Καρίμ Μπενζεμά: Το «9» που μας δείχνει το δρόμο

Καρίμ Μπενζεμά: Το «9» που μας δείχνει το δρόμο

Ο Καρίμ Μπενζεμά, ο παίκτης που έχει δέχεται την πιο δριμεία κριτική στη Ρεάλ Μαδρίτης, συνεχίζει να φορά ακάθεκτος το 9 σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Ο Γάλλος δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου, είναι όμως εκείνος που δείχνει το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους.

Η Marca το συνόψισε υπέροχα. «Υπάρχουν οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης οι οποίοι είναι παιδιά και έχουν δει μόλις ένα 9άρι στην ομάδα: τον Καρίμ Μπενζεμά». Καλώς ή κακώς, τέτοιου είδους προλήψεις, όπως ο αριθμός της φανέλας που θα πάρει ή δεν θα πάρει ένας ποδοσφαιριστής, έχουν αποκτήσει βαρύτητα στο άθλημα. Επομένως, δεδομένης της δριμύτητας της κριτικής που έχει δεχθεί ο Γάλλος επιθετικός τα τελευταία χρόνια, η συνειδητοποίηση ότι έχει σφιχταγκαλιάσει τον αριθμό 9 σε μία από τις κορυφαίες ομάδες στον πλανήτη, καταλήγει να μοιάζει με μεγάλη έκπληξη.

Μιας κριτικής που πάντως, σε ένα βαθμό, είναι άδικη. Αλλά είναι και κατανοητή. Ο Μπενζεμά είναι από τις περιπτώσεις των φορ του οποίου τα χαρίσματα δεν είναι ευδιάκριτα. Δεν είναι η επιτομή του σύγχρονου επιθετικού, διότι δεν είναι όσο ολοκληρωμένος είναι ο Λουίς Σουάρες και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αλλά διαθέτει κάποια βασικά στοιχεία από εκείνα που έχουν εκσυγχρονίσει το ρόλο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Κίνηση δίχως την μπάλα, στήριγμα για τους συμπαίκτες, γενικότερη συμμετοχή στην ανάπτυξη, καλές αποφάσεις με την μπάλα σε κλειστούς χώρους.

29 Αυγούστου 2010 ήταν όταν πρωτοφόρεσε τη φανέλα των Μερένγκες. 3008 ημέρες, 193 γκολ σε 397 παιχνίδια. Επιβίωσε στη Ρεάλ από δημοσιεύματα που τον έκαναν… βόλτες σε όλη την Premier League και οπαδούς που ήθελαν να του πάρουν το «κεφάλι» γιατί «είναι χασογκόλης». Μέσα σε αυτό το χάος, όμως, έχει αμεληθεί το βασικότερο συν του. Παραδόξως, είχε πάντα την εκτίμηση πρωτίστως των προπονητών του και δευτερευόντως των συμπαικτών του. Μέχρι και ολόκληρος Κριστιάνο Ρονάλντο, τον θεωρούσε άξιο συμπαραστάτη του στην κορυφή της επίθεσης.

Πολλοί φόρεσαν το 9 της Ρεάλ περιστασιακά. Ουδείς πλησίασε έστω το χρόνο του Μπενζεμά. Χαβιέρ Σαβιόλα, Φερνάντο Μοριέντες, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Σολδάδο, Νταβόρ Σκούκερ και Κριστιάνο Ρονάλντο, μέχρι να αποχωρήσει ο Ραούλ και ο Πορτογάλος να πάρει το 7.

Το «ο προπονητής γνωρίζει καλύτερα» σπάνια βρίσκει τόσο κατάλληλη εφαρμογή. Ο Ζινεντίν Ζιντάν εμπιστευόταν τον Μπενζεμά μέχρι και στα τελευταία του. Ο 30χρονος δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου, όμως εξακολουθεί να είναι από εκείνους που δείχνουν το δρόμο. Το παιχνίδι του «εξηγεί» γιατί τα βαριά κορμιά έχουν υποχωρήσει σχεδόν πλήρως από τις επιλογές των προπονητών στην κορυφή της επίθεσης. Διδάσκει κάθε επιθετικό πώς πρέπει να κινείται όταν δεν έχει την μπάλα, αλλά πώς να αποτελεί στήριγμα για τους συμπαίκτες του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ