Γιοβάνοβιτς: «Δεν υπάρχει φαβορί στον τελικό, είμαστε ομάδα με ενθουσιασμό και θέλουμε το τρόπαιο»

Γιοβάνοβιτς: «Δεν υπάρχει φαβορί στον τελικό, είμαστε ομάδα με ενθουσιασμό και θέλουμε το τρόπαιο»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χαρακτήρισε εξαιρετική ομάδα τον ΠΑΟΚ, με αρκετές παρουσίες σε τελικούς Κυπέλλου και εμπειρείες, ωστόσο τόνισε πως η ομάδα του έχει ενθουσιασμό και θέλει το τρόπαιο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ενόψει του μεγάλου τελικού του Kυπέλλου Ελλάδος, το βράδυ του Σαββάτου (22.00) κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο προπονητής των «πράσινων» στάθηκε στον ενθουσιασμό που υπάρχει στις τάξεις της ομάδας, στην καλή λειτουργία, ενώ επισήμανε πως το τριφύλλι έχει όλα τα φόντα ώστε να επιστρέψει  στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια, αναταμείβοντας έτσι  τον κόσμο του για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που τους παρείχε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πως αντιμετωπίζει πνευματικά το ματς: «Σημαντικό να είμαστε μία από τις ομάδες που θα κλείσει τη σεζόν με το τελευταίο ματς της χρονιάς. Μέχρι το τέλος διεκδικούσαμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ξέρουμε πως ο τελικός Κυπέλλου θα είναι διαφορετικό ματς, απείχαμε τα προηγούμενα χρόνια από αυτό το ματς. Ο τρόπος λειτουργίας μας στα τελευταία ματς θα μας οδηγήσει σε αυτή την κατεύθυνση, στο τελευταίο ματς της σεζόν με τον ΠΑΟΚ. Δεν είχαμε χρόνο μπροστά μας να έχουμε μία φυσιολογική προετοιμασία για ένα τέτοιο ματς. Πάντα δίνεται λίγο παραπάνω χρόνος για να προετοιμαστεί η κάθε ομάδα, φέτος έτσι όπως έγινε το πρόγραμμα δεν είχαμε δυστυχώς αυτό το χρόνο. Με την ταχύτητα που είχαμε στα προηγούμενα παιχνίδια, με την κρισιμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ματς».

Για το αν αισθάνεται πως έχει πετύχει αυτά που ήθελε στην πρώτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό: «Στο μεγαλύτερο μέρος μαζί με τους συνεργάτες μου και τους παίκτες, καταφέραμε κάποια πράγματα καλά που αφορούσαν την ομάδα στη διάρκεια της σεζόν. Μέσα από διάφορες καταστάσεις που είχαμε βιώσει, από τα καλά ματς αλλά και από όχι καλά αποτελέσματα, αυτό που ήταν σημαντικό για μένα ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι φίλαθλοι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μας βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη του πρωταθλήματος να εξελίσσεται καλύτερη η ομάδα μας, να έχει καλύτερη απόδοση και να έχουμε μπροστά μας στόχους. Ήταν μία περίοδος δύσκολη για όλους μας, για μένα, τους παίκτες, το τιμ, αλλά είχαμε μία συνέπεια ως προς τους στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή της σεζόν.

Να εξασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και να είμαστε στον τελικό του Κυπέλλου, κάτι που ξεχωρίζει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, και αυτό με αφήνει ικανοποιημένο γιατί κάναμε ένα πρώτο βήμα όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας, Ήταν μία καλή αρχή και για μένα ήταν σημαντικό, με αφήνει ικανοποιημένο αυτή η χρονιά γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολη. Στο τέλος δικαιωθήκαμε όλοι και έχουμε μπροστά μας μία ακόμα ευκαιρία, και μόνο η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς για να το διεκδικήσουμε ως το τέλος».

Για το αν υπάρχει φαβορί στον τελικό: «Δεν υπάρχουν φαβορί σε τέτοια ματς. Εξαιρετική ομάδα ο ΠΑΟΚ, τα τελευταία 4-5 χρόνια πρωταγωνιστεί, είναι πιο εμάς στο πρωτάθλημα και έχει κατακτήσει 4 φορές το Κύπελλο. Το πλεονέκτημά του είναι η εμπειρία που έχει στο Κύπελλο. Εμείς είμαστε μία ομάδα με ενθουσιασμό και θέλουμε να καταφέρουμε στο τέλος να το πάρουμε. Δεν υπάρχουν μυστικά, σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ, είναι μία ομάδα με πολύ καλό προπονητή αλλά και εμείς είμαστε καλοί αλλιώς δεν θα βρισκόμαστε εδώ».

Για το αν έχει αυτοπεποίθηση μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου: «Δεν έχει μεγάλη σημασία, για μένα αυτό που μετράει είναι η συνεργασία που έχω με τη διοίκηση, με τους παίκτες. Η ανακοίνωση της συμφωνίας θα μπορούσε να είχε γίνε και δύο μήνες πριν. Το τυπικό μέρος αυτής της διαδικασίας δεν είναι κάτι που αλλάζει τη σκέψη ή τη συμπεριφορά μου. Όλοι μας ψάχνουμε καινούριες προκλήσεις, ξέρω πως ο Παναθηναϊκός είναι τεράστια προπονητική πρόκληση για μένα. Κάναμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε 3 εβδομάδες από τώρα αρχίζει νέα προετοιμασία, άρα παρουσιάζονται νέοι στόχοι που δεν σου δίνουν χρόνο να το απολαύσεις ή να το σκέφτεσαι».

Για το αν περιμένει κάποια έκπληξη από τον ΠΑΟΚ ή αν ετοιμάζει εκείνος κάποια έκπληξη στον ΠΑΟΚ: «Δεν έχουμε μυστικά με τον ΠΑΟΚ, έχουμε παίξει τέσσερις φορές μεταξύ μας. Σίγουρα δεν είναι παιχνίδι που μπορεί κάποιος να κάνει άλλες σκέψεις από αυτές που είχε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι δύο δύο καλές ομάδες που μπορούν να προσφέρουν καλό θέαμα και καλό ποδόσφαιρο για να απολαύσουν οι φίλαθλοι. Δεν υπάρχουν μυστικά ως προς τον τρόπο παιχνιδιού και ανάπτυξης. Το θέμα είναι ποια ομάδα θα μπορέσει να επιβάλλει περισσότερο τον εαυτό της για να κατακτήσει το Κύπελλο».

Για το τι θα πει στους παίκτες του για τον τελικό και ποιο το δυνατό κομμάτι του Παναθηναϊκού:«Δεν έχω να πω κάτι νέο, ήταν πολύ πιεστική η σεζόν και υπήρχαν αμέτρητες οι συζητήσεις. Δεν έχω κάτι ξεχωριστό να πω στο αυριανό παιχνίδι. Καταλαβαίνουν τη σημαία του παιχνιδιού από μόνοι τους και είμαι πολύ υπερήφανος για εκείνους. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, αυτοί αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση και τη σημασία του αγώνα, δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο από τους παίκτες μου μέχρι σήμερα.

Το δυνατό σημείο του Παναθηναϊκού είναι η ομοψυχία, ο ενθουσιασμός, η καλή ομαδική λειτουργία. Αυτά είναι τα όπλα μας και φυσικά η πολύ μεγάλη διάθεση για ξεχωριστή διάκριση μετά από αρκετά χρόνια που θα έχει τεράστια σημασία και για την ομάδα και για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού που περιμένουν μετά από αρκετά χρόνια μία ομάδα που θα τους αντιπροσωπεύσει άξια στον αγωνιστικό χώρο, στον τελικό».

Για το γεγονός πως έχει δώσει όραμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί μέσα στη χρονιά που υπήρχαν δυσκολίες, ο κόσμος στην Λεωφόρο μάς στήριξε. Το να πιστεύουν στην ομάδα τους είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, αυξάνει την πίεση προς εμάς. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνουν ευχαριστημένοι και να χαίρονται που έρχονται στο γήπεδο για τα ματς. Είναι μεγαλύτερη η πίεση και οι ευθύνες μας. Νομίζω πως μας χρειάστηκε λίγος χρόνος αλλά στο τέλος απολαύσαμε και τα ματς αφού υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τον κόσμο, που έρχεται πολύς στο γήπεδο και είμαστε υπεύθυνοι για να τους κρατήσουμε δίπλα μας».

Για το ποια ομάδα θα είναι πιο επιβαρυμένη στον τελικό του Κυπέλλου: «Είχα εμπειρία από σοβαρά ματς, θέλω να σας πω ότι το ματς της Τρίτης στην Τούμπα ήταν σημαντικότατο. Ο ΠΑΟΚ είχε τα προβλήματά του το τελευταίο διάστημα και έπρεπε σε κάποια ματς να κάνει rotation και μέσα από εκείνο να στοχεύσει σε συγκεκριμένα ματς. Στο ίδιο διάστημα εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε όλα τα ματς με μέγιστη δυνατή ένταση, γιατί όποιο ματς αν δεν κερδίζαμε, δεν θα ήμασταν στην Ευρώπη. Εμείς σε ένα κρίσιμο ματς με τον Ολυμπιακό έπρεπε να βγάλουμε κάποιους παίκτες για να αντέξουν στα ματς, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε σχεδόν εξασφαλίσει τη 2η θέση. Το πρόγραμμα δεν βοήθησε τη δική μου ομάδα γιατί στο ματς στην Τούμπα που κρινόταν η δεύτερη θέση θα ήταν 4ο ματς σε 10 ημέρες.

Εγώ θα προτιμούσα εκείνο το ματς να ήμασταν σε φουλ προετοιμασία, αλλά έπρεπε να αλλάξουμε κάποια πράγματα για να δώσουμε ανάσες σε κάποιους παίκτες. Αυτό ήταν άδικο για κάποιους παίκτες που δεν μπόρεσαν σε ένα τέτοιο σημαντικό ματς να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν. Νομίζω πως ο ΠΑΟΚ δεν είχε δυσκολίες, είχε δύο ματς να στοχεύσει: της Τρίτης και τον τελικό. Εμείς τον τελευταίο μήνα θέλαμε τη νίκη σε κάθε παιχνίδι για να βγούμε στην Ευρώπη. Ο καθένας το βλέπει από την πλευρά του. Η καλύτερη προετοιμασία θα ήταν να ήμασταν σε φουλ ρυθμό την περασμένη Τρίτη και να διεκδικήσουμε τη δεύτερη θέση.

Δεν είμαι λάτρης του μεγάλου rotation αλλά θεωρώ πως μπορεί να είναι μία καλή συμβουλή σε όσους φτιάχνουν το πρόγραμμα, να σκέφτονται λίγο παραπάνω τις ομάδες τους και τα ρόστερ τους. Το να παίζουμε τόσο σημαντικά ματς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν νομίζω πως οι ελληνικές ομάδες έχουν τόσο μεγάλα ρόστερ για να ανταποκριθούν σε όλα. Το να έχουμε μόνο 4 ημέρες από το τελευταίο ματς μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, που είναι ένα τόσο σημαντικό ματς, είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται.

Δεν έχω καλή εμπειρία από τον τρόπο διεξαγωγής των τελευταίων αγωνιστικών. Ναι μεν οι παίκτες είναι επαγγελματίες και μπορούν αλλά δεν είναι εύκολο. Και οι προπονητές και οι παίκτες έχουν σημαντική ευθύνη όσον αφορά στις ομάδες τους, πιστεύω ότι όλοι οι προπονητές έχουν την ίδια άποψη με μένα για το καλό του ποδοσφαίρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ καλύτερο προγραμματισμό, ο τελικός είναι το τελευταίο ματς της σεζόν και θα έπρεπε να είχαμε δώσει στους παίκτες την ευκαιρία για καλύτερη προετοιμασία.

Οι παίκτες μου με συγκίνησαν, ουδείς έχει έρθει να με ρωτήσει για το μέλλον του. Είναι εξαιρετικά παιδιά και μπράβο τους. Θα πάμε αύριο στις 20:00 να διεκδικήσουμε το τρόπαιο και ελπίζω να είμαστε εμείς που θα πανηγυρίσουμε στο τέλος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ