Μπαρτσελόνα : Μετά τον Βαλβέρδε το χάος

Μπαρτσελόνα : Μετά τον Βαλβέρδε το χάος

Περίπου δέκα μήνες από το «διαζύγιο» με τον Ερνέστο Βαλβέρδε η Μπαρτσελόνα μοιάζει να έχει πιάσει πάτο αγωνιστικά και όχι μόνο.

Το χειρότερο ξεκίνημά της στη La Liga εδώ και 18 χρόνια πραγματοποιεί φέτος η Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» έμειναν στο 1-1 με την Αλαβές και έφτασαν τα τέσσερα σερί ματς χωρίς νίκη, μετά τα δύο τρίποντα στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Οκτώ βαθμοί σε έξι ματς, αν μη τι άλλο απογοητευτική συγκομιδή για μια ομάδα του επιπέδου της Μπαρτσελόνα.

Η αμέσως χειρότερή της επίδοση ήταν τη σεζόν 2002-2003, το φινάλε της οποίας την βρήκε στο -22 πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ και στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Δεν ξέρουμε αν η κατάληξη αυτής της ομάδας θα είναι ίδια ή παρόμοια με τότε, αυτό που κανείς μπορεί να καταγράψει με σιγουριά, είναι η ελεύθερη πρώτη της Μπαρτσελόνα από την στιγμή που αποχώρησε ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο… λίγος Βαλβέρδε και η στήριξή του από τα αστέρια της ομάδας

Μπορεί το «μυρμήγκι» να μην έγινε ποτέ Γκουαρντιόλα, μπορεί η Μπαρτσελόνα να μην έπαιξε μαζί του το ελκυστικό ποδόσφαιρο των προηγούμενων ετών, αλλά χαρακτηριζόταν από μια σταθερότητα και μια συνέπεια την οποία τώρα δεν έχει σε καμία περίπτωση.

Την πρώτη του σεζόν (2017-18) κατέκτησε το νταμπλ, τη δεύτερη το πρωτάθλημα και την τρίτη, που έφυγε στα μισά του δρόμου, αν και άφησε την ομάδα πρώτη στη βαθμολογία (από 40 βαθμούς μαζί με τη Ρεάλ), τελικά η Μπαρτσελόνα τελείωσε χωρίς ούτε έναν τίτλο με τον Κίκε Σετιέν στο τιμόνι, για πρώτη φορά από το 2014.

Επί των ημερών του η Μπαρτσελόνα σημείωσε 65 νίκες, 9 ήττες και 21 ισοπαλίες, με 233 γκολ υπέρ και 78 παθητικό σε μια μεταβατική περίοδο αφού έπρεπε να διαχειριστεί την απώλεια του Νεϊμάρ και τις συνέπειες που αυτή προκάλεσε σε αγωνιστικό και μη, επίπεδο.

«Σε ευχαριστώ για όλα, μίστερ. Σίγουρα όπου και να πας θα κάνεις υπέροχη δουλειά, γιατί πέρα από τρομερός επαγγελματίας, είσαι και υπέροχος άνθρωπος. Καλή τύχη», ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του Λιονέλ Μέσι προς τον Βαλβέρδε τον περασμένο Ιανουάριο και αυτά από μόνα τους λένε πολλά.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Μπάρτσα είχε μιλήσει δημόσια με καλά λόγια για τον προπονητή του. Το ίδιο μάλιστα είχε κάνει κι ο Λουίς Σουάρες με την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών να στηρίζουν τον Βαλβέρδε στα δύσκολα, όπως ήταν οι δύο αποκλεισμοί από Ρόμα και Λίβερπουλ στο Champions League.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την αποχώρησή του, άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» με διοίκηση και παίκτες να έρχονται ανοιχτά σε κόντρα, με αποκορύφωμα φυσικά την υπόθεση Μέσι που έφτασε το καλοκαίρι πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από το Καμπ Νου έχοντας απαυδήσει με όσα συμβαίνουν στην ομάδα.

Ο ένας χειρότερος από τον άλλον

Το να αποφασίσεις να αντικαταστήσεις τον Βαλβέρδε γιατί πιστεύεις ότι δεν σου κάνει πλέον, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, είναι κατανοητό. Το να τον αντικαθιστάς με χειρότερους όμως, αυτό είναι ανεξήγητο. Διάδοχος του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, υπήρξε ο Κίκε Σετιέν. Ο άνθρωπος που στα 61 του χρόνια είχε ως σημαντικότερο σταθμό της καριέρας του την Μπέτις και την ημέρα της παρουσίασής του έγραψε ιστορία με την ατάκα «Μέχρι χθες περπατούσα δίπλα σε αγελάδες, τώρα είμαι στη Μπαρτσελόνα», ήταν αυτός που επέλεξε η διοίκηση Μπαρτομέου να… βάλει ξανά το τρένο στις ράγες.

Αποτέλεσμα; Το πρωτάθλημα χάθηκε με κάτω τα χέρια, στο Κύπελλο η Μπιλμπάο απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και στο Champions League ήρθε ο απίστευτος διασυρμός με το εξωπραγματικό 8-2 από την Μπάγερν. Όπως είναι λογικό, απομακρύνθηκε κακήν κακώς για να έρθει ο επόμενος. Και αυτός ήταν ο Ρόναλντ Κούμαν. Ο άνθρωπος που με το δικό του γκολ χάρισε στον σύλλογο το πρώτο Champions League αλλά που ως προπονητής, δεν μπορείς να πεις ότι είναι γι’ αυτό το επίπεδο.

Έτσι, υπό την καθοδήγησή του η Μπαρτσελόνα πραγματοποιεί το χειρότερό ξεκίνημά της εδώ και 18 χρόνια, με δύο νίκες σε έξι ματς για το πρωτάθλημα, στη 12η θέση της βαθμολογίας. Στα… χέρια του ο Μέσι πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα της καριέρας του με μόλις ένα γκολ σε ένα ματς, κι αυτό με πέναλτι. Ο Αργεντινός μοιάζει έξω από τα νερά του κάτι που αποτυπώνεται κι από το γεγονός πως ακόμη δεν έχει πετύχει γκολ σε κανονική ροή παιχνιδιού. Και τα τρία γκολ που έχει πετύχει (δύο στο Champions League), είναι από την άσπρη βούλα.

Το δεδομένο είναι πως μετά και τη χαρμόσυνη -για όλους- είδηση της παραίτησης Μπαρτομέου, η Μπαρτσελόνα μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη. Με τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στον σύλλογο το τελευταίο διάστημα, είναι από μια άποψη άδικο να χρεώνεις όλα τα δεινά στους προπονητές. Άλλωστε, κάποιος τους έφερε κι αυτούς. Αλλά δεν μπορείς και να παραβλέψεις ότι η εικόνα μέσα στο χορτάρι, μόνο Μπαρτσελόνα δεν θυμίζει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ