Τσιμίκας: «Δεν μασάμε…»

Τσιμίκας: «Δεν μασάμε…»

Ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού μίλησε για τη μεγάλη μάχη με την Αρσεναλ και τόνισε ότι οι Ερυθρόλευκοι είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα απέναντι στους Λονδρέζους. «Δεν φοβόμαστε κανέναν. Είμαστε ο Ολυμπιακός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διεθνής άσος.

Στις αλάνες των Σερρών την Τσικνοπέμπτη το έχουν για έθιμο να πηδούν πάνω από τις μεγάλες φωτιές που ψήθηκαν τα κρέατα της παρέας για τον εορτασμό της ημέρας.

Και έπειτα ξεκινούν τα περίφημα «προξενιά». Κάποιος από τους παρευρισκόμενους ανακατεύοντας τα κάρβουνα με ένα ξύλο αναλαμβάνει να κάνει τις συστάσεις στα αγόρια και τα κορίτσια.

Ο Κώστας Τσιμίκας βεβαίως αυτή τη Τσικνοπέμπτη έχει άλλες δουλειές. Δεν θα είναι στον τόπο του. Θα είναι στο… δεύτερο σπίτι του: Το Καραϊσκάκη. Η νύχτα δεν περιλαμβάνει «τσίκνισμα», άλλα ένα από εκείνα τα ματς που κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται.

Το πρώτο «μισό» της κόντρας του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ για μια θέση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Κατά έναν τρόπο όμως ο 23άχρονος αριστερός μπακ, τα έθιμα μπορεί να τα διατηρήσει. Ανάβοντας φωτιές στον διάδρομο απογείωσης του, πηδώντας πάνω από τους ακραίους της Αγγλικής ομάδας που ξέρουν καλά τι μπελάδες μπορεί να τους προκαλέσει. Και γιατί όχι; Κάνοντας και τα… προξενιά της πρόκρισης.

Δεν είναι φαβορί οι Ερυθρόλευκοι. Αλλά και «δεν μασάμε» όπως λέει στα ΝΕΑ ο διεθνής άσος. Για το τελευταίο είμαστε βέβαιοι. Συνυπογράφουν όσοι βρέθηκαν εκείνη την –όχι και τόσο μακρινή- νύχτα στο Φάληρο που η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς απέκλεισε κοτζάμ Μίλαν. Συνυπογράφουν και όσοι με προσοχή απόλαυσαν το φετινό ταξίδι. Από το μονοπάτι «μη πρωταθλητών» ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και από εκεί πια στους «32» του Φλεβάρη για το Γιουρόπα…

Πολύ βελτιωμένη η Άρσεναλ

«Είναι πρόκληση. Έχουμε απέναντι μας μια από τις σημαντικές ομάδες της Ευρώπης. Μια από τις καλύτερες της Αγγλίας. Σαν και αυτή όμως έχουμε νικήσει και άλλες. Καταλαβαίνουμε τον συντελεστή δυσκολίας, αλλά έτσι είναι σε αυτές τις διοργανώσεις. Για να πας μακριά θα πρέπει να ανταγωνιστείς τους καλύτερους» μας εξηγεί ο Κώστας Τσιμίκας.

Ενημερωμένος για την άλλη Άρσεναλ που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Μικέλ Αρτέτα, σε σχέση με την ομάδα που προβλημάτισε στο πρώτο μισό της σεζόν. Αλλά και σίγουρος για την δική του παρέα. «Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην Άρσεναλ με τον νέο της προπονητή. Παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο. Και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα για εκείνη ξέρει ότι ο πιθανότερος τρόπος διάκρισης μέσα στη σεζόν προκύπτει από το Γιουρόπα Λιγκ. Για εμάς όμως δεν αλλάζει κάτι. Παίξαμε φέτος και δύο φορές με την Τότεναμ και ήμασταν πραγματικά ανταγωνιστικοί. Θα είμαστε το ίδιο σίγουροι όπως σε εκείνα τα ματς. Και το ίδιο έτοιμοι για να πάρουμε ότι μας δώσουν αυτά τα παιχνίδια. Θέλουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα στο Καραϊσκάκη. Και έπειτα να δούμε τι θα γίνει στο Λονδίνο».

Δεν φοβόμαστε κανέναν

Αντίπαλος με χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ άνω των 700 εκατ ευρώ οι Άγγλοι. Με τον Πιέρ Ομπαμεγιάνγκ να πυροβολεί κατά ριπάς (16 γκολ φέτος), τον δικό μας Σωκράτη Παπασταθόπουλο «δεν έχουμε μιλήσει μαζί του, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως και να μιλήσουμε ούτε εμείς θα του πούμε να μυστικά μας ούτε εκείνος τα δικά τους (γέλια)» και με μια generation Χ (Μαρτινέλι, Σακά, Γκεντουζί και σία) ικανή για πολλά περισσότερα από όσα έχει καταφέρει ως εδώ. Όχι ακριβώς η ομάδα που θέλει κάποιος με φιλοδοξίες σε μια κλήρωση. Τουλάχιστον τον Φλεβάρη. «Εντάξει πάντα η τύχη είναι ένας αστάθμητος παράγοντας σε αυτές τις ιστορίες. Ίσως να ήταν καλύτερο να έχουμε μπροστά μας έναν αντίπαλο πιο… στα μέτρα μας. Όταν όμως σου προκύπτει κάτι τέτοιο, πολλές φορές λειτουργεί καλά. Γιατί είσαι ακόμη πιο συγκεντρωμένος, Γιατί μπορείς να παίξεις καλύτερο ποδόσφαιρο, σε υψηλότερο ρυθμό. Γιατί είναι πρόκληση. Και γιατί για να προχωρήσεις σε τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τους καλύτερους. Εμείς δεν φοβόμαστε κανέναν. Είμαστε ο Ολυμπιακός. Έχουμε τον κόσμο μας. Το Καραϊσκάκη. Και κυρίως έχουμε μια πολύ καλή ομάδα με ταλέντο και διάθεση για να πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε».

«Τα θέλουμε όλα»

Ενδιαφέρουσα πάσα. Σαν μια από τις έξι φετινές ασίστ του. Είναι τελικά εφικτό στο ποδόσφαιρο του 2020 ένα ελληνικό κλαμπ να φιλοδοξεί να πάει μακριά τη βαλίτσα της… Ευρώπης «Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι το θέλουμε πάρα πολύ. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ανάλογο των μεγάλων της Ευρώπης, οι διοργανώσεις έχουν αλλάξει, αλλά εμείς νιώθουμε εξαίρεση. Είμαστε ο Ολυμπιακός. Μια ομάδα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να στέκεται σε αυτό το επίπεδο. Να αντιμετωπίζει μεγάλες ομάδες. Να βρίσκεται σχεδόν κάθε Φλεβάρη στους αγώνες νοκ –άουτ. Όλοι θέλουμε το κάτι παραπάνω σε αυτή την διαδικασία. Το κίνητρο μας είναι μεγάλο. Και δεν έχει ταβάνι».

Και αν κάποιος έλεγε στον Κώστα Τσιμίκα έχεις μια ευχή, θες να φτάσεις φέτος ως τους ημιτελικούς του Γιουρόπα Λιγκ ή να κατακτήσεις το πρωτάθλημα «Συγγνώμη αλλά θα έλεγα ότι τα θέλουμε όλα (γέλια). Φυσικά θέλουμε το πρωτάθλημα. Είναι ο βασικός στόχος της σεζόν. Θέλουμε όμως και ότι καλύτερο μπορεί να μας προκύψει στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι έχει σημασία πως όχι μόνο θέλουμε, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να κατακτήσουμε τον τίτλο. Και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεν είναι εύκολο. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολα σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας».

Ο Κώστας Τσιμίκας έχει μια ιδιαίτερη συνήθεια, πριν από κάθε παιχνίδι. Μια συνήθεια που μοιράζεται με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη, τον κεντρικό χαφ του Ολυμπιακού που συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη στα αριστερά τετραγωνικά της μεσαίας γραμμής. Και ποιος είπε άραγε ότι το ποδόσφαιρο δεν απαιτεί… φροντιστήριο;

«Ναι, μας αρέσει να διαβάζουμε τους αντιπάλους μας. Ποιοι είναι, πως κινούνται στο γήπεδο. Ποιες επιλογές παίρνουν συνήθως. Ποιες είναι οι αδυναμίες τους. Μας βοηθά πάρα πολύ» παραδέχεται ο 23άχρονος ακραίος που μοιάζει σα να προσγειώθηκε στο μεγάλο λιμάνι για να διατηρήσει την παράδοση των κορυφαίων αριστερών μπακ. Δυσεύρετοι στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Και όμως τα τελευταία 20 χρόνια, οι Πειραιώτες εμφάνισαν ένα φαινόμενο σαν τον Γρηγόρη Γεωργάτο που η χάρη του έφτασε ως την Ίντερ. Παρουσίασαν τον ασταμάτητο Χοσέ Χολέμπας που ακόμη και σήμερα στα 36 του βρίσκεται σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ για την Γουότφορντ. Έπειτα τον Αρτούρ Μαζουακού που με τη σειρά του είναι χρόνια ολόκληρα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για λογαριασμό της Γουεστ Χαμ. Συνήθεια που… έγινε λατρεία; Ίσως. Παράδοση περισσότερο. Και ένα αγωνιστικό στιλ, η ταυτότητα της ίδιας της ομάδας του Ολυμπιακού που δίνει το δικαίωμα στους πλάγιους μπακ να αναπτύσσουν τέτοιες επιθετικές δεξιότητες. «Δεν ξέρω ίσως και να είναι τυχαίο. Ίσως και να αφορά στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας. Μου είπες όμως για τον κύριο Γεωργάτο. Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μου πρότυπο. Τον άνθρωπο που με πίστεψε και με έφερε στον Ολυμπιακό. Ήταν καταπληκτικός» αναφέρει με σεβασμό ο Τσιμίκας και σα να θέλει να «ντριμπλάρει» για να πάει την κουβέντα στα νερά που βρίσκονταν.

Αν ξεκίνησε το… διάβασμα των Gunners από εκείνον και τον Μπούχα;. «Ξέρω ότι από την πλευρά μου αγωνίζεται συνήθως ο Νικολά Πεπέ (σ.σ 72 εκατ ευρώ δαπάνησε για χάρη του η Άρσεναλ το καλοκαίρι, προκειμένου να τον αποκτήσει από τη Λιλ)».

Ο 23άχρονος άσος έγινε τον Γενάρη μεταγραφικό «τρόπαιο» για ουκ ολίγες ευρωπαϊκές ομάδες. Οι καταπληκτικές εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών. Είναι βέβαιο ότι και την Πέμπτη θα έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στο Καραϊσκάκη. Για να τον δουν σε αυτό το αγωνιστικό crash test κόντρα στους wingers των Λονδρέζων.  Αν έχει ο ίδιος κάποια αγαπημένη ομάδα στην Ευρώπη, αν είναι από πιτσιρικάς οπαδός όπως για παράδειγμα ο φίλος του Λεονάρντο Κούτρης που είναι μεγάλος φαν της Ίντερ; «Όχι ιδιαίτερα. Πιο μικρός λόγω του πατέρα μου και του αδερφού μου, υποστήριζα την Μπαρτσελόνα. Μου άρεσε πολύ να βλέπω τον τρόπο παιχνιδιού της. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως και στην Ελλάδα και την Ευρώπη μια ομάδα υποστηρίζω. Τον Ολυμπιακό».

Τον Ολυμπιακό που φορά τα χρώματα του από το 2014, από τα 17 του δηλαδή όταν και οι Ερυθρόλευκοι τον απέκτησαν από τον Πανσερραϊκό. Και που μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια χαρτογραφεί μια καριέρα που όπως τα όνειρα των Πειραιωτών και αυτή. Δεν έχει ταβάνι. Το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς ο Τσιμίκας το έπαιξε το 2014. Απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης για το Youth League της UEFA. Σε εκείνη την ομάδα ήταν μαζί του, οι επίσης διεθνείς πια Θανάσης Ανδρούτσος (δανεικός στον Ατρόμητο), Δημήτρης Νικολάου (Έμπολι) και Γιώργος Μανθάτης  (Ανόρθωση). Ήταν ο Καζίμ Λάτσι (Αζαξιό) και ο Νίκος Βέργος (Έρκουλες).  Έχει 21 ευρωπαϊκές συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, και άλλες επτά με τους «μικρούς». Στη ρεβάνς με την Άρσεναλ λοιπόν με έναν τρόπο… τριανταρίζει σε φόντο Ερυθρόλευκο την παρουσία του στις κορυφαίες διοργανώσεις.

Ευκαιρία να το… γιορτάσει; «Ευκαιρία να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε τον Δεκέμβρη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ευκαιρία να δείξουμε απέναντι σε έναν ακόμη μεγάλο αντίπαλο, ότι είμαστε ικανοί για κάτι σπουδαίο. Να είμαστε καλά. Και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δυστυχώς είχαμε την απώλεια του Χιλάλ (σ.σ Σουντανί) που έκανε φοβερή σεζόν και είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει πολύ και στην Ευρώπη. Από την άλλη, ευτυχώς έχουμε και πάλι μαζί μας τον Κώστα Φορτούνη, που μας έλειψε πολύ. Θα είμαστε έτοιμοι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ