«Βαλβέρδε, ο πιο παρεμβατικός προπονητής στη La Liga»

«Βαλβέρδε, ο πιο παρεμβατικός προπονητής στη La Liga»

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Advanced Football ο Ερνέστο Βαλβέρδε ανακηρύχθηκε ο προπονητής με την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του φέτος στη La Liga.

Η Μπαρτσελόνα είναι από την περασμένη Κυριακή (29/04) πρωταθλήτρια Ισπανίας ή για να είμαστε πιο ακριβείς νταμπλούχος. «Μαέστρος» της επιτυχίας ο γνωστός από το πέρασμά του στον Ολυμπιακό Ερνέστο Βαλβέρδε. Η ήρεμη δύναμη που έδωσε ώθηση στην μπλαουγκράνα θύελλα. Ο Τσινγκούρι σε περισσότερες από μία περιπτώσεις στη σεζόν παρενέβη στα παιχνίδια της ομάδας του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η ικανότητά του αυτή να αλλάζει το ρου μιας ποδοσφαιρικής ιστορίας, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας των Καταλανών φέτος.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advanced Football εξέτασε την επίδραση των αλλαγών του Βάσκου τεχνικού στα παιχνίδια της Μπάρτσα φέτος. Επικεντρώθηκε στις αλλαγές που έκανε σε παιχνίδια που ήταν ισοπάλα εκείνη την στιγμή ή που είχαν μονάχα ένα γκολ διαφορά για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές.

Ένα από τα ευρήματα είναι το εξής: Οι Καταλανοί είχαν κατά μέσο όρο 3,2 γκολ διαφορά από την αντίπαλό τους από την στιγμή που γινόταν η πρώτη αλλαγή μέχρι και το σφύριγμα της λήξης. Η ομάδα που είναι δεύτερη στην εν λόγω κατηγορία, η Βαλένθια, έχει κατά μέσο όρο ένα γκολ, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ντεμπορτίβο Λα Κορούνια που έχει αρνητικό μέσο όρο, με μείον 1,5 γκολ μετά τις αλλαγές που επιχειρούσε ο Κλάρενς Zέεντορφ. Η διαφορά μεταξύ της Μπάρτσα και της δεύτερης ομάδας, είναι σχεδόν ίδια με αυτή της δεύτερη με την 20η. Αυτός είναι ένας μεγάλος δείκτης της υπεροχής της σε όλη τη σεζόν και αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη για το έργο του Βαλβέρδε και την ανάγνωση των παιχνιδιών.

Ο Βαλβέρδε εξάντλησε τις αλλαγές του σε 32 από τα 34 παιχνίδια που επικράτησε στη La Liga. Η βασική ενδεκάδα που επιλέγει στα παιχνίδια είναι λίγο ή πολύ γνωστή και στην πραγματικότητα, η κριτική που του ασκείται είναι εν πολλοίς για το μικρό rotation σε συγκεκριμένες περιόδους της σεζόν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο κόουτς της Μπάρσα ήταν άκρως αποτελεσματικός στη λήψη αποφάσεων στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ή μετά από αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 81 γκολ ενεργητικό που έχουν οι Μπλαουγκράνα φέτος στη LaLiga 51 από αυτούς ήρθαν στην επανάληψη και 21 εξ αυτών στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα- σχεδόν πάντα με αλλαγές να έχουν προηγηθεί στην ενδεκάδα.

Η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε έχει εξειδικευτεί στη φθορά των αντιπάλων της κατά τη διάρκεια των πρώτων στιγμών των αγώνων και στη συνέχεια στη διατήρηση του αποτελέσματος χάρη στην κλάση των παικτών της. Το τέλειο παράδειγμα αυτού ίσως είναι η νίκη με 3-0 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου ενάντια στη Βασίλισσα Ρεάλ. Υπήρξαν βέβαια και στιγμές που τα αστέρια της ομάδας βγήκαν μπροστά για να επιλύσουν δύσκολες καταστάσεις, όπως έκανε ο Λιονέλ Μέσι στο Ριαθόρ. Είναι αδιαμφισβήτητα ο κύριος άνθρωπος που μπορεί να καθορίσει μια αναμέτρηση ακόμα και στην σπάνια περίπτωση που έρθει από τον πάγκο, όπως κόντρα στην Σεβίλλη. Από τα 81 γκολ των Καταλανών, τα 16 είναι από παίκτες που δεν ξεκίνησαν βασικοί.

Φυσικά στη στήλη με τα.. αρνητικά του Βαλβέρδε θα βρίσκεται πάντα η κατάρρευση στο ματς του Champions League κόντρα στη Ρόμα. Εκείνη τη βραδιά στο Ολίμπικο ο don Ernesto αντέδρασε πολύ αργά με την πρώτη του αλλαγή εκείνη τη νύχτα (η είσοδος δηλαδή του Αντρέ Γκόμες) να γίνεται λίγο πριν ο Κώστας Μανωλάς σημειώσει το τρίτο και καθοριστικό τέρμα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ