ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-0

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-0

Με Μάτος 2-0 ο ΠΑΟΚ τον Αστέρα στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου. Γέλασε η Ελλάδα με τον επόπτη Ευθυμιάδη. Με 10 τελείωσαν το παιχνίδι οι Αρκάδες δευτερόλεπτα πριν δεχτούν το δεύτερο γκολ.

Για αν είμαστε δίκαιοι η κουβέντα δεν ξεκινά από τα όσα έγιναν πριν από λίγο στην Τούμπα, στο 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Αστέρα Τρίπολης. Η κουβέντα θα έπρεπε να ξεκινά από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου έπειτα από τα δώρα του Σκουλά στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

Από ότι φαίνεται όμως η πορεία της ομάδας του Λουτσέσκου μας επιφυλάσσει κι άλλες τέτοιες σκηνές από αυτές που δεν ξέρεις, αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Σκηνές απόλυτης «εξυγίανσης», που έχουν φέρει σε τέλμα το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο και το έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα στα μάτια των φιλάθλων.

Το ποδόσφαιρο του «δικού μας» Βαγγέλη Γραμμένου και του καλοπληρωμένου Βίτορ Μέλο Περέιρα. Το ποδόσφαιρο της «εξυγίανσης». Αυτό που αντικρίσαμε και στο αποψινό ματς του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα.

Ένα παιχνίδι που είναι η επιτομή της… εξυγίανσης, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη νίκη, έχοντας την ευλογία του Κουμπαράκη και του βοηθού του, Ευθυμιάδη, οι οποίοι του έκαναν δώρο το 1-0. Στο πρώτο τέρμα του Δικεφάλου υπήρχε πεντακάθαρο οφσάιντ, αλλά για μία ακόμα φορά ως δια «ασπρόμαυρης» μαγείας, κανείς δεν είδε ή δεν άκουσε τίποτα.

Ο Μάτος όταν πήρε την πάσα του Ζαμπά ήταν εκτεθειμένος, αλλά για την… εξυγίανση ο μπακ του ΠΑΟΚ καλυπτόταν κανονικά. Για την «εξυγίανση» όλα επιτρέπονται όταν είναι σε ασπρόμαυρο φόντο. Για την «εξυγίανση» δεν υπήρχε ούτε επιθετικό φάουλ πάνω στον Αθανασιάδη στην αρχή της φάσης, παρά την οργισμένη αντίδραση των φιλοξενούμενων. Ένα πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ, που επίσης δεν δόθηκε από τον Κουμπαράκη.

Οι… αβλεψίες του διαιτητή και του βοηθού του έδωσαν την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να ανοίξει το σκορ, ενώ το τελικό 2-0 έγινε στις καθυστερήσεις και αφότου ο Αστέρας είχε μείνει με δέκα παίκτες, μετά την αποβολή του Ιγκέσιας. Του καλύτερού του παίκτη των Αρκάδων στο ματς. Ο Μάτος εκμεταλλεύτηκε την αναμπουμπούλα και την αναστάτωση, μετά την κόκκινη στον Αργεντινό και με γυριστό σουτ σφράγισε τη νίκη του ΠΑΟΚ. Μια νίκη με σκιές, εύνοια και φυσικά με τις ευλογίες της «εξυγίανσης».

Ο Δικέφαλος, άλλωστε, εκτός από το πρώτο 30λεπτο του αγώνα που είχε ένα τέρμα, αλλά και φάσεις δεν έκανε τίποτα άλλο επιθετικά, εκτός από το εκπληκτικό τέρμα του Βραζιλιάνου στις καθυστερήσεις του αγώνα. Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα οι φιλοξενούμενου διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους διαιτητές για τις υποδείξεις τους.

Οι αρχικές επιλογές 

Για την αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε ένα μικρό rotation. Οι πιο μεγάλες αλλαγές έγιναν στο χώρο του κέντρου με τους Μίσιτς και Κάνιας να ξεκινούν βασικοί. Στην άμυνα ο Ίνγκασον πήρε τη θέση του Κρέσπο. Η τρίτη αλλαγή ήταν αυτή στα εξτρέμ με τον Βιερίνια να επιστρέφει στην αγαπημένη του θέση και τον Γιαννούλη να παίζει στο αριστερό άκρο της άμυνας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις αυτές καλύφθηκαν από τον Πασχαλάκη, Βαρέλα, Μάτος, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά και Άκπομ.

Ο Γιώργος Παράσχος προτίμησε ένα αμυντικό σχήμα γι’ αυτό το πρώτο παιχνίδι με τον Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια  με τριάδα στην άμυνα τους Βαλιέντε, Πασαλίδη και Τριανταφυλλόπουλο. Μπροστά τους οι Μουνάφο και Ιγκλέσιας. Στις πτέρυγες οι Κώτσιρας και Κυριακόπουλος  στον άξονα ο Τσιλιανίδης και μπροστά οι Αραβίδης μαζί τον Μαρτίνες.

Δυνατό ξεκίνημα 

Ως είθισται ο ΠΑΟΚ, μπήκε και σ’ αυτό το παιχνίδι δυνατά θέλοντας να σκοράρει γρήγορα για να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Από τα πρώτα λεπτά προσπάθησε να παραβιάσει την εστία του Αθανασιάδη κυρίως με στημένες μπάλες, αλλά και πλαγιοκοπήσεις με τους Βιερίνια και Ζαμπά να είναι και οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης του παιχνιδιού. Από την πλευρά του ο Αστέρας πρόσεχε περισσότερο τα μαρκαρίσματα με τους Ορτέγκα και Κυριακόπουλο να ακολουθούν παντού τους Μάτος και Βιεϊρίνια, ενώ από την τριάδα των στόπερ εκείνος που έβγαινε πιο μπροστά για να βοηθήσει στο μαρκάρισμα του Μπίσεσβαρ ήταν ο Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Δικέφαλος, είχε ένα τρίλεπτό που πίεσε τους φιλοξενούμενος για το γκολ. Στο 15′ μετά από σέντρα του Βιεϊρίνια από τα δεξιά ο Πασαλίδης τέντωσε το κορμί του για να διώξει τη μπάλα πριν αυτή φτάσει στον Άκπομ και βρεθεί απέναντι από τον Αθανασιάδη. Από το απευθείας κόρνερ που εκτέλεσε ο Βιερίνια ο τερματοφύλακας του Αστέρα έδιωξε με δυσκολία. Η πίεση έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο 17’, με τον ΠΑΟΚ να ανοίγει με γκολ-οφσάιντ το σκορ. Ο Ίνγκασον έκανε το γέμισμα, ο Ζαμπά με κεφαλιά βρήκε τον αμαρκάριστο Μάτος, ο οποίος ήταν σε πεντακάθαρα σε αντικανονική θέση. Ο Βραζιλιάνος εκμεταλλεύτηκε την… αβλεψία διαιτητή και βοηθού και με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Αθανασιάδη για να ανοίξει το σκορ.

Η ομάδα της Αρκαδίας διαμαρτυρήθηκε έντονα στον τέταρτο διαιτητή για οφ σαιτ του σκόρερ. Όμως η απόφαση δεν άλλαξε με τους γηπεδούχους να παίρνουν κεφάλι στο σκορ πριν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης.

Οι αλλαγές σε διάταξη έφεραν το ανέβασμα του Αστέρα

Ο ΠΑΟΚ στο 29′ θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ αν ο Μίσιτς σημάδευε την εστία και όχι το πέταλο της Θύρας 4. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση όχι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά και του πρώτο ημιχρόνου. Η ομάδα της Αρκαδίας άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο και αυτό έγινε από τη στιγμή που ο Γιώργος Παράσχος άλλαξε το σχηματισμό της ομάδας του σε 4-3-3. Ο Βαλιέντε άφησε την αμυντική γραμμή για τους Πασαλίδη και Τριανταφυλλόπουλο και προωθήθηκε στα χαφ μαζί με τους Ινγκλέσιας και Μουνάφο. Ωστόσο ο Πασχαλάκης δεν χρειάστηκε να επέμβει ποτέ για να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα του.

Τους λαχτάρισε ο Ιγκλέσιας

Στην επανάληψη οι δυο ομάδες ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές, με τον ΠΑΟΚ να είναι αρκετά νωθρός να δείχνει πως και το 1-0 είναι ένα σκορ που τον ικανοποιεί. Οι Ασπρόμαυροι εκτός από μια ανούσια κατοχή της μπάλας επιθετικά δεν απείλησαν την εστία του Αθανασιάδη μέχρι και το 70ο λεπτό της αναμέτρησης. Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι έδειξαν τα δόντια τους στο 68′ όταν μετά από λάθος του Ελ Καντουρι ο Ιγκλέσιας έκλεψε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, απέφυγε τον Βαρέλα, μπήκε στην περιοχή όμως πριν πλασάρει έχασε την ισορροπία του υπό την πίεση και του Μάτος, με τον Πασχαλάκη να βγαίνει από την εστία του και να μπλοκάρει βγήκε και μπλόκαρε.

Μετά από ώρα φάση για τον ΠΑΟΚ

Οι Ασπρόμαυροι έχασαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο 77′ η οποία μάλιστα ήταν και διπλή. Αρχικά ο Αθανασιάδης σταμάτησε γύρισμα του Άκπομ πριν η μπάλα φτάσει στον Ελ Καντουρί. Στη συνέχεια της φάσης η μπάλα έφτασε στον Βιεϊρίνια που σούταρε χωρίς όμως να βρει στόχο.

Αποθέωση για Βιερίνια

Στο 83′ ο Κάρολ Σφιντέρσκι πέρασε στο παιχνίδι στη θέση του Αντρέ Βιερίνια και όλο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να αποθεώσει τον αρχηγό του ΠΑΟΚ. Οι φίλαθλοι του Δικεφάλου φώναξαν ρυθμικά το όνομα του με το χειροκρότημα να είναι έντονο. Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής ανταπέδωσε με ένα χτύπημα της γροθιάς του στο σήμα της ομάδας.

Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και όσο το σκορ ήταν στο ρευστό 1-0 ο Αστέρας αναζήτησε το γκολ της ισοφάρισης. Στο 89′ και πάλι ο Ιγκλέσιας  αυτή τη φορά με τακουνάκι προσπάθησε να βρει δίχτυα με τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στη συνέχεια και μετά την εκτέλεση της στημένης μπάλας η άμυνα του ΠΑΟΚ πελαγοδρόμησε και με δυσκολία έδιωξαν τον κίνδυνο από την εστία τους.

Δεύτερο γκολ από Μάτος

Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ιγκλέσιας αποβλήθηκε από τον Κουμπαράκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα. Στην εκτέλεση του φάουλ ο Λέο Μάτος έδωσε το εισιτήριο πρόκρισης για τον τελικό στο ΟΑΚΑ στην ομάδα του με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Ο Βραζιλιάνος υπό πίεση έπιασε ένα τρομερό σουτ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-0.

Το «κλειδί»: Τα γκολ του Μάτος ήταν αυτά που έκρινε την αποψινή αναμέτρηση στην Τούμπα δίνοντας ένα σαφές προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς για τον επαναληπτικό στην Τρίπολη.

10άρι: Ο Βιερίνια για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν από τους διακριθέντες καθώς από τα δικά του πόδια έβγαιναν όλες οι επιθέσεις του Δικεφάλου. Ο Ματίας Ιγκλέσιας στα 33 του φαίνεται πως περνάει μια δεύτερη νεότητα. Ο Αργεντινός είχε πολλά τρεξίματα έχω έχασε και την μοναδική καλή στιγμή του Αστέρα στο παιχνίδι.

Στον πάγκο: Ο Γιώργος Παράσχος άργησε πολύ να αλλάξει τον τρόπο σκέψεις της ομάδας του μετά το γκολ του Μάτος. Άφησε το 3-5-2 για το 4-3-3 και αυτό ήταν που μπλόκαρε τον ΠΑΟΚ.

Γιατί κόουτς: Η απόφαση του Ραζβάν Λουτσέσκου να προχωρήσει σε τόσες πολλές αλλαγές ειδικά στο κέντρο δίνοντας φανέλα βασικού σ’ έναν ποδοσφαιριστή που έχει να παίξει κάποιους μήνες, Κάνιας δεν του βγήκε. Μάλιστα οι περισσότερες κατεβασιές του Αστέρα έγιναν από τον άξονα.

ΠΑΟΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-0

Γκολ: 17′ & 90’+ Μάτος,

Κίτρινες: 17′ Αθανασιάδης, 45′ Κυριακόπουλος,  60′ Ιγκλέσιας, 66′ Ινγκασον, 73′ Ελ Καντουρί, 90’+ Καλτσάς.

Κόκκινες: 90’+ Ιγκλέσιας

Γήπεδο: ΤΟΥΜΠΑΣ

Διαιτητής: Στέφανος Κουμπαράκης (Θράκης)

Βοηθοί: Χρήστος Τζιώτζιος (Θράκης) – Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας)

Τέταρτος: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βαρέλα, Ίνγκασον, Μάτος, Γιαννούλης, Μίσιτς, Κάνιας (73′ Σάκχοφ), Βιεϊρίνια (83′ Σφιντέρσκι), Μπίσεσβαρ, Ζαμπά (65′ Ελ Καντουρί), Άκπομ.

Αστέρας Τρίπολης: Αθανασιάδης, Κώτσιρας, Τριανταφυλλόπουλος, Πασαλίδης, Μαρτίνες, Ιγκλέσιας, Βαλιέντε, Μουνάφο (83′ Μπελόκ), Τσιλιανίδης, Αραβίδης (69′ Δουβίκας), Κυριακόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ