Απλά μαθήματα ποδόσφαιρου με 280 εκατ. ευρώ στο χέρι

Απλά μαθήματα ποδόσφαιρου με 280 εκατ. ευρώ στο χέρι

Η Λίβερπουλ και η Ρεάλ Μαδρίτης με 280 εκατ ευρώ παραδίδουν μαθήματα διαχείρισης για το πώς το σήμερα συναντά το αύριο…

Και ύστερα σου λένε ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία: 100 εκατ ευρώ η Λίβερπουλ για τον Ντάρβιν Νούνιες της Μπενφίκα ως απάντηση στα 75 εκατ ευρώ της Σίτι για τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Άλλα 100 εκατ ευρώ για τον Ορελιέν Τσουαμενί της Μονακό από την Ρεάλ Μαδρίτης που έπειτα από καιρό έσπασε τον κουμπαρά της και επέστρεψε στην αγορά. Διακόσια εκατ ευρώ σε 48ώρες από το ζευγάρι του φετινού τελικού του Champions League, για δύο 22χρονους ποδοσφαιριστές που δεν τους λες ακριβώς… λεφτά στην τράπεζα, αλλά που προφανώς αξίζουν με το παραπάνω την επένδυση που έγινε για χάρη τους.

Μεταξύ μας όμως, το ενδιαφέρον δεν προκύπτει από τα ονόματα, όπως δεν προκύπτει καλά-καλά από τα λεφτά που τα δύο κορυφαία κλαμπ έριξαν σχεδόν ταυτόχρονα στην αγορά. Το πραγματικά ιντριγκαδόρικο είναι να ακολουθήσεις την ιδέα τους. Τον τρόπο που εξελίσσουν το πλάνο ομάδων που έχουν την ανάγκη να πάνε παρακάτω έπειτα από έναν απόλυτα επιτυχημένο κύκλο.

Και για να το δεις ακόμη πιο «ανοιχτά», αξίζει να γυρίσεις στην Γενάρη. Τότε που η Λίβερπουλ έδινε 50 εκατ ευρώ για το άλλο αστέρι του Πορτογαλικού πρωταθλήματος, τον Λουίς Ντίας και η Ρεάλ ξόδευε 31 εκατ ευρώ ξανά στη Γαλλικά αγορά για τον Εντουάρντο Καμαβινγκά.

Πάνω σε ποιους έχτισε την Λίβερπουλ της τελευταίας 5ετίας ο Γιούργκεν Κλοπ; Στην επιθετική τριπλέτα του. Στους Σαντιό Μανέ (120 γκολ και 48 ασίστ από το 2016), Ρομπέρτο Φιρμίνιο (98 γκολ και 74 ασίστ από το 2015) και Μο Σαλάχ (156 γκολ, 63 ασίστ από το 2017): Σε τρεις απίθανους τύπους που δένοντας αρμονικά στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου υπέγραψαν 374 γκολ και μοίρασαν 185 ασίστ. Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία αυτής της παρέας. Ο Φιρμίνιο είναι πλέον κομμάτι του rotation, ο Μανέ κάνει πράξη την απειλή του και ετοιμάζει βαλίτσες, ενώ αργά ή γρήγορα θα γίνει το ίδιο με τον Σαλάχ.

Τι κάνει λοιπόν ο Κλοπ: Ετοιμάζει την επόμενη σύνθεση. Τον αντικαταστάτη του Μανέ τον έχει στο Άνφιλντ από τον Γενάρη. Πλέον προσθέτει στο επιθετικό του rotation και έναν σέντερ φορ που μπορεί να δώσει βάθος στην επίθεση του, αλλά την ίδια στιγμή να κινηθεί στις πτέρυγες και να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας που ο τρόπος που πατά στην αντίπαλη περιοχή είναι μοναδικός. Τελείωσε η προηγούμενη εποχή. Έρχεται η επόμενη. Και ο Κλοπ εξηγεί πως την αλλαγή σελίδας δεν την κάνεις σε μια στιγμή.

Ποιο είναι το πραγματικό υπερόπλο της Ρεάλ Μαδρίτης όλα αυτά τα χρόνια, στην δεκαετία με τα πέντε κερδισμένα Champions League; Η μεσαία της γραμμή. Ο Λούκα Μόντριτς (436 ματς από το 2012) και ο Τόνι Κρος (364 ματς από το 2014) ως βάση. Και ο Κασεμίρο (333 ματς από το 2015) που έμελλε να εξελιχθεί στο τρίτο στοιχείο αυτής της παρέας: Αν δεν χάσαμε το μέτρημα τρεις χαφ με σύνολο 1333 συμμετοχές! Που; Στο σημαντικότερο ποδοσφαιρικό κλαμπ του κόσμου.

Ο Μόντριτς πατά τα 37, ο Κρος πάει για τα 33, ο Κασεμίρο είναι ακόμη στα 30. Μένουν άπαντες στη βάση τους, αλλά είναι ανάγκη πλέον η μετάβαση στην επόμενη εποχή. Τι κάνει λοιπόν ο Κάρλος Αντσελότι; Χτίζει το επόμενο τρίγωνο. Στο ταλέντο του Φεντερίκο Βαλβέρδε που έφτασε ήδη στον προορισμό του. Στον Καμαβινγκά που από τη νέα σεζόν προφανώς και θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του rotation. Και πλέον και στον Τσουαμενί που πηγαίνει στη Μαδρίτη για να χωρέσει αργά ή γρήγορα στα παπούτσια του Κασεμίρο.

Δύο διαφορετικές κορυφαίες ομάδες. Δύο κορυφαίοι προπονητές. Δίχως βιασύνες. Δίχως εμμονές. Δίχως αφορισμούς. Εξηγώντας πως το σήμερα και το αύριο δεν είναι τίποτε άλλο παρά σελίδες του ίδιου βιβλίου. Το βλέπεις να συμβαίνει. Και καταλαβαίνεις πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ