Γκι Ρου: Ένας προπονητής που έκατσε για 44 χρόνια στον ίδιο πάγκο (vids, pics)

Γκι Ρου: Ένας προπονητής που έκατσε για 44 χρόνια στον ίδιο πάγκο (vids, pics)

Ο Γκι Ρου δεν είναι κάποιος γκουρού της προπονητικής, όμως έχει μείνει στην ιστορία για έναν πολύ πιο... ρομαντικό λόγο

Γκι Ρου. Ένα όνομα που δεν μας λέει πολλά εδώ στην Ελλάδα, ωστόσο στην πόλη Οσέρ της Γαλλίας θα μπορούσε να αποτελεί άγαλμα. Γιατί; Διότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκατσε στον πάγκο της ομώνυμης ομάδας για… 44 ολόκληρα χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 1961, όταν ο Ρου τερμάτισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, μεταξύ άλλων και της Οσέρ, αποφασίζοντας να αναλάβει της τύχες της ομάδας σαν προπονητής, σε ηλικία 23 ετών. Έπειτα από 13 χρόνια τελικά οι παίκτες του κατάφεραν να φτάσουν στην δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, μα αυτό που συνέβη έξι χρόνια αργότερα ήταν ένα μικρό «θαύμα». Η Οσέρ ισοβαθμούσε, τότε, με την Αβινιόν (σαράντα δύο βαθμούς η κάθε μία στην Ντιβιζιόν 2, Γκρούπ Β) και υποδεχόταν την Κάννες, τρίτη του ομίλου, με σαράντα βαθμούς στο ενεργητικό της. Οι «διπλωμάτες» επικρατούν με σκορ 2-1 και ξεπερνούν την Αβινιόν στον βαθμολογικό πίνακα, χάρη σε καλύτερη διαφορά τερμάτων. Η Οσέρ κατέκτησε, στην συνέχεια τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γαλλίας της Ντιβιζιόν 2, νικώντας την Τουρ, η οποία είχε τερματίσει στην πρώτη θέση του Α΄ Ομίλου. Έτσι βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ligue 1.

To πρώτο Coupe de France για τον Ρου θα έρθει το 1994, μία χρονιά αφότου η ομάδα του έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Αφήνοντας εκτός τις Σετ, ΡΣΦ Παρί και Νάντ συνάντησε στο κατάμεστο Πάρκ ντε Πρένς την Μονπελιέ. Το πρώτο γκολ δεν άργησε να έρθει, με τον Σαϊμπ να σκοράρει στο 17′. Ακολούθησαν τα τέρματα του Μπαρτικλ και Μαρτίνς, για να χαρίσουν στον Γάλλο τεχνικό τον πρώτο κορυφαίο του τίτλο.

Ο επόμενος τίτλος ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα και ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Η Οσέρ κατέκτησε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα το οποίο συνδυάστηκε τελικά και με το δεύτερο Κύπελλο, χαρίζοντας της το -επίσης παρθενικό- νταμπλ. Όπως ήταν λογικό η ευρωπαϊκή διάκριση για τον Γάλλο, δεν άργησε να έρθει. Οι «κυανόλευκοι» μία σεζόν αργότερα, τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο του Κυπέλλου Ιντερτότο και ακολούθησε το ζευγάρι αγώνων- θρίλερ με την Τορπέντο Μόσχας. Το 3-0 υπέρ των «διπλωματών» στον πρώτο ημιτελικό, έγινε 4-1 στην ρεβάνς και η ομάδα της ομώνυμης πόλης πήρε το εισιτήριο των τελικών στο… παρά πέντε . Εκεί επικράτησε με 2-0 στην ρεβάνς επί την Ντούισμπουργκ (0-0 ο πρώτος αγώνας), δίνοντας στην Οσέρ και τον τότε τεχνικό της, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο το 1997.

Το 2005 ο Ρου αποχώρησε μετά από 44 χρόνια στην Οσέρ. Ανέλαβε δύο χρόνια αργότερα την Λανς, όμως μόλις στο τέταρτο παιχνίδι υπέβαλλε την παραίτηση του κατά την διάρκεια του ημιχρόνου στον αγώνα με το Στρασβούργο (1-2).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ