Η UEFA έχει έτοιμο νέο financial fair play

Η UEFA έχει έτοιμο νέο financial fair play

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στο financial fair play, μετά τις μεταγραφές εκατοντάδων εκατ. ευρώ από Παρί, Μπαρτσελόνα και άλλες ομάδες.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναθεώρηση των κανόνων του financial fair play, διακρίνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις (κυρίως σε μεταγραφικό επίπεδο) έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι η UEFA θα κάνει σημαντικές αλλαγές έτσι ώστε να μπουν νέοι κανόνες στο πεδίο οικονομικής δράσης των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Στο προσχέδιο που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, υπάρχουν όρια για τις μεταγραφικές δαπάνες, μέτρα για την αντιμετώπιση χρέους των ομάδων αλλά και περιορισμός του αριθμού παικτών που θα μπορεί να έχει κάθε ομάδα στο δυναμικό της.

Το financial fair play έκανε την εμφάνιση του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πριν από εννιά χρόνια και είχε βασικό στόχο την μείωση των χρεών των συλλόγων και την έγκαιρη εξόφληση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η UEFA τα αποτελέσματα της εφαρμογής του financial fair play ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα εκκρεμή χρέη μειώθηκαν κατά 80%.

Οι μεταγραφές που οδηγούν στην αλλαγή των κανόνων

Το γεγονός που οδηγεί την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στην θέσπιση νέου πλαισίου δεν είναι άλλο από τις μεταγραφές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και ειδικά από το περασμένο καλοκαίρι. Η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε 222 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Νεϊμάρ και 189 εκατομμύρια για να πάρει τον Εμπαπέ από την Μονακό.

Η Μπαρτσελόνα έδωσε επίσης μεγάλα ποσά για την απόκτηση των Ντεμπελέ και Κουτίνιο και η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Οι μεταγραφές των 100 εκατ. ευρώ είναι πλέον συνηθισμένες κινήσεις για πολλές ομάδες και το financial fair play χρειάζεται αναθεώρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα ορίσει ανώτατο όριο σε ότι αφορά τη διαφορά των μεταγραφικών δαπανών με τα μεταγραφικά έσοδα. Το όριο αναμένεται να είναι 100 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν μια ομάδα παραχωρήσει παίκτη ή παίκτες κι έχει έσοδα 150 εκατ. ευρώ, τότε μπορεί να ξοδέψει για μεταγραφές 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης στόχος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι η υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των χρεών των συλλόγων ενώ θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των παικτών που θα έχει μια ομάδα στο ρόστερ της. Η σκέψη των ιθυνόντων της UEFA είναι να μην έχει καμιά ομάδα περισσότερους από 25 παίκτες στο δυναμικό της.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ θα συνεδριάσει στις 24 Μαΐου κι εκεί θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την ψήφιση του σχεδίου. Αν όλα εξελιχθούν βάσει πλάνου, το νέο financial fair play θα ισχύσει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ