Ρεάλ Μαδρίτης: Η ανάλυση μίας καταστροφικής χρονιάς

Ρεάλ Μαδρίτης: Η ανάλυση μίας καταστροφικής χρονιάς

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας της και το 10.gr επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους που συνέβη αυτό.

Η Ρεάλ Μαδρίτης λέει αντίο σε μία καταστροφική σεζόν κατά την οποία δεν κατάφερε να κατακτήσει ούτε έναν τίτλο.

Στο πρωτάθλημα Ισπανίας τερμάτισε τρίτη και στο -19 από την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τους «μπλαουγκράνα, με τριάρα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Ακόμα και στη διοργάνωση που την είχε κάνει… δικιά της με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις, το Champions League, αποκλείστηκε από την ομάδα του μέλλοντος που ακούει στο όνομα Άγιαξ, μόλις από τη φάση των «16».

Παρακάτω θα δείτε την ανάλυση της φετινής σεζόν για τους «μερένχες», ξεκινώντας από τους προπονητές και καταλήγοντας στους παίκτες, από τη θέση 1 έως και τη γραμμή κρούσης.

Τρεις προπονητές, μηδέν εις το πηλίκον

Μία καταστροφική χρονιά λοιπόν, κατά την οποία θήτευσαν στην τεχνική ηγεσία της «Βασίλισσας» τρεις προπονητές, ουδείς από αυτούς όμως δεν πρόσφερε κάτι το αξιοσημείωτο.

Ο Τζουλέν Λοπετέγκι αποχώρησε τον Οκτώβριο και η μόνη κληρονομιά που άφησε, ήταν η εκτός έδρας επικράτηση με 2-0 κόντρα στη Ρόμα για τους ομίλους του Champions League. Αυτό ήταν το καλύτερο ματς για τη Ρεάλ υπό τις οδηγίες του Ισπανού τεχνικού.

Φυσικά, μην ξεχνάμε και το περιστατικό που είχε γίνει δύο ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, όταν ο Λοπετέγκι ανακοινώθηκε από τη Ρεάλ. Υπήρξαν εντάσεις και αντεγκλήσεις στις τάξεις της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, με αφορμή την απόφαση της Ρεάλ να ανακοινώσει τον Ισπανό προπονητή λίγο πριν το Μουντιάλ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, υπήρξε η αποχώρηση του Λοπετέγκι από την εθνική μία μέρα πριν το μουντιάλ, η πρόσληψη του βοηθού του, Φερνάντο Ιέρο και η κακή πορεία της ομάδας (αποκλείστηκε στους «16» από τη Ρωσία).

Τον Οκτώβριο ο Λοπετέγκι αποχώρησε κακήν κακώς από τη Ρεάλ και τη θέση του πήρε ο υπηρεσιακός, Σαντιάγκο Σολάρι.

Ο Αργεντίνος τεχνικός κατάφερε στην αρχή να πάρει κάποιες συνεχόμενες νίκες, οι οποίες επέτρεψαν στην πρωταθλήτρια Ευρώπης να ανέβει κάποιες θέσεις στη La Liga, ωστόσο το καλό κλίμα κράτησε λίγο.

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο η Ρεάλ έμεινε εκτός διεκδίκησης και των τριών στόχων. Οι συνεχόμενες ήττες από την Μπαρτσελόνα σε πρωτάθλημα και κύπελλο άφησαν τη «Βασίλισσα» χωρίς τρόπαιο στις εγχώριες διοργανώσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από τον Άγιαξ στη φάση των «16» του Champions League, με την ιστορική τεσσάρα του Αίαντα μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Κάπου εκεί τελείωσε η δουλειά του υπηρεσιακού Σολάρι, ο οποίος για ένα διάστημα ήλπιζε πως θα πάψει να λογίζεται ως «υπηρεσιακός», αλλά η έλευση των κρίσιμων αγώνων που έκριναν τίτλους βρήκαν ανέτοιμο τον Αργεντίνο τεχνικό ο οποίος αποχώρησε. Καθοριστικό παράγοντα για την απομάκρυνσή του έπαιξε και η θέση του στις υποθέσεις Μαρσέλο, Ίσκο και Μπέιλ, τους οποίους δεν υπολόγιζε.

Τη θέση του πήρε ο «αρχιτέκτονας» της κατάκτησης τριών συνεχόμενων Champions League, Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Γάλλος τεχνικός δεν κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα, δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού όλοι οι στόχοι είχαν χαθεί, με τη Ρεάλ να τελειώνει τη σεζόν μέσα στη μετριότητα.

Ο Ζιντάν εννοείται πως δεν κρίνεται για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς, αλλά θα δοκιμαστεί και θα κριθεί από το χτίσιμο της νέας Ρεάλ τη σεζόν 2019/2020. Το χτίσιμο της νέας ομάδας πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου από την αρχή, από τα «μπετά» και αυτή η διαδικασία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Η ανάλυση του ρόστερ

Τερματοφύλακες: Κουρτουά και έπειτα… χάος

Εδώ το μέλλον δείχνει ξεκάθαρα Τιμπό Κουρτουά. Ο Βέλγος γκολκίπερ μπορεί να μην εντυπωσίασε, όπως και όλοι οι συμπαίκτες του, αλλά ο Ζιντάν τον υπολογίζει ως βασικό Νο1 και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του συλλόγου και ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη αυτή.

Ο Κέιλορ Νάβας αποχωρεί από τη Μαδρίτη παίρνοντας μαζί του την αγάπη και τον σεβασμό των φιλάθλων, αλλά ο Κοσταρικανός δεν ήταν πάνω από τον μέσο όρο του ρόστερ κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Άμυνα: Ο αφοσιωμένος Ράμος και ο Μαρσέλο που πέρασε από χίλια κύματα

Ο Σέρχιο Ράμος είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον σύλλογο που τον ανέδειξε και για τον οποίο πλέον αποτελεί σημαία. Είναι ο αρχηγός και φυσικός ηγέτης της «Βασίλισσας» και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η θέληση που έδειξε ο Οντριοθόλα ήταν μεγάλη και τη νέα σεζόν αναμένεται να παραμείνει, ενώ ο νεαρός Ρεγκιλόν έκανε δυνατή… αυλαία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο, δείχνοντας πως έχει πολύ μέλλον μπροστά του.

Ο Μαρσέλο, αν και πέρασε από χίλια κύματα φέτος με τον Σολάρι λογίζεται ως βασικός στα πλάνα του Ζιντάν εν όψει της νέας σεζόν, με τον Καρβαχάλ να είναι επίσης βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας.

Για τον Βαράν ακούγονται πολλές… σειρήνες από το εξωτερικό, ωστόσο ο Ζιντάν δεν θέλει να σκέφτεται καν παραχώρησή του, καθώς με τον Ράμος αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό δίδυμο των στόπερ.

Γι’ αυτό και η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να εκτοξεύσει τη ρήτρα του Γάλλου αμυντικού στα 500 εκατ. ευρώ, για να γίνει… απλησίαστος οικονομικά από τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες».

Ο Νάτσο τέλος, δεν κατάφερε να βρει τη φόρμα που έπρεπε κατά τη διάρκεια της σεζόν και το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο.

Μεσαία γραμμή: Η μετριότητα χτύπησε… κόκκινο

Κανείς δεν πλησίασε το 100% των δυνατοτήτων του. Ο Μόντριτς το ήθελε πολύ, αλλά δεν βρήκε τη φόρμα και τον ρυθμό που έπρεπε. Ο Κασεμίρο δεν θύμισε σε τίποτα τον παίκτη που ήταν «βράχος» στο κέντρο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο Κρόος ήταν «σκιά» του εαυτού του.

Ο Ίσκο έφτασε πολλές φορές κοντά στην έξοδο από την ομάδα, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και τη νέα σεζόν η Ρεάλ ζητάει πολλά περισσότερα από εκείνον. Ο Γιορέντε έκανε έναν εκπληκτικό Δεκέμβριο, ωστόσο οι συχνοί τραυματισμοί τον πήγαν πάρα πολύ πίσω. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Βαλβέρδε, ο οποίος κέρδισε πολλούς πόντους στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Επίθεση: Ο Μπενζεμά απέδειξε πως η φυγή Ρονάλντο δεν ήταν το… τέλος του κόσμου

Την καλύτερή του χρονιά με τη Ρεάλ έκανε ο Μπενζεμά, ο οποίος σκόραρε 21 φορές σε 31 ματς πρωταθλήματος, ενώ είχε και επτά ασίστ. Σε όλες τις διοργανώσεις είχε 53 εμφανίσεις, σκοράροντας 30 γκολ και έχοντας 11 ασίστ.

Η σεζόν που πραγματοποίησε ο Γάλλος επιθετικός απέδειξε σε πολλούς πως υπάρχει μέλλον και μετά τον Ρονάλντο.

Ο Ασένσιο κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση κάποιες αναλαμπές που είχε μέσα στη χρονιά, ενώ ο Μαριάνο Ντίαζ δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση τα 22 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Λιόν για τη μεταγραφή του.

Όσον αφορά τον Γκάρεθ Μπέιλ, αυτή ήταν η χειρότερη σεζόν του με τη λευκή φανέλα και δεν κατάφερε να συνεχίσει στον δρόμο που είχε χαράξει από τον τελικό του Champions League τον περασμένο Μάιο, με τα δύο γκολ κόντρα στη Λίβερπουλ. Εξυπακούεται πως είναι φευγάτος με τις… ευλογίες του Ζιντάν.

Βινίσιους και Λούκας Βάσκεθ πρόσφεραν πράγματα και τη νέα σεζόν αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της καινούριας ομάδας.

Κλείνοντας, είναι προφανές πως ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει πάρα πολύ δουλειά μπροστά του και τη νέα χρονιά καλείται να βγάλει τη Ρεάλ από το «βούρκο», αποδεικνύοντας πως τα τρία συνεχόμενα Champions League δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η δουλειά που πρέπει να κάνει πλέον είναι δέκα φορές πιο δύσκολη από εκείνη που έκανε στην πρώτη του θητεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ