Ολυμπιακός – Το 5/5 στο Κόπα Άφρικα «πονοκεφαλιάζει» τον Μαρτίνς

Ολυμπιακός – Το 5/5 στο Κόπα Άφρικα «πονοκεφαλιάζει» τον Μαρτίνς

Το Κόπα Άφρικα έχει «βαφτεί» ερυθρόλευκο στην πρώτη αγωνιστική και ο Πέδρο Μαρτίνς βλέπει να έχει στη διάθεση του τους 5 διεθνείς «καλό Φλεβάρη».

Το Κόπα Άφρικα ξεκίνησε στα γήπεδα του Καμερούν, με τον Ολυμπιακό να είναι μια από τις ομάδες που έχουν τους περισσότερους εκπροσώπους στη διοργάνωση. Οι ερυθρόλευκοι έχουν συνολικά πέντε ποδοσφαιριστές που δίνουν τη δική τους «μάχη» για την κατάκτηση του τροπαίου και όπως είναι λογικό παρακολουθούν το τουρνουά, αφού έχουν άμεσο ενδιαφέρον και μάλιστα για πολλούς λόγους.

Την αρχή έκαναν την Κυριακή ο Πιέρ Κουντέ και ο Γκάρι Ροντρίγκες με τους «οικοδεσπότες» του Καμερούν και το Πράσινο Ακρωτήρι. Μια μέρα μετά η σκυτάλη πέρασε στον Παπ Αμπού Σισέ και τον Αγκιμπού Καμαρά με Σενεγάλη και Γουινέα, ενώ χθες το απόγευμα ήταν η σειρά του Χένρι Ονιεκούρου και της Νιγηρίας να κάνει πρεμιέρα.

Και για όσους τυχόν δεν το πρόσεξαν μέχρι τώρα: Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού όχι μόνο συμμετέχουν αλλά υπογράφουν φαρδιά πλατιά τις πρώτες στροφές στο παράξενο ποδοσφαιρικό «σαφάρι» που ακούει στο όνομα Africa Cup of Nations. Μοναδικός που δεν αγωνίστηκε εκ των πέντε ποδοσφαιριστών των Πειραιωτών ήταν ο Χένρι Ονιεκούρου, όμως και η δική του εθνική πήρε μεγάλη νίκη με 1-0 κόντρα στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να γίνει το 5/5. Και τα μαντάτα που έρχονται πέρα από την Αφρική προκαλούν μάλλον ανάμικτα συναισθήματα στο μεγάλο λιμάνι.

Από τη μια με έναν τρόπο να καμαρώνει ο πρωταθλητής για χάρη τους. Αφού οι περισσότεροι είναι βασικοί και σημαντικοί. Όλοι ως τώρα νικητές. Ο Κουντέ ως οικοδεσπότης με το Καμερούν και βασικός. Ο Ροντρίγκες με την ασίστ στο μοναδικό γκολ που πέτυχε το Πράσινο Ακρωτήρι επί της Αιθιοπίας. Ο Παπ Αμπού Σισέ παρτενέρ του Αμπντούλ Ντιαλό (Παρί Σεν Ζερμέν) στο ηρωικό 1-0 της ισχυρής αλλά και χιλιοταλαιπωρημένης (από τον κορωνοϊό) Σενεγάλης επί της Ζιμπάμπουε.

Ο Αγκιμπού Καμαρά πλάι στον Ναμπί Κεϊτά (Λίβερπουλ) βάζοντας τον ρυθμό στο 1-0 της Γουινέας επί του Μαλάουι. Και ο Ονιεκούρου που δεν αγωνίστηκε μεν, αλλά η Νιγηρία πήρε τεράστια νίκη πρόκρισης απέναντι σε ένα από τα φαβορί για την κούπα. Την Αίγυπτο. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν βρίσκονται στο Καμερούν για να συμπληρώνουν τα ρόστερ των εθνικών τους ομάδων στην Κόπα Άφρικα «περιπέτεια». Είναι πρωταγωνιστές σε ένα τουρνουά που αυτή τη στιγμή παρακολουθείτε από ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και σχηματίζει νέα δεδομένα στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο».

Από την άλλη όμως; Τα μαθηματικά. Συμμετέχουν 24 ομάδες, προκρίνονται οι 16 νοκ άουτ. Δηλαδή οι δύο πρώτες ομάδες των έξι σχηματισμένων γκρουπ αλλά και οι τέσσερις καλύτεροι «τρίτοι». Όπερ σημαίνει ότι ομάδες με συγκομιδή τριών βαθμών στα γκρουπ με το «καλησπέρα» έχουν βάλει για τα καλά υποψηφιότητα να συνεχίσουν. Και το Καμερούν με τη Σενεγάλη που λογίζονται στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Και το Πράσινο Ακρωτήρι με την Γουινέα όμως πλέον. Και φυσικά η Νιγηρία που με τη νίκη επί της Αιγύπτου θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροοπτου στην επόμενη φάση.

Και ενδεχόμενη πρόκριση σημαίνει αυτομάτως μεγαλύτερη παραμονή στα γήπεδα του Καμερούν. Εκεί που η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται στις 20 Γενάρη και εκείνη των «16» εξελίσσεται ως και τις 26 του μήνα. Με λίγα λόγια λοιπόν, καλό Φλεβάρη η επιστροφή στα λημέρια του Ρέντη και για τους πέντε Αφρικανούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Από εκεί και πέρα, εκτός των «5» υπάρχει ακόμη ένας που παρακολουθούν στο λιμάνι και βρίσκεται στα γήπεδα του Καμερούν. Ο Μαμαντού Κανέ που ανήκει στον Ολυμπιακό και αγωνίζεται ως δανεικός στη Νέφτσι. Βασικός και αυτός με τη Γουινέα (σε ρόλο έκπληξη μάλιστα, καθώς αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ) όπως ο Αγκιμπού (αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα έχοντας και κάποιες ενοχλήσεις). Ο Κανέ για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον ομάδων (και από το ελληνικό πρωτάθλημα) που έφτασαν ως την πόρτα των Ερυθρόλευκων για τον δανεισμό του. Ένας κλασικός αμυντικός χαφ που ο Ολυμπιακός τον έκανε δικό του το καλοκαίρι, έπειτα από τα ματς των προκριματικών του Champions League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ