μας σακούλι. Βεβαίως ο συντελεστής δυσκολίας του εγχειρήματος διαφέρει για το ζευγάρι του περσινού τελικού κυπέλλου. Είναι άλλο πράγμα το αναβαθμισμένο Europa League και άλλο η νεοσύστατη διοργάνωση που συμμετέχει ο Δικέφαλος του Βορρά. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση του Ολυμπιακού ο όμιλος (Β΄) όπου βρίσκεται σαν επικεφαλής θα μπορούσε –για κάποιους- να σταθεί ως και σε επίπεδο Champions League. Δεν είναι απλή υπόθεση όλο αυτό που έρχεται σε μερικά 24ώρα…

To παράδειγμα της Αντβέρπ

Η 5η της περσινής Μπουντεσλίγκα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης με ρόστερ που ξεπερνά σε χρηματιστηριακή αξία τα 230 εκατ ευρώ. Η Φενέρ από την Τουρκία που μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμη και η Αντβέρπ που αυτό το καλοκαίρι δαπάνησε μόνο για μεταγραφές το εξωφρενικό –για τα μέχρι τότε δεδομένα της- ποσό των 26 εκατ ευρώ: Για να γίνει αντιληπτό το ύψος της επένδυσης, φτάνει να ξέρεις πως όλες οι ελληνικές ομάδες της Super League μαζί έβαλαν φέτος στον ίδιο «λογαριασμό» το ποσό των 18 εκατ ευρώ με θέα στο νέο πρωτάθλημα! Ανάμεσα στα αποκτήματα της Αντβέρπ που έρχεται το βράδυ της Πέμπτης (16/9) στο Φάληρο; Ο «πολύς» Ράντζα Ναϊγκολάν. Μεταγραφή για να… τιγκάρει αεροδρόμιο! Οι Βέλγοι θεωρούνται ο «αδύναμος» κρίκος του γκρουπ. Σκεφτείτε όμως το κλίμα γύρω από ένα ελληνικό club αν έμπαινε σε σεζόν έχοντας ξοδέψει 26 εκατ ευρώ για μεταγραφές! Η κατάκτηση του Europa League θα βρίσκονταν ανάμεσα στις προγραμματικές εξαγγελίες του.

Η κουβέντα για τους «16»

Με αυτούς τα «βάζει» λοιπόν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ως τις 9 του Δεκέμβρη. Ένα ομολογουμένως πολύ ισχυρό γκρουπ που απαιτεί μεγάλη βαθμολογική συγκομιδή εντός έδρας αλλά και αποτελέσματα μακριά από το Καραϊσκάκη για τον αυτονόητο στόχο: Τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης που εξασφαλίζει απευθείας πρόκριση στους «16» του τουρνουά. Εκεί δηλαδή που ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει να φτάνει σε βάση ετήσια στα ταξίδια του έξω από τα σύνορα. Πέρσι αποκλείστηκε από την Άρσεναλ. Πρόπερσι απέκλεισε τους Gunners, αλλά βρέθηκε εκτός από τη Γουλβς. Είπαμε: συνεπής. Το ισχυρότερο και σημαντικότερο κάθε club που έχει βάλει στο σημάδι το κάτι παραπάνω. Για να το πετύχεις πρέπει να είσαι εκεί. Όσο συχνότερα μπορείς. Και τα άλλα θα τα φέρει ο χρόνος. Πλέον δεν υπάρχει φάση των «32» στον θεσμό. Πλέον οι πρώτοι πάνε απευθείας στους «16». Είναι μια βασική αλλαγή στο format. Μια νέα πραγματικότητα που ανεβάζει πάρα πολύ τον ανταγωνισμό σε ολόκληρη τη διαδρομή του γκρουπ.

Η εκτίμηση του 538.com

Σύμφωνα με το ESPN (538.com) που ειδικεύεται στους αριθμούς και την στατιστική ο Ολυμπιακός έχει 90% πιθανότητες για να βρεθεί ως το μίνιμουμ της 3ης θέσης στην τελική κατάταξη του γκρουπ, άρα και με εισιτήριο για τα νοκ άουτ του Φλεβάρη είτε στο Europa League, είτε στο Conference League. Αξιοπρόσεκτη όμως είναι σίγουρα μια άλλη εκτίμηση του αμερικανικού Μέσου: Το 20% που του δίνει σε πιθανότητες για να φτάσει ως τους «8» του Europa League. Ως τους προημιτελικούς. Απλοχεριές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για τα παιδιά του Πειραιά; Όχι. Μάλλον μια ρεαλιστική προσέγγιση -με βάση τους αριθμούς- για την επόμενη σελίδα μιας ομάδας που εμφανίζεται στην αφετηρία του Σεπτέμβρη έχοντας κάνει (ξανά) την κατάλληλη προεργασία ώστε να φτάσει στους βασικούς στόχους της.

Σε τρία βήματα

Πως διαχειρίστηκε το καλοκαίρι του ο Ολυμπιακός, μέσα στο «ναρκοπέδιο» των προκριματικών; Πρωτίστως κράτησε σχεδόν ολόκληρο τον περσινό κορμό του (εξαίρεση ο Ζοσέ Σα που μετακινήθηκε στην Γουλβς). Ενίσχυσε το ρόστερ του με κάποιους ποδοσφαιριστές (σαν τον Τικίνιο, τον Ρόνι Λόπες, τον Τόμας Βατσλίκ, τον Χένρι Ονιεκουρού και τον Πιέρ Κούντε) που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί λίγους μήνες πριν ότι θα τους δούμε στην Ελλάδα. Και το κυριότερο: Συνεχίζει να δουλεύει πάνω στο ίδιο project για 4η σεζόν έχοντας το ίδιο πρόσωπο εμπιστοσύνης στον πάγκο του. Τον Πέδρο Μαρτίνς που από τον Απρίλη του ΄18 έχει φτιάξει με χέρια του αυτή την ομάδα. Και τον πρώτο της κύκλο, αλλά και τον επόμενο. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν και την απαραίτητη εμπειρία και το «βάθος» στο ρόστερ τους για να κάνουν τη δουλειά. Ειδικά φέτος που μόλις άναψαν ξανά τα φώτα του «Καραϊσκάκης».

Η έδρα

Επί ενάμιση χρόνο σχεδόν ξεχάσαμε τι σημαίνει για τις ομάδες το προνόμιο της «έδρας». Οι γεμάτες κερκίδες. Η ώθηση που προσφέρει το κοινό τους. Και ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Χιλιοτραγουδισμένη η δυναμική της έδρας του. Το Φάληρο που την τελευταία 10ετία λύγισε «βουνά» επιπέδου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπορούσα Ντόρτμουντ, Μπενφίκα κλπ. «Καζάνι που βράζει» το Καραϊσκάκης σε νύχτες μαγικές και ονειρεμένες. Κάτι που θα ισχύσει ξανά από φέτος έπειτα από ένα διάστημα που φάνηκε πολύ μεγαλύτερο από όσο κράτησε. Και που έρχεται την κατάλληλη στιγμή μιας και είναι αυτονόητο πως οι «εντός έδρας» βαθμοί θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική κατάταξη του γκρουπ. Και ειδικά για τον πρωταθλητή Ελλάδας αυτή η «ειδική διαδρομή» ξεκινά από το καλησπέρα. Από την πρεμιέρα με αντίπαλο την Αντβέρπ.

Η… οικονομία

Στη περσινή φάση των ομίλων υπήρξε το ακραίο παράδειγμα της Μπράγκα που δεν τερμάτισε στην πρώτη θέση του γκρουπ της αν και έφτασε στους 13 βαθμούς. Ίσως να τον θυμούνται αρκετοί αυτόν τον όμιλο διότι συμμετείχε και η ΑΕΚ που έμεινε τελευταία με μόλις 3 βαθμούς στο σακούλι. Οι 13 βαθμοί φυσικά και είναι «υποθήκη» πρώτης θέσης. Ίσως και οι 11-12 ειδικά σε ένα τόσο ισορροπημένο όμιλο σαν αυτόν που ξεκινά απόψε ο Ολυμπιακός. Για να φτάσει όμως κάποιος σε επίπεδο διψήφιο και να μπει σε τροχιά άμεσης πρόκρισης στους «16» του θεσμού προφανώς και πρέπει να σκουπίσει όλους τους πόντους εντός έδρας. Οι Πειραιώτες είναι μια από τις ομάδες που προφανώς και στοχεύουν σε «3Χ3», όπως βεβαίως το ίδιο θα επιδιώξει και η Φενερμπαχτσέ αλλά και η Άιντραχτ που μόλις πρόπερσι έφτασε ως τους «4» του Europa League και πολύ λογικά θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά σύνολα της διοργάνωσης. Ποια είναι η διαφορά των Ερυθρόλευκων σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους; ότι εκείνοι θα μπουν στο τουρνουά με μόλις ένα ματς πρωταθλήματος στα πόδια τους. Τα… προνόμια που σε ολόκληρη την Ευρώπη τα προσφέρει μόνο η Super League.

Δίχως πυξίδα

Ο Ολυμπιακός προφανώς θα ήθελε να είναι στους ομίλους του Champions League. Πιθανά και απίθανα όμως μέσα στο καλοκαίρι ναρκοθέτησαν αυτή του τη φιλοδοξία. Τα κρούσματα covid που έφτασαν την ομάδα πριν την Λουντογκόρετς («δεν είχαμε παίκτες ούτε για να κάνουμε προπόνηση» αποκάλυψε εκ των υστέρων ο Θανάσης Ανδρούτσος), οι τραυματισμοί, ακόμη και η αλλαγή του κανονισμού για το εκτός έδρας γκολ (με εκείνον που ίσχυε ως πέρσι ο πρωταθλητής θα είχε περάσει τους Βούλγαρους) σχημάτισαν διαφορετικά δεδομένα. Και κυρίως ένα διαφορετικό μονοπάτι. Οι Πειραιώτες πρέπει να το δουν σαν ευκαιρία. Μπορούν μέσα από το Europa League να κάνουν μια καλή βαθμολογική συγκομιδή για το ranking 5ετίας που θα τους ισχυροποιήσει και άλλο για το μέλλον. Και κυρίως μπορούν να ευχαριστηθούν ένα ακόμη ταξίδι. Δίχως πυξίδα… Με ορίζοντα εκείνο το «συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» που έγινε moto μιας ολόκληρης εποχής

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ