Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ 0-2

Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ 0-2

Η ΑΕΚ πάλεψε στην Τραπεζούντα, προηγήθηκε με 2-0 χάρη στα γκολ των Λιβάγια (24') και Μάνταλου (30' πεν.) αλλά δεν κατάφερε να πετύχει και τρίτο και με το 2-0 μένει εκτός ομίλων Europa League. Υπερπροσπάθεια από όλους τους παίκτες της Ένωσης.

Η ΑΕΚ αποδείχθηκε… παλικάρι στην Τραπεζούντα, κερδίζοντας με 0-2 την Τραμπζονσπόρ και αγγίζοντας το θαύμα της πρόκρισης μέσα στην Τουρκία! Η Ένωση μπορεί στο τέλος να μην τα κατάφερε, όμως ενδεχομένως να άξιζε το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα. Οι Κιτρινόμαυροι πέτυχαν και τα δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο με τους Λιβάγια και Μάνταλο, έχασαν ευκαιρίες για άλλα τόσα και έδειξαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με την εποχή Καρντόσο.

Ο Νίκος Κωστένογλου προχώρησε σε πολλές αλλαγές σε σχέση με την εποχή Καρντόσο, ξεκινώντας από μια νέα διάταξη. Ο υπηρεσιακός προπονητής της Ένωσης επέλεξε έναν σχηματισμό 3-5-2, με τον Τσιγκρίνσκι να έρχεται στο πλευρό των Βράνιες και Οικονόμου στα μετόπισθεν. Οι Μπακάκης-Λόπες ήταν στα άκρα, ο Σιμόες με τον Γαλανόπουλο τα αμυντικά χαφ, ο Μάνταλος σε ρόλο επιτελικού και στην επίθεση ο Λιβάγια με τον Ολιβέιρα.

Η ΑΕΚ μπήκε στο ματς με διάθεση να ελέγξει τον ρυθμό και να κρατήσει τις γραμμές της κοντά. Οι Κιτρινόμαυροι κυκλοφορούσαν ωραία την μπάλα και σιγά-σιγά έφταναν στην εστία των Τούρκων. Στο 11’ η Ένωση απείλησε την Τραμπζονσπόρ, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, να περνά δίπλα από το δοκάρι του Τσακίρ.

Στο 24’ η ΑΕΚ πήρε όμως αυτό που δικαιούνταν, κάνοντας το 0-1! Ο Ολιβέιρα πίεσε τον Ιβανίλντο, τον ώθησε στο λάθος, η μπάλα έφτασε στον Λιβάγια και ο Κροάτης φορ με υποδειγματικό πλασέ έβαλε την Ένωση μπροστά στο σκορ, παγώνοντας το γήπεδο! Η Ένωση είχε πάρει το ματς στα χέρια της και στο 30’ θα κάνει το 0-2, πλησιάζοντας στην απόλυτη ανατροπή! Ο Ολιβέιρα ανατράπηκε μέσα στην περιοχή, ο διαιτητής ορθά καταλόγισε το πέναλτι και ο Μάνταλος δεν λάθεψε, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Τσακίρ από την άσπρη βούλα!

Οι Κιτρινόμαυροι είχαν κάνει τους παίκτες της Τραμπζονσπόρ να… ζαλιστούν, με την ΑΕΚ να τους έχει κλείσει στην περιοχή τους και να ψάχνει και το τρίτο γκολ, για να πάρει πλέον την πρόκριση στα χέρια της. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο Καραμαν να κάνει την πρώτη του αλλαγή πριν καλά-καλά τελειώσει το ημίχρονο, αποσύροντας τον Μίκελ για να βάλει στο ματς τον Σόρλοθ.

Η εικόνα του αγώνα ωστόσο δεν άλλαξε. Στο 42’ η ΑΕΚ έφτασε κοντά σε ένα τρίτο γκολ, με τον Βράνιες να πιάνει την κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου και την μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου η Ένωση έχασε το απίστευτο, με την Τραμπζονσπόρ να… γλιτώνει από το να βρεθεί στο καναβάτσο για τα καλά.

Ο Λιβάγια έκανε ένα απίθανο κοντρόλ και μια φοβερή κάθετη πάσα, βγάζοντας τον Ολιβέιρα φάτσα με τον Τσακίρ! Όμως ο Πορτογάλος καθυστέρησε να πλασάρει, η μπάλα κόντραρε και πάνω στη γραμμή απομάκρυναν οι αμυντικοί των Τούρκων, σώζοντας την ομάδα τους από το 0-3.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ευκαιρία για τους γηπεδούχους, που μπήκαν με άλλη ψυχολογία στο παιχνίδι προκειμένου να ισορροπήσουν την κατάσταση. Στο 47’ οι Τούρκοι θα χάσουν την πιο σημαντική τους φάση στον αγώνα, με τον Σάρι να βρίσκεται σε θέση για γκολ, αλλά τον Οικονόμου να τον προλαβαίνει με καίρια παρέμβαση. Στο 54’ ο Νουακέμε έκανε ένα σλάλομ στην περιοχή της ΑΕΚ, η μπάλα κόντραρε και από εκεί κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπάρκα! Κάπου εκεί το τέμπο του αγώνα κατέβηκε.

Η Ένωση έκανε διαχείριση στο προβάδισμα που είχε, καθώς αυτό που χρειαζόταν ήταν μόλις ένα γκολ για να πάρει εκείνη το εισιτήριο της πρόκρισης. Στο 73’ η Τραμπζονσπόρ έγινε ξανά απειλητική μετά από ώρα. Ο Πόμακ έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, με τον Μπάρκα να ίπταται όμως και να αποκρούει εντυπωσιακά.

Το παιχνίδι από εκείνο το σημείο και μετά έγινε… ροντέο. Οι Τούρκοι ανοίχτηκαν για να βρουν ένα γκολ, την ίδια στιγμή που η Ένωση κυνηγούσε με υπομονή το τέρμα που θα της έδινε την πρόκριση. Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα η ΑΕΚ τα έπαιξε όλα για όλα. Οι Γιακουμάκης, Κλωναρίδης πέρασαν στο ματς, όμως η Ένωση δεν κατάφερε κάτι περισσότερο, μένοντας τελικά εκτός συνέχειας. Με τον αποκλεισμό της να έρχεται όμως με το κεφάλι ψηλά και έπειτα από μια τεράστια προσπάθεια.

To κλειδί: Ο… αέρας της ΑΕΚ. Οι Κιτρινόμαυροι μπήκαν με ψυχολογία στο παιχνίδι και η διαφορά σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι ήταν τεράστια.

Το 10άρι: Ο Λιβάγια. Ο Κροάτης έκανε τα πάντα στο γήπεδο, με την ποιότητά του να… ξεχειλίζει στον αγωνιστικό χώρο και τους Τούρκους να μην βρίσκουν τρόπους να τον αντιμετωπίσουν.

Στον πάγκο: Ο Λόπες. Ο Πορτογάλος μπακ-χαφ δεν είχε σωστές επιλογές με την μπάλα στα πόδια, χαλώντας κάποιες επιθέσεις της ΑΕΚ με καλές προϋποθέσεις.

Γιατί κόουτς: Ο Κωστένογλου προσέγγισε το ματς υποδειγματικά. Η επιλογή του 3-5-2 αποδείχθηκε ολόσωστη, με την Ένωση να πηγαίνει το παιχνίδι εκεί που ήθελε και να αγγίζει το θαύμα. Που ενδεχομένως να άξιζε να πετύχει. Η διαχείριση του αγώνα από τον Κωστένογλου ήταν εξαιρετική, με τις αλλαγές του να γίνονται στο σωστό χρονικό σημείο και να έχουν ποδοσφαιρική λογική.

Τραμπζονσπόρ-ΑΕΚ 0-2

Γήπεδο: «Senol Gunes Stadium»

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Βοηθοί: Στιούαρτ Μπαρτ, Σίμον Μπενετ

Γκολ: Λιβάγια, Μάνταλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ