Βραζιλία – Αργεντινή: Οι X-Factors στο δρόμο προς τον τελικό (pics, vids)

Βραζιλία – Αργεντινή: Οι X-Factors στο δρόμο προς τον τελικό (pics, vids)

Βραζιλία και Αργεντινή έκλεισαν ραντεβού για τον τελικό του Κόπα Αμέρικα, έχοντας στην σύνθεσή τους δύο απροσδόκητους πρωταγωνιστές. Τον Λούκας Πακετά οι μεν και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες οι δε.

Βραζιλία και Αργεντινή θα διασταυρώσουν για τέταρτη φορά τα ξίφη τους στον τελικό του Κόπα Αμέρικα. Οι δύο ομάδες ξεχώρισαν στα γήπεδα «της χώρας του καφέ» και βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την κορυφή της Νότιας Αμερικής. Ο δρόμος δεν ήταν όσο εύκολος μπορεί να φαντάστηκαν πολλοί, με την Σελεσάο και τους Αλμπισελέστε να βγάζουν, στις κρίσιμες στιγμές, άσους από τα μανίκια τους.

Και τα ονόματα αυτών, Λούκας Πακετά για την Βραζιλία και Εμιλιάνο Μαρτίνες για την Αργεντινή. Ο πρώτος ήταν ο μοναδικός σκόρερ της ομάδας του Τίτε στα δύο νοκ-άουτ παιχνίδια απέναντι σε Χιλή και Εκουαδόρ. Ο δεύτερος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην πρόκριση της «χώρας του τάνγκο» στον τελικό, αποκρούοντας τρία πέναλτι των Κολομβιανών στην ρώσικη ρουλέτα.

Πακετά, ο άνθρωπος των κρίσιμων στιγμών 

Ο 23χρονος μέσος αποτελεί το κρυφό χαρτί της Βραζιλίας. Ένας παίκτης που συνηθίζει να πατάει συχνά την περιοχή και να δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα. Δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες και να τελειώσει τις φάσεις. Παίζει με αυτοπεποίθηση, την οποία απέκτησε κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Λυών.

Στην Ευρώπη ήρθε το 2018 για να φορέσει τη φανέλα της Μίλαν, προερχόμενος από την Φλαμένγκο. Στο Μιλάνο δεν μπόρεσε να αποδώσει όπως θα ήθελε τόσο η ομάδα όσο και ο ίδιος, και μετά από δύο σεζόν, 37 εμφανίσεις, μόλις ένα γκολ και τρία ενενηντάλεπτα έψαξε τη τύχη του στην Γαλλία. Οι Λυωνέ τον εμπιστεύτηκαν, προσφέροντάς του πενταετές συμβόλαιο και ο Πακετά άρπαξε την ευκαιρία.

Μέσα σε ένα χρόνο ανέβασε κατά 10 εκατομμύρια ευρώ την χρηματιστηριακή του αξία, μετρώντας σε πρωτάθλημα και κύπελλο 34 εμφανίσεις, με δέκα γκολ και έξι ασίστ. Η κλήση για το Κόπα Αμέρικα ήταν αναπόφευκτη, με τον 23χρονο να συνεχίζει και στα γήπεδα της χώρας του την ανοδική πορεία. Στο δρόμο προς τον τελικό και τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της Σελεσάο έχει αγωνιστεί σε πέντε από τα έξι παιχνίδια, με το «άστρο» του να λάμπει την κατάλληλη στιγμή. Για να συμβεί αυτό όμως, έπρεπε ο Τίτε να τον μεταφέρει λίγο πιο μπροστά στο γήπεδο.

Από κεντρικός χαφ έγινε επιθετικός και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Γκολ κόντρα στην Χιλή στον προημιτελικό, δράστης και στον ημιτελικό με το Περού. Τελικό σκορ και στα δύο παιχνίδια 1-0. Με δύο λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος-πρόκριση της Βραζιλίας στον τελικό. Έχει μετατραπεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή, σε μια ομάδα που το ταλέντο της στην επιθετική γραμμή περισσεύει. Πλέον ένα βήμα πριν την κορυφή θα βρει απέναντί του την Αργεντινή και τον Λιονέλ Μέσι και δεν σκοπεύει να αφήσει στην μέση την δουλειά.

Μαρτίνες, μίλησε εκεί που έπρεπε 

Ο 28χρονος Αργεντινός τερματοφύλακας έβλεπε την Άρσεναλ να τον δανείζει από την μία ομάδα στην άλλη. Ο Μαρτίνες μετακόμισε στους «κανονιέρηδες» το 2012 και μέχρι το 2020, όταν και μετακόμισε στην Άστον Βίλα με κανονική μεταγραφή. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σε οχτώ χρόνια θητείας στο Βόρειο Λονδίνο έφυγε δανεικός πέντε φορές. Ο τελικός απολογισμός του στην Άρσεναλ ήταν 15 συμμετοχές. Η μετακόμισή του στους «χωριάτες» του άλλαξε την καριέρα. Αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της Premier League, κρατώντας 15 φορές ανέπαφη την εστία του.

Η παρουσία του στο Κόπα Αμέρικα για να υπερασπιστεί την εστία της Αργεντινής ήταν εξασφαλισμένη. Άλλωστε και οι Αλμπισελέστε έψαχναν έναν τερματοφύλακα για να στηριχθούν για τα επόμενα χρόνια και ο Μαρτίνες αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο. Σε πολύ καλή ηλικία, προερχόμενος από γεμάτη σεζόν και με την ψυχολογία του στα ύψη. Βρίσκεται στην Βραζιλία για να συνεισφέρει στην προσπάθεια ολόκληρης της ομάδας να κατακτήσει το τρόπαιο που αγνοεί από το 1993.

Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της επίθεσης, εκεί όπου το όνομα και μόνο του Λιονέλ Μέσι φτάνει για να περιγράψει την ποιότητα που υπάρχει μπροστά. Άλλωστε είναι γνωστό πως »η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα κατακτά τα πρωταθλήματα». Ο Μαρτίνες έχει αγωνιστεί σε πέντε από τα έξι παιχνίδια της «Αλμπισελέστε», κρατώντας το μηδέν σε τρεις περιπτώσεις. Η Αργεντινή έφτασε με σχετική ευκολία στα ημιτελικά του τουρνουά, εκεί όπου την περίμενε η Κολομβία. Η ομάδα του Ρεϊνάλντο Ρουέδα έβαλε δύσκολα σε αυτή του Σολάρι και το ματς οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Ήταν η ώρα του Εμιλιάνο Μαρτίνες. Ο 28χρονος σταμάτησε κατά σειρά τους Σάντσες, Μίνα και Καρντόνα και έστειλε τους Αργεντινούς στον τελικό. Μια ομάδα με αστείρευτο ταλέντο στην επίθεση, χρειάστηκε τον τερματοφύλακά της για να κλείσει εισιτήριο τίτλου απέναντι στην Βραζιλία. Ο Μαρτίνες έγινε ο «ήρωας» της στιγμής, με την ελπίδα για τους συμπατριώτες του να είναι αχρείαστος στον επόμενο αγώνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ