«Ογκόλιθος» και καλύτερος πασέρ του Κόπα Αφρικα ο Μεριά! (vid)

«Ογκόλιθος» και καλύτερος πασέρ του Κόπα Αφρικα ο Μεριά! (vid)

Ο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού ήταν ο μοναδικός Τυνήσιος που συμπεριελήφθη στην κορυφαία 11άδα του Κόπα Αφρικά, αλλά και ο καλύτερος πασέρ της διοργάνωσης - O... ανίκητος Μ’Μπολί, το «κομπιούτερ» Γκεντιούρα και ο… killer Ιγκάλο.

7 παιχνίδια. 690 λεπτά συμμετοχής. Τόσα κατέγραψε ο Γιασίν Μεριά στο Κόπα Αφρικα.

Ο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού ήταν από τους πρωταγωνιστές στη εξαιρετική πορεία της Τυνησίας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και βοήθησε τα μέγιστα την εθνική ομάδα της χώρας του να τερματίσει στην 4η θέση της διοργάνωσης. Ο «ερυθρόλευκος» αμυντικός ήταν ένας πραγματικός «ογκόλιθος» στην οπισθοφυλακή των Αετών της Καρχηδόνας. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι δεν έχασε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής. Επαιξε σε όλα τα παιχνίδια, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και κέρδισε με το σπαθί του μία θέση στην κορυφαία 11άδα του Κόπα Αφρικα.

Το όνομά του μπήκε δίπλα σε τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Μανέ της Λίβερπουλ και ο Ριγιάντ Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτι, αναγκάζοντας άπαντες να υποκλιθούν μπροστά του και να μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για την κλάση του και το ταλέντο του. Μια σπουδαία διάκριση για τον άσο των Πειραιωτών, που απέδειξε περίτρανα γιατί θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της Αφρικής.

Ο Μεριά, ωστόσο, δεν ήταν σημαντικός για την Τυνησία μόνο στο αμυντικό κομμάτι. Αλλά και στο επιθετικό σκέλος. Από αυτόν ξεκίναγε το παιχνίδι των Αετών της Καρχηδόνας. Είχε κομβικό κομμάτι στο «χτίσιμο» των επιθέσεων. Ο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού μάλιστα ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες στη διοργάνωση! Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στατιστικά του Κόπα Αφρικα, έκανε 361 πάσες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον συμπατριώτη του, Ελγιές Σκίρι. Ο αμυντικός μέσος της Μονπελιέ είχε 342 πάσες. Την πεντάδα των κορυφαίων συμπληρώνουν ο Νιγηριανός μέσος της Στόουκ, Πίτερ Ετέμπο, ο Σενεγαλέζος χαφ, Μπαντού Εντιαγέ, ο οποίος επίσης ανήκει στην Στόουκ, αλλά και ο συμπατριώτης του, Σεϊκού Κουγιατέ της Κρίσταλ Πάλας.

Ο «ερυθρόλευκος» άσος είναι λοιπόν ο μοναδικός «καθαρόαιμος» σέντερ μπακ που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων πασέρ, γεγονός που αποδεικνύει ότι εκτός από καλός αμυντικός, είναι ένας παίκτης, που «βλέπει» εξαιρετικά το γήπεδο και έχει τη δυνατότητα να φτιάξει παιχνίδι από πίσω. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Μεριά ικανοποίησαν απόλυτα και τον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος παρακολουθούσε την πορεία του καθόλη τη διάρκεια του Κόπα Αφρικα.

Όπως διαβάσατε από to10.gr το πρωί της Κυριακής, ο Αφρικανός μπακ επέστρεψε σε εξαιρετική κατάσταση και πλέον ο Πορτογάλος τεχνικός καλείται να αποφασίσει αν θα τον συμπεριλάβει στη λίστα με τους παίκτες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ματς με την Βικτόρια Πλζεν για τα προκριματικά του Champions League. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει τη λίστα στην UEFA, αλλά έχει το δικαίωμα δύο αλλαγών μέχρι την παραμονή του πρώτου αγώνα (23/7).

Ο χάρτης των κορυφαίων

Οι Αετοί της Καρχηδόνας μπορεί να έκαναν εξαιρετική πορεία στο Κόπα Αφρικα και να έφτασαν μέχρι τον μικρό τελικό, όπου ηττήθηκαν με 1-0 από την Νιγηρία, αλλά ο Μεριά είναι ο μοναδικός Τυνήσιος που βρίσκεται στην κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης.

Όπως διαβάσατε το βράδυ του Σαββάτου (20/7) από to10.gr, μαζί με τον αμυντικό του Ολυμπιακού την κορυφαία άμυνα του τουρνουά συνθέτουν οι Σενεγαλέζοι Λαμινέ Γκασαμά, Γιουσούφ Σαμπαλί και Καλιντού Κουλιμπαλί. Οι Σενεγαλέζοι κυριάρχησαν, έχοντας τους τρεις από τους τέσσερις καλύτερους αμυντικούς της διοργάνωσης, με πρώτο και καλύτερο τον σέντερ μπακ της Νάπολι, ο οποίος τη νέα σεζόν θα είναι συμπαίκτης με τον Κώστα Μανωλά.

«Εγγύηση» ο Μ’Μπολί

Μπορεί να αρχίσαμε τη λίστα με τους κορυφαίους λίγο ανορθόδοξα, λόγω της συμμετοχής του Γιασίν Μεριά, αλλά ένας από τους κύριους λόγους που η Αλγερία κατέκτησε τον τίτλο είναι ο κύριος που ονομάζεται Ράις Μ’Μπολί. Ο 33χρονος πορτιέρο έπαιξε σε όλα τα ματς και δέχθηκε μόλις ένα γκολ, αυτό από τη Νιγηρία στα ημιτελικά! Ένα σπουδαίο τουρνουά από τον τερματοφύλακα της Αλ Ετιφάκ, που έκανε τεράστιες εμφανίσεις και βοήθησε τα μέγιστα την Αλγερία να πάρει το τρόπαιο, για πρώτη φορά μετά το 1990.

Εβγαλε… μάτια ο Γκεντιόρα

Οσον αφορά στο κομμάτι της μεσαίας γραμμής, στους κορυφαίους βρίσκονται οι Αλγερινοί Αντλέν Γκεντιούρα και Ισμαέλ Μενασέρ, αλλά και ο Σενεγαλέζος Ιντρίσα Γκάνα Γκουεγιέ. Χωρίς αμφιβολία αυτός που αξίζει να σταθούμε είναι ο Γκεντιόρα. Το μυαλό της Αλγερίας. Ενας σπουδαίους παίκτης, που έκανε… παπάδες στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν κατά γενική ομολογία ο κορυφαίος στη μεσαία γραμμή των «Πολεμιστών της Ερήμου».

Ο άσος της Νότιγχαμ Φόρεστ έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια και έβγαλε ασπροπρόσωπο τον προπονητή του, Τζαμέλ Μπελμαντί. Ο 33χρονος μέσος, ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη βρετανική ομάδα μέχρι το 2020, ήταν από τους πρωταγωνιστές του τουρνουά και έβγαλε τη σφραγίδα του στη σπουδαία επιτυχία της Αλγερίας. Θα είναι σίγουρα ένας από τους παίκτες που θα στηριχθεί ο Λαμουσί τη νέα σεζόν, στην προσπάθεια της Νότιγχαμ για επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

https://www.youtube.com/watch?v=zG2g0zYAOBM

«Πολυβόλο» ο Ιγκάλο, «έλαμψαν» Μαχρέζ και Μανέ

Από τον τελικό του Champions League στον τελικό του Κόπα Αφρικα. Μπορεί ο Σάντιο Μανέ στην Ευρώπη να το σήκωσε με την Λίβερπουλ, αλλά στην Αφρική δεν τα κατάφερε. Η Σενεγάλη ηττήθηκε στον τελικό από τους Αλγερινούς, με τον αστέρα των Ρεντς πάντως να πραγματοποιεί μια σπουδαία διοργάνωση. 3 γκολ και 1 ασίστ ο απολογισμός του επιθετικού της Λίβερπουλ, όντας εκ των κορυφαίων της εθνικής του ομάδας.

Πρώτος σκόρερ του Κόπα Αφρικα αναδείχθηκε ο Ιγκάλο. Ο έμπειρος στράικερ πέτυχε 5 γκολ σε 7 ματς και ήταν καθοριστικός στην πορεία της Νιγηρίας στο τουρνουά και την κατάκτηση της 3ης θέσης. Δεν θα μπορούσε να μην υπήρχε το όνομά του στην καλύτερη 11αδα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

https://www.youtube.com/watch?v=e4DgUMf-ifU

Μαχρέζ: Τα πήρε όλα στην Αγγλία με την Μάντσεστερ Σίτι, πήρε και το Κόπα Αφρικα. Ο άσος της βρετανικής ομάδας πήγε με κεκτημένη ταχύτητα στην Αίγυπτο και έκανε… πάταγο, βοηθώντας την Αλγερία να πάρει το τρόπαιο. Ο 28χρονος ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τρία γκολ και σπουδαίες εμφανίσεις, για τις οποίες συμπεριελήφθη στους κορυφαίους. Μια ονειρική χρονιά για τον Αλγερινό.

Συνοπτικά η κορυφαία 11άδα:

Τερματοφύλακας: Ράις Μ’Μπολί (Αλγερία)

Αμυντικοί: Λαμινέ Γκασαμά (Σενεγάλη), Γιασίν Μεριά (Τυνησία), Γιουσούφ Σαμπαλί (Σενεγάλη), Καλιντού Κουλιμπαλί (Σενεγάλη).

Μέσοι: Αντλέν Γκεντιούρα (Αλγερία), Ιντρίσα Γκάνα Γκουεγιέ (Σενεγάλη), Ισμαέλ Μενασέρ (Αλγερία)

Επιθετικοί: Ριγιάντ Μαχρέζ (Αλγερία), Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη), Οντιόν Τζουντ Ιγκάλο (Νιγηρία)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ