Άγαλμα του Πίτερ Νόρμαν θα ανεγερθεί στην Αυστραλία!

Άγαλμα του Πίτερ Νόρμαν θα ανεγερθεί στην Αυστραλία!

Επιτέλους δικαίωση. Ένα χάλκινο άγαλμα θα ανεγερθεί έξω από το στάδιο Λέικσαϊντ της Μελβούρνης στη μνήμη του Ολυμπιονίκη Πίτερ Νόρμαν!

Η Αυστραλία θα ανεγείρει ένα άγαλμα στη μνήμη του Πίτερ Νόρμαν του σπρίντερ που είχε στηρίξει σιωπηλά στο ολυμπιακό βάθρο στην πόλη του Μεξικού το 1968 τις υψωμένες γροθιές των Τομί Σμιθ και Τζον Κάρλος. Το χάλκινο άγαλμα του Νόρμαν θα πάρει τη θέση του έξω από το στάδιο Λέικσαϊντ της Μελβούρνης, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Αυστραλός ολυμπιονίκης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετείχε στην κούρσα των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968. Συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου του 1968. Σε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές στον αθλητισμό. Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος ύψωσαν τις σφιγμένες γροθιές τους φορώντας από ένα γάντι ο καθένας, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να δείξουν την αντίθεσή τους κατά των φυλετικών διακρίσεων και την συμπαράστασή του στους «μαύρους πάνθηρες»!

Ο Αυστραλός αθλητής που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου φορούσε στο στήθος του το σήμα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα (OPHR) «Ολυμπιακός Σχέδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) πράξη που του κόστισε πολύ, εφόσον προκάλεσε την αντίδραση του αυστραλιανού Τύπου, της κυβέρνησης της χώρας του, και επέφερε τελικά τον «επαγγελματικό του θάνατο». (Στους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972 παρά τους εξαιρετικούς του χρόνους, η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να τον συμπεριλάβει στην αποστολή).

Ο Πίτερ Νόρμαν άφησε την τελευταία του πνοή του 2006 έχοντας προδοθεί από την καρδιά του. Δεν μετάνιωσε ποτέ για την στάση του. Πενήντα χρόνια μετά ήρθε και μια μικρή ηθική ανταμοιβή. Για τη θυσία του. Την μεγαλοπρέπειά του. Την αλληλεγγύη του.

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η χειρονομία του Νόρμαν αναγνωρίστηκε  ως «μία από τις πιο εικονικές στιγμές στον αυστραλιανό αθλητισμό και μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων» τονίζοντας ότι θα χτιστεί χάλκινο άγαλμα στη μνήμη του, ικανοποιώντας το αίτημα των πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ