Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης: Οι… βασιλικοί Ινδιάνοι

Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης: Οι… βασιλικοί Ινδιάνοι

Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης κοντράρονται έτι μία φορά, με φόντο το ευρωπαϊκό Super Cup (15/08). Ποιοι παίκτες έχουν όμως αγωνιστεί και για τις δύο ομάδες;

Μία πόλη. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας. Δύο ομάδες. Δύο γειτονιές. Δύο άκρως διαφορετικές κουλτούρες. Μια Βασίλισσα. Μια αλήτισσα. Η Ρεάλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Στη μέση οι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν έστω για λίγο τις φανέλες και των δυο. Με αφορμή την πρόσφατη μεταγραφή του Τιμπό Κουρτουά στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά και τον επικείμενο τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup, to10.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες που αγωνίστηκαν τόσο με τη λευκή όσο και με την ερυθρόλευκη εμφάνιση. Που έγιναν έστω για λίγο… βασιλικοί Ινδιάνοι.

Μπορεί η «μάχη» μεταξύ τους να μην καθηλώνει ολόκληρο το έθνος όπως το Ελ Κλάσικο, αλλά  είναι θέμα τιμής για τους πολίτες της πρωτεύουσας. Παρά την ένταση αυτή βέβαια, ουκ ολίγοι παίκτες άλλαξαν γειτονιά. Από την πρώτη συνάντησή τους το μακρινό 1928, υπήρξαν 27 παίκτες που αγωνίστηκαν και στις δύο. Συγκεκριμένα από το 1928 έως το 1943, πριν δηλαδή ο Λουίς Αραγονές αρχίσει να αποκαλεί το Βιθέντε Καλντερόν σπίτι του, ήταν: Monchín Triana, Cosme Vázquez, José María Cabo Puig, Luis Olaso, Eduardo Ordóñez, Jaime Lazcano, Luis Marín Sabater και Pruden.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο πρώην τερματοφύλακας των Ροχιμπλάνκος, Τιμπό Κουρτούα, που μετακόμισε από την Τσέλσι πίσω στη Μαδρίτη, αλλά αυτή τη φορά για να φορέσει τα λευκά της Βασίλισσας. Ο Βέλγος πορτιέρε έπαιξε 154 παιχνίδια για την Ατλέτι σε όλες τις διοργανώσεις  καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του στο σύλλογο, ωστόσο τώρα είναι προετοιμασμένος να «ντεμπουτάρει» για τη νέα του ομάδα και μάλιστα κόντρα στην Ατλέτι το βράδυ της Τετάρτης (15/08) στον τελικό του Super Cup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Όσο για εκείνους που έχουν φορέσει τις φανέλες και των δύο, αρχής γενομένης από το 1964, είναι οι εξής:

Λουίς Αραγονές

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 0
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 265

Ο παίκτης – σύμβολο της Ατλέτικο ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι του από τη Ρεάλ Μαδρίτης (1958-60) αν και ποτέ δεν έπαιξε για τους Λος Μπλάνκος…

Ραμόν Γκρόσο

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 265
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 12

Ο Γκρόσο, ο οποίος αποφοίτησε από την ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης, πέρασε μία σεζόν στην Ατλέτικο (1964), προτού κερδίσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1966 με τη λέσχη των παιδικών του χρόνων.

Χουανίτο

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 0
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 284

Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου τραγουδούν ακόμα ρυθμικά το όνομά του σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, ο Ισπανός εξτρέμ ήταν ωστόσο στα… βιβλία της Ατλέτικο (1972-74) πριν από την εναλλαγή του κόκκινου-λευκού, σε απόλυτα λευκό το 1977.

Ούγκο Σάντσες 

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 111
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 207

Ο πιο παραγωγικός Μεξικανός επιθετικός των Ροχιμπλάνκος με συγκομιδή 54 γκολ σε τέσσερις σεζόν, έμελλε να γίνει ακόμα καλύτερος στους μισητούς συμπολίτες, με τους οποίους σκόραρε 208 τέρματα!

Φρανσίσκο Γιορέντε Χέντο

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 29
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 106

Ο «Πάκο» Χέντο πέρασε μία σεζόν στο Βιθέντε Καλντερόν (1986-87) πριν μετακομίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου έμεινε για επτά χρόνια.

Μπερντ Σούστερ

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 61
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 85

Ένας από τους λιγοστούς άσους που αγωνίστηκαν και για τους τρεις μεγάλους ισπανικούς συλλόγους, ο Σούστερ ολοκλήρωσε το… ιδιότυπο αυτό χατ-τρικ με τη συμμετοχή του στην Ατλέτικο το 1990 έχοντας προηγουμένως περάσει δύο χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης (1988-90) και άλλα οκτώ στην Μπαρτσελόνα (1980-88).

Σεμπάστιαν Λοσάδα

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 38
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 9

Με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής ο νεαρός τότε παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτισε τους όποιους δεσμούς του με το σύλλογο, μετακομίζοντας στην Ατλέτικο, αν και πέρασε μόλις ένα χρόνο και εκεί.

Ραούλ

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 0
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 550

Οι ακαδημίες της Ατλέτικο έκλεισαν εκείνη την περίοδο (ελέω Χεσούς Χιλ), γεγονός που οδήγησε τον Ραούλ στην Ρεάλ και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι Ιστορία….

Μιγκέλ Σολέρ

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 25
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 14

Ο παλαίμαχος πλέον Ισπανός άσος έπαιξε μία σεζόν με την Ρεάλ Μαδρίτης (1995-96), έχοντας ήδη αγωνιστεί μια χρονιά και στην Ατλέτικο (1991-92).

Χουάν Εσνάιντερ

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 30
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 35

Ένας τεχνίτης που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο ισπανικό πρωτάθλημα, ο Εσνάιντερ θήτευσε και στις δύο ομάδες της πρωτεύουσας. Το 1991-93 στη Ρεάλ, το 1996-97 στην Ατλέτικο.

Πέδρο Λουίς Χάρο

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 23
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 3

Ο Χάρο τερμάτισε την 17ετή σταδιοδρομία του στην Ατλέτικο το 1999, αφού νωρίτερα (1990-94) είχε φορέσει τα λευκά της Ρεάλ.

Σαντιάγο Σολάρι

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 46
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 131

Ο Σολάρι πέρασε ένα χρόνο στην Ατλέτικο (1999-2000) πριν απολαύσει τεράστια επιτυχία με τους Λος Μπλάνκος (2000-05). Επιτυχία που περιλάμβανε και τον θρίαμβο της κατάκτησης του Champions League.

Χοσέ Γκαρσία Κάλβο

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 16
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 106

Ποτέ δεν λειτούργησε πραγματικά για τον Κάλβο στη Ρεάλ Μαδρίτης (1996-97) και πριν τελειώσει την καριέρα του στη Βαγιαδολίδ, απόλαυσε μια πενταετή θητεία στην Ατλέτικο (2001-06).

Ροντρίγκο Φάμπρι

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 5
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 16

Ο Βραζιλιάνος άσος είχε δύο σύντομα περάσματα και στους δύο συλλόγους της Μαδρίτης πριν αγωνιστεί για το υπόλοιπο της καριέρας του στην πατρίδα του.

Χοσέ Μανουέλ Χουράδο

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 3
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 88

Ένας ακόμα… απόφοιτος των Ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης που πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Ατλέτικο.

Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 30
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 103

Ο Ρέγιες δεν έζησε ποτέ το παραμύθι του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μετακόμισε στην Ατλέτικο, μέτρησε πάνω από 100 συμμετοχές στα Ερυθρόλευκα, και ύστερα εντάχθηκε στην Σεβίλλη στο κλαμπ στο οποίο έμαθε τα βασικά της μπάλας.

Αλβάρο Μοράτα

Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 0
Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 63

Πορεία παρόμοια με τον θρυλικό Ραούλ, ο Αλβάρο Μοράτα ξεκίνησε στις ακαδημίες της Ατλέτικο, από εκεί μετακόμισε στις αντίστοιχες της Ρέαλ. Προβιβάστηκε και στη μεγάλη ομάδα κι ύστερα στο διαβατήριό του έγραψε ακόμα Τορίνο (Γιουβέντους) και Λονδίνο (Τσέλσι).

Χουανφράν

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 6
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 221

Το όνομά του δεν άργησε να συνδεθεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Πριν από αυτό όμως, ο Χουανφράν κατέγραψε… μισή ντουζίνα συμμετοχές με την Ρεάλ Μαδρίτης (2006-08).

Σαούλ Νίγκεθ

Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 0
Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίσεις (πρωτάθλημα): 126

Ο Σαούλ πέρασε από τις ακαδημίες της Ρεάλ (2006-08), αλλά αισθάνθηκε μάλλον πιο άνετα σε αυτές της Ατλέτικο παραμένοντας στην ομάδα έως σήμερα.

Πληροφορίες από το squawka.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ