Κόπα Άφρικα: Μαροκινή ομάδα μπλοκαρισμένη στην Αλγερία λόγω της αθλητικής της εμφάνισης

Κόπα Άφρικα: Μαροκινή ομάδα μπλοκαρισμένη στην Αλγερία λόγω της αθλητικής της εμφάνισης

Η μαροκινή ομάδα ποδοσφαίρου RSΒ αποκλείστηκε στο αεροδρόμιο του Αλγερίου από τις αλγερινές αρχές λόγω της αθλητικής της εμφάνισης, στην οποία αποτυπώνεται ο χάρτης του Μαρόκου, συμπεριλαμβανομένης της Σαχάρας του

Η μαροκινή ομάδα  RSB (Renaissance Sportive de Berkane) ταξίδεψε στο Αλγέρι, για να παίξει), την Κυριακή 21 Απριλίου, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (CAF) με την αλγερινή USMA (Union sportive de la médina d’Alger). Η μαροκινή αποστολή αναγκάστηκε να παραμείνει χθες, Παρασκευή, για αρκετές ώρες στο διεθνές αεροδρόμιο του Αλγερίου λόγω της φανέλας της, στην οποία αποτυπώνεται ο χάρτης του Βασιλείου του Μαρόκου,  συμπεριλαμβανομένης της Σαχάρας του (Δυτική Σαχάρα). Οι αποσκευές της μαροκινής αποστολής κατασχέθηκαν, κατά την άφιξή της, από τις τελωνειακές αρχές της Αλγερίας, οι οποίες, εν συνεχεία, αποφάσισαν να προβούν σε έλεγχο των ενυδυμάτων των παικτών.

Σύμφωνα με στελέχη του μαροκινού αθλητικού συλλόγου, οι αλγερινές αρχές τους ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν άλλες φανέλες ή να καλύψουν τον χάρτη του Μαρόκου με αυτοκόλλητα, προκειμένου να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο με προορισμό το ξενοδοχείο τους, κάτι που η  RSB αρνήθηκε κατηγορηματικά, επικαλούμενη το δικαίωμα της ομάδας να εισέλθει στην αλγερινή επικράτεια για να αντιμετωπίσει τον αλγερινό σύλλογο την Κυριακή, με την επίσημη εμφάνιση που χρησιμοποιεί σε διοργανώσεις σε εθνικό και ηπειρωτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Αυτά μόνο ο Θρύλος: Τα 6 ευρωπαϊκά που διεκδικεί ο Ολυμπιακός!

Οι αλγερινές αρχές αποφάσισαν τότε να κατάσχουν τα εν λόγω ρούχα, εξαναγκάζοντας, ουσιαστικά, τη μαροκινή αντιπροσωπεία να πάει στο ξενοδοχείο «με την υπόσχεση ότι οι κατασχεθείσες εμφανίσεις θα τους παραδίδονταν σε δεύτερο χρόνο». Ένα από τα μέλη της μαροκινής αποστολής, ο Μοχάμεντ Τλάγκι, διευκρίνισε ότι «αν δεν τηρηθεί αυτή η δέσμευση, ο σύλλογος θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο και, εάν χρειαστεί, στο Μαρόκο».

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Βασιλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Μαρόκου (FRMF), Φουζί Λεκζαά, και μέλη της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Πατρίς Μοτσέπε, που βρέθηκαν στο Μαρόκο με την ευκαιρία του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής Futsal 2024, πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη χθες στο Ραμπάτ, προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, που θεωρείται μια νέα πολιτικο-αθλητική κρίση.

Όταν η πολιτική εμπλέκεται στον αθλητισμό

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αλγερία, η οποία είχε διακόψει τις διπλωματικές τηςσχέσεις με το Μαρόκο τον Αύγουστο του 2021, μπλέκει τον αθλητισμό με την πολιτική. Τον Ιανουάριο του 2023, οι αλγερινές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια πτήσης σε αεροπλάνο της μαροκινής αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να προσγειωθεί στην Κωνσταντίνη της Αλγερίας, παρεμποδίζοντας έτσι τη μαροκινή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου U23 από τη συμμετοχή της στο Championnat d’Afrique des joueurs locaux Αφρικανικό Πρωτάθλημα τοπικών παικτών CHAN-2023, που διοργανώθηκε στην Αλγερία.

Παραδοσιακά δύσκολες, οι σχέσεις μεταξύ της Αλγερίας και της γειτονικής της χώρας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια, λόγω, κυρίως, του ακανθώδους ζητήματος της Δυτικής Σαχάρας. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη μαροκινή πλευρά, το Αλγέρι εξακολουθεί να υποστηρίζει τους Σαχράουι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ