Ο Μέσι είναι η Πριμέρα Ντιβιζιόν

Ο Μέσι είναι η Πριμέρα Ντιβιζιόν

Με αφορμή την ανάδειξη του Αργεντινού επιθετικού ως παίκτης του μήνα στην Ισπανία το to10.gr ρίχνει μια βαθύτερη ματιά στους αριθμούς του

Η βράβευση του Λιονέλ Μέσι ως παίκτης του μήνα Σεπτεμβρίου στην Πριμέρα Ντιβιζιόν δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία απορία, καθώς ο 31χρονος επιθετικός κυριολεκτικά ήταν απίστευτος. Σε 5 συμμετοχές με τη Μπαρτσελόνα πέτυχε 3 γκολ, ενώ μοίρασε και 4 ασίστ, παρά την γενικά μέτρια πορεία της ομάδας του (2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα).

Ωστόσο αυτό που προκαλεί σίγουρα περιέργεια είναι το ότι αυτή ήταν μόλις η τέταρτη φορά που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο στην καριέρα του (!) και βρίσκεται δεύτερος πίσω από τον Αντουάν Γκριεζμάν ο οποίος μετρά 5 κατακτήσεις.

Τα τελευταία 12 χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα ο Μέσι είναι το απόλυτο αφεντικό στην Πριμέρα, καθώς έχει τα πρωτεία σε πάρα πολλές κατηγορίες. Από τη σεζόν 2006-2007 όταν και καθιερώθηκε στην αρχική ενδεκάδα των Μπλαουγκράνα, ο Αργεντινός έχει σπάσει πραγματικά σχεδόν όλα τα ρεκόρ.

Με 402 συμμετοχές βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας, ενώ τα 382 γκολ που έχει πετύχει σε αυτές αποτελούν επίσης αριθμό ρεκόρ.

Σκοράροντας περίπου ένα γκολ ανά παιχνίδι (ή 0,95 για αν είμαστε απολύτως ακριβείς), ο ηγέτης των «μπλαουγκράνα» πραγματικά δείχνει πως καμία άμυνα δεν μπορεί να τον σταματήσει από όταν ο ίδιος επιθυμεί να σκοράρει.

Ωστόσο οι αριθμοί του δεν σταματούν εκεί, καθώς ο «Λίο» εκτός από «κλινικός» μπροστά στο αντίπαλο τέρμα έχει πάμπολλες αρετές στο παιχνίδι του, μια εκ των οποίων η «όραση» του γηπέδου. Οι 151 τελικές πάσες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλουραλισμού που έχει το παιχνίδι του.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συμπληρώνει και η δημιουργία 861 ευκαιριών, αριθμός τον οποίο θα ζήλευαν μέσοι όπως ο Τσάβι και ο Ινιέστα, οι οποίοι είχαν σαν κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία, εν αντιθέσει με τον Μέσι.

Και οι αριθμοί δεν σταματούν εκεί. Ο σούπερσταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι γνωστός για την ικανότητα του στο να… γελοιοποιεί τους αντίπαλους αμυντικούς, «χαζεύοντας» παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Συνολικά έχει βρεθεί 3.055 φορές αντιμέτωπος στο «ένας εναντίον ενός», καταφέρνοντας να βγει νικητής τις 1.747 φορές από αυτές. Το ποσοστό 57% της συγκεκριμένης κατηγορίας δείχνει πραγματικά πως όποιος βρεθεί απέναντι του έχει περισσότερες πιθανότητες να… «χάσει το μπούσουλα», παρά να ανακόψει επιτυχώς τον βραχύσωμο Αργεντινό.

Ένα (ακόμα) χαρακτηριστικό που πρόσθεσε στο παιχνίδι του ο Μέσι με το πέρασμα των χρόνων ήταν τα «φαρμακερά» απευθείας χτυπήματα φάουλ. Με τον επίσης σπεσιαλίστα Τσάβι στην ομάδα, ο «Λίο» ήταν δεύτερη ή ακόμα και τρίτη επιλογή για τις εκτελέσεις ελευθέρων χτυπημάτων. Ωστόσο αν και ξεκίνησε σχετικά αργά να χτυπάει φάουλ για ακόμα μια φορά κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους, καθώς με 26 γκολ από απευθείας χτυπήματα φιγουράρει στην πρώτη θέση.

Μπορεί τα περισσότερα γκολ του στο πρωτάθλημα να προέρχονται μέσα από την περιοχή, καθώς ο Αργεντινός βρίσκει πάντα τον τρόπο να βρεθεί στο καταλληλότερο σημείο για να «εκτελέσει», παρ’όλα αυτά κατέχει το ρεκόρ σε ακόμα μια κατηγορία.

Με 63 γκολ από σουτ εκτός περιοχής, ο Μέσι αποδεικνύει πως πρόκειται πραγματικά για τον «απόλυτο παίκτη», καθώς διαθέτει σχεδόν τα πάντα στο παιχνίδι του. Και επιστρέφοντας στο παρόν δημιουργείται πάλι το ίδιο ερώτημα. Πως γίνεται αυτός ο απίστευτος ρέκορντμαν που έχει πραγματικά αναρίθμητα επιτεύγματα αν φτάνει στην τέταρτη κατάκτηση του «παίκτη του μήνα» στην Πριμέρα μόλις τώρα.

Σε όλες οι προαναφερθέντες κατηγορίες ο Μέσι φέρει «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή του, παρά την προσπάθεια πολλών σπουδαίων αντιπάλων του να τον «εκθρονίσουν» και να του «κλέψουν» λίγη δόξα.

Τα απίστευτα ρεκόρ που έχει θέσει στο Ισπανικό πρωτάθλημα και θα συνεχίσει να επεκτείνει και τα επόμενα χρόνια (είναι μόλις 31) καθιστούν σαφές το ακόλουθο: Ο Λιονέλ Μέσι δεν είναι απλά ο κορυφαίος πρεσβευτής του ισπανικού πρωταθλήματος στον κόσμο, ο ίδιος είναι το ισπανικό πρωτάθλημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ