Το Κόπα Άφρικα «κλείδωσε»: Μαζί και το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό

Το Κόπα Άφρικα «κλείδωσε»: Μαζί και το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό

Σισέ, Μεριά, Καμαρά αλλά και Χασάν θα είναι στο μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού του Africa Cup of Nations. Γιατί αυτό αποτελεί τον πιο μεγάλο μπελά του Ολυμπιακού εν όψει των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν είχε ιδιαίτερο… σασπένς. Εδώ και λίγη ώρα όμως είναι πλέον γεγονός. Οι 24 ομάδες που με το εισιτήριο στο χέρι περιμένουν πια την τελική φάση του 2019 Africa Cup of Nations. Του διαβόητου Κόπα Άφρικα που για πρώτη φορά ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί καλοκαίρι. Και αυτό είναι μπελάς. Πολύ μεγάλος μπελάς για τον Ολυμπιακό, εν όψει των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Διότι με τους Σισέ (Σενεγάλη, Μεριά (Τυνησία), Καμαρά (Γουινέα) αλλά και τον Χασάν (Αίγυπτο) να θεωρούνται ουσιαστικά «ρεζερβέ» από τις εθνικές τους ομάδες; Όχι την προετοιμασία δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά, αλλά καλά-καλά το πρώτο νοκ άουτ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Εκεί όπου η δράση ξεκινά στις 23-24 Ιούλη.

Βρίσκεται δηλαδή η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορεί να υπολογίζει τους 2 βασικούς κεντρικούς της αμυντικούς, τον έναν εκ των δύο κεντρικών μέσων, και βέβαια –μέχρι τώρα- τον βασικό της σέντερ φορ. Τον Χασάν που είναι δανεικός (ανήκει στη Μπράγκα) και που τελικά αυτή η συμμετοχή του στο Κόπα Άφρικα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ολυμπιακού. Για το αν θα σπεύσει για να τον κρατήσει, ή τελικά θα τον αφήσει.

Ναι, τόσα μαζεμένα θέματα φέρνει το προσεχές Κόπα Άφρικα στους Πειραιώτες. Σε σημείο που το συγκεκριμένο «εθνικό προσκλητήριο» να σχηματίζει έναν ολόκληρο γρίφο για δυνατούς λύτες στο μεγάλο λιμάνι.

Οι ημερομηνίες… δεν βγαίνουν, με θέα στην αφετηρία της επόμενης σεζόν. Η προετοιμασία του Ολυμπιακού για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από ποτέ. Στις 10 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το πρώτο ραντεβού στον Ρέντη καθώς οι Ερυθρόλευκοι τερματίζοντας –όπως φαίνεται- δεύτεροι στο πρωτάθλημα θα κληθούν να παίξουν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τις 23-24 Ιουλίου. Δεν χρειάζεται επεξήγηση. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος η επιστροφή στα… αστέρια. Και είναι πολύ λογικό ο προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο να περνά από αυτή την προϋπόθεση.

Από ότι φαίνεται όμως οι Πειραιώτες θα πρέπει αυτούς τους 3+1 πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές τους, να μην τους υπολογίζουν σχεδόν για το πρώτο και δεύτερο στάδιο προετοιμασίας τους. Και ίσως για ακόμη παραπάνω. Διότι το Κόπα Άφρικα ξεκινά στην Αίγυπτο στις 21 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου. Ένα τουρνουά που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο Καμερούν (έχασε την ανάθεση), και που αρχικές ημερομηνίες είχε την 15 Ιούνη ως την 13η του Ιούλη. Άλλαξαν όμως και αυτές κατόπιν αιτήματος μιας σειράς από χώρες που λαμβάνουν μέρος (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία) λόγω του Ραμαζανιού. Της μεγάλης θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων. Το Ραμαζάνι ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου και οι ομάδες εξήγησαν πως λόγω της νηστείας οι ποδοσφαιριστές δεν θα μπορούν να προετοιμαστούν σωστά. Το αίτημα τους έγινε δεκτό και η διοργάνωση μετατέθηκε κατά έξι ημέρες.

Με δεδομένο ότι συμμετέχουν 24 ομάδες (και όχι 16 όπως συνήθως) καταλαβαίνει κανείς γιατί το 32ο τουρνουά Africa Cup of Nations θα κρατήσει σχεδόν έναν μήνα. Όπως καταλαβαίνει και τις πιέσεις που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία της Αφρικής –από την Ευρώπη- προκειμένου να στείλει το τουρνουά το καλοκαίρι. Τόσα χρόνια διεξάγονταν Γενάρη-Φλεβάρη και οι ομάδες έχαναν σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της σεζόν ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής. Είναι λογικά τα ισχυρά κλαμπ να επιδιώξουν να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Και ουσιαστικά το κατάφεραν. Ακόμη και έτσι όμως, όσοι αγωνιστούν στα καλοκαιρινά προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχουν έναν επιπλέον μπελά. Πολλώ δε μάλλον εκείνοι που μπαίνουν στη μάχη νωρίς.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε φέτος να φτιάξει έναν ισχυρό κορμό. Και αν πρέπει να ποντάρει κάπου για την επόμενη χρονιά του, σαφώς και αυτό είναι η ομοιογένεια. Δεν θα είναι αυτή τη φορά οι Ερυθρόλευκοι, η ομάδα με τα 20 νέα πρόσωπα, αλλά το σύνολο που θα μπορεί να «πατήσει» στην δουλειά που έχει προηγηθεί. Το ξέρουν, το έχουν αντιληφθεί πριν από εμάς. Και πολύ λογικά σχεδιάζουν ακριβώς πάνω σε αυτή τη βάση. Ξαφνικά όμως παίκτες-κλειδιά φαίνεται πως θα απουσιάσουν από ένα μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας. Ου μην και από τα πρώτα ματς των προκριματικών μιας και οι εθνικές του Μερία και του Σισέ, του διδύμου που θεωρείται αυτή τη στιγμή «βασικό» στις θέσεις των στόπερ, θεωρούνται από τα φαβορί της διοργάνωσης. Είναι πολύ πιθανό να  προχωρήσουν μακριά.

Θυμίζουμε πως έπειτα από κάθε μεγάλη διοργάνωση, οι ποδοσφαιριστές έχοντας χάσει την «κανονική» τους άδεια από τις ομάδες τους, δικαιούνται αυτονόητα ένα διάστημα ξεκούρασης. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστούν οι Πειραιώτες αυτή την υπόθεση. Μια ομάδα που δεν αφήνει πολλά πράγματα στην τύχη.

Αναλυτικά οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Κόπα Άφρικα: Αίγυπτος (σσ. διοργανώτρια), Αλγερία, Ανγκόλα, Μπουρουντί, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα Μπισό, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαρόκο, Μαυριτανία, Ναμίμπια, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ουγκάντα, Τυνησία, Ζιμπάπμουε, Λ. Δ. Κονγκό, Τανζανία, Μπενίν, Νότια Αφρική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ