Πόσο κοστίζει το τρόπαιο της Χρυσής Μπάλας και… από τι είναι φτιαγμένο;

Πόσο κοστίζει το τρόπαιο της Χρυσής Μπάλας και… από τι είναι φτιαγμένο;

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι κατέκτησε για 8η φορά στην καριέρα του το πολυπόθητο βραβείο και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Ο νέος κάτοχος της Χρυσής Μπάλας είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ κατέκτησε για 8η φορά στην καριέρα του το πολυπόθητο βραβείο και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Αναρωτηθήκατε ποτέ από τι υλικό είναι φτιαγμένη στην πραγματικότητα η Χρυσή Μπάλα που απονέμεται ως βραβείο; Πόσο κοστίζει για να δημιουργηθεί; Πόσο ζυγίζει; Ποιο είναι το χρηματικό έπαθλο για τους νικητές της;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, θα απαντήσουμε στο κείμενο που ακολουθεί.

8 Χρυσές Μπάλες για τον Μέσι

Το βραβείο της Χρυσής Μπάλας αποτελεί πλέον θεσμό που οργανώνεται από το γαλλικό περιοδικό France Football στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1956.

Ο πρώτος νικητής του βραβείου ήταν ο Άγγλος Στάνλεϊ Μάθιους και ακολούθησαν οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Ρεϊμόν Κοπά. Μεταξύ 2010 και 2015 συγχωνεύτηκε με τα βραβεία FIFA και ονομάστηκε FIFA Ballon d’Or, όμως πλέον αποτελεί εκ νέου ξεχωριστό ατομικό έπαθλο.

Ο Μέσι είναι ο ρέκορντμαν του συγκεκριμένου βραβείου, έχοντας προσθέσει στο παλμαρέ του 8 Χρυσές Μπάλες και είναι με διαφορά από τον δεύτερο, στην κορυφή της σχετικής λίστας των νικητών. Ακολουθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 5 κατακτήσεις και οι σπουδαίοι μιας άλλης εποχής, Γιόχαν Κρόιφ και Μάρκο φαν Μπάστεν που μετρούν από 3 έκαστος.

Υλικό κατασκευής της Χρυσής Μπάλας

Το βραβείο της Χρυσής Μπάλας δεν είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από χρυσό. Γυαλίζεται επιφανειακά με ένα υλικό σαν κερί και είναι καλυμμένη από 5 χιλιοστά χρυσού 18 καρατίων.

Επίσης, στην επιφάνεια της μπάλας υπάρχει ένα ποσοστό ορείχαλκου και σιδηροπυρίτη.

Το βραβείο της Χρυσής Μπάλας ιδρύθηκε το 1956

Το κόστος και οι διαστάσεις της Χρυσής Μπάλας

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της Χρυσής Μπάλας τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω, εκτιμάται ότι κοστίζουν περί τα 3.000 ευρώ. Ωστόσο, η συνολική της αξία μέχρις ότου παραδοθεί στο γκαλά του Παρισιού και απονεμηθεί στο νικητή, μπορεί να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Επίσης, όσον αφορά τις διαστάσεις, μην πιστέψετε ότι είναι ότι είναι και πολύ βαριά ή ελαφριά αντίστοιχα. Ζυγίζει 7 κιλά. Μάλλον, φυσιολογικό βάρος για ένα βραβείο τόσο σημαντικό. Ακόμη, έχει ύψος 31 εκατοστά και πλάτος 23 εκατοστά.

Από το 1956 που απονεμήθηκε η πρώτη Χρυσή Μπάλα στον Στάνλεϊ Μάθιους, έως και το 1983 διατήρησε το ίδιο σχέδιο, το οποίο ήταν ελαφρώς μικρότερο από τη σημερινή του μορφή.

Αρχικά, ο σχεδιασμός του βραβείου ανατέθηκε στο κοσμηματοπωλείο Μελεριό ντιτς Μελέρ, ενώ την τωρινή έκδοση της Χρυσής Μπάλας, έχει αναλάβει να σχεδιάζει ο Φρανσουά Μελεριό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κάθε νικητής Χρυσής Μπάλας παίρνει και έξτρα οικονομικό έπαθλο, αλλά δεν έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο. Εξαρτάται από τη συμφωνία με την εκάστοτε ομάδα του και τη μορφή μπόνους που έχει συμφωνηθεί.

Τέλος, οι παίκτες που κερδίζουν τη Χρυσή Μπάλα δεν παίρνουν το αυθεντικό βραβείο σπίτι τους, αλλά τους δίνεται μια ρέπλικα για να την τοποθετήσουν στην τροπαιοθήκη τους. Αντίστοιχα, η γνήσια μπάλα στεγάζεται κυρίως στα μουσεία των ομάδων που ανήκουν οι νικητές.

Πηγή: OT

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ