Τσαπεκοένσε : Ένας χρόνος μετά την τραγωδία

Τσαπεκοένσε : Ένας χρόνος μετά την τραγωδία

365 μέρες μετά την συντριβή του αεροπλάνου που μετέφερε την αποστολή της Βραζιλιάνικης ομάδας, οι «πληγές» είναι ακόμη ανοικτές για τους οικείους των θυμάτων της

28 Νοέμβρη 2016. Το αεροπλάνο που μετέφερε την φιναλίστ του Κυπέλλου Σουνταμερικάνα, την Βραζιλιάνικη (άσημη ως τότε) Τσαπεκοένσε είχε συντριβεί (λόγω έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρικών προβλημάτων) στα βουνά της Κολομβίας, καμιά 10αρια χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του Μεντεγίν παρασέρνοντας στο θάνατο 71, συνολικά, από τους 77 επιβαίνοντες. Ο θρήνος, πάνδημος, τόσο στη Βραζιλία, όσο και στον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο.

Άφατος για τις οικογένειες των εκλιπόντων. Εκείνοι, άλλωστε, δεν έχασαν από ποδοσφαιρικούς «ήρωες», αλλά δικούς τους ανθρώπους.

Έναν χρόνο μετά, οι θύμησες παραμένουν ζωντανές. Οι «πληγές» αιμορραγούν.
H Αμάντα Μασάδο ήταν, την αποφράδα μέρα, στο Πόρτο Αλέγκρε ψάχνοντας νυφικό, αφού τέσσερις μέρες αργότερα θα παντρευόταν τον Ντένερ (αριστερός μπακ της «Τσάπε»), όταν έλαβε το μοιραίο τηλεφώνημα: «Πρώτη μου σκέψη; Να πηδήξω από το μπαλκόνι. Μες την παραζάλη άκουσα κάποιον να με φωνάζει. Ήταν ο γιος μου, Μπερνάρντο. Κατάλαβα ότι είχα χρέος να ζήσω για κείνον». Τώρα ο Μπερνάρντο είναι τριών κι η Αμάντα του έχει, ήδη, πει τι συνέβη στον πατέρα του.

Όπως είναι φυσικό δεν καταλαβαίνει επακριβώς: «Μου λέει ότι θα ‘θελε να επισκεφθεί τον παράδεισο, γιατί του είπα ότι ο πατέρας του είναι εκεί. Ελπίζει ακόμη να επιστρέψει μια μέρα. Τον περασμένο Δεκέμβρη δεν ήθελα να βλέπω το παιδί μου γιατί μοιάζει στον πατέρα του. Έφευγα από το σπίτι, για να κρύψω την κατάθλιψη μου. Για ένα μήνα κοιμόμουν βία μία ώρα την μέρα. Την επομένη των Χριστουγέννων αποκοιμήθηκα στο τιμόνι και τράκαρα. Όχι σοβαρά, αλλά έφτανε για να ταρακουνηθώ και ν’ αλλάξω ζωή. Να επιβιώσω!»

Η Αντριάνα Σαρόλι έχασε δύο μέλη της οικογένειας της σ’ εκείνο το καταραμένο αεροπλάνο: τον άντρα της Κάϊο Ζούνιορ, (κόουτς) και τον ανιψιό της Εντουάρντο Κάστρο, (βοηθός του). Ωστόσο μπορούσαν να ήταν χειρότερα τα πράγματα, αφού ο γιος της Ματέους έμεινε πίσω, γιατί ξέχασε το διαβατήριο του! 13 μέρες μετά έγινε πατέρας: «Η μεγαλύτερη επιθυμία του Κάϊο ήταν μια εγγονή, που θα μου ‘μοιαζε. Όντως μου μοιάζει και στον πατέρα της. Είναι δώρο για μας. Επανέφερε τη χαρά».

Όσο για την Σιρλί Φρέϊτας, μετά το θάνατο του άντρα της, Κλέμπερσον Φερνάντο, εκπροσώπου Τύπου της ομάδας, της προσφέρθηκε δουλειά, ως φωτογράφος, από τη διοίκηση: «Δέχτηκα. Ήταν τρόπος διαφυγής. Ταυτόχρονα βλέπω την ομάδα να ξαναχτίζεται. Και μένα μαζι. Δουλεύω μαζί με τους Φόλμαν, Νέτο κι Άλαν (σ. οι τρεις επιζήσαντες παίκτες) κι αυτό βοηθάει».

Μητέρα δύο παιδιών, του 9χρονου Πέδρο και της 3χρονης Μαριάνα. «Για τον Πέδρο είναι δύσκολο. Τις προάλλες έγραψε γράμμα στον πατέρα του και όταν πήγαμε στο νεκροταφείο αγκάλιασε, για δύο ώρες, τον τάφο του. Ήθελα να το κάνω κι εγώ. Αλλά πρέπει να δείχνω δυνατή».

Ο Γκιγιέρμε Μπιτέκο, 23χρονος μέσος της Παρανά, είχε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, εμπνεόμενος από την απώλεια του, κατά ένα χρόνο μεγαλύτερου αδερφού του, Ματέους: «Βλέπω τα ματς του, σε βίντεο, κάθε μέρα, στο κινητό μου και νιώθω καλύτερα». Εν τω μεταξύ φροντίζει τον ανιψιό του Μιγκέλ. «Δεν είναι υποχρέωση. Είναι αγάπη. Θέλω να του προσφέρω ότι δεν μπόρεσε ο αδερφός μου»

Εν αναμονή του πορίσματος και της αποζημίωσης

Εξάλλου αύριο λήγει η διορία πορίσματος της Κολομβιανής κυβέρνησης για το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ η ασφαλιστική εταιρία δίνει 200 χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση, αλλά οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν τα διπλάσια, αφού, κάποιες, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, παρά τη δημιουργία δύο οργανισμών υπέρ τους.

Όσο για τους τρεις επιζήσαντες ο, αριστερός μπακ, Άλαν Ρούσελ από τον Αύγουστο αγωνίζεται, ο, αμυντικός, Νέτο θα παίξει από τη νέα σεζόν, ενώ ο, γκολκίπερ, Φόλμαν, που έχασε το δεξί κάτω άκρο, αναμένεται να αναλάβει διοικητικό πόστο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ