Ο Μπαμπανγκίντα θα γινόταν… Μέσι πριν τον Μέσι!

Ο Μπαμπανγκίντα θα γινόταν… Μέσι πριν τον Μέσι!

Ο προπονητής της Αρσεναλ Μίκελ Αρτέτα μίλησε για το «ουάου, τι ταλέντο» του Μπαμπανγκίντα, που ήταν σταρ της «Μασία», την εποχή του Ινιέστα και του Πουγιόλ!

«Στην Μπαρτσελόνα θυμάμαι υπήρχε ένας τύπος που λεγοταν Αρούνα Μπαμπανγκίντα. Ουάου, στα 15 του χρόνια ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Δεν μπορώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψω πόσο ταλαντούχος ήταν. Κατέληξε να αγωνίζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρωσία. Θα έπρεπε να έχει γίνει αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου».

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον τυχαίο. Ανήκουν στον προπονητη της Αρσεναλ, Μίκελ Αρτέτα. Εναν παίκτη που επίσης αναδείχθηκε από το χρυσορυχείο της «Λα Μασία». Ενα σπουδαίο πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Που «έδειξε» τον πρώην ποδοσφαιριστή σε ερώτηση του «The Athletic» για το σπουδαιότερο ταλέντο που συνάντησε στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ενα ταλέντο που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει αυτό που περίμεναν όλοι στην Μπαρτσελόνα. Ο… Μέσι πριν από τον Μέσι. Διότι ο Μπαμπανγκίντα, αν και ισοπέδωσε ό,τι ρεκόρ υπήρχε σρην ακαδημία των Μπλαουγκράνα. Αν και στα πρώτα του βήματα υπερκέρασε σε δόξα και φήμη ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Μπάρτσα, δεν κατάφερε να έχει την πορεία τους. Το αντίθετο. Δεν κατάφερε ποτέ να αποτυπωσει στον αγωνιστικό χώρο το σπάνιο ταλέντο του. Εχοντας ως μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του τη διετία που έμεινε στον Ολυμπιακό, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα.

«Στη δική μου φουρνιά στην Μπαρτσελόνα, είχαμε τον Πέπε Ρέινα, τον Βίκτορ Βαλντές, τον Αντρές Ινιέστα, τον Κάρλες Πουγιόλ. Αλλά θυμάμαι και ξεχωρίζω τον Μπαμπανγκίντα. Ηταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Στα 15 του όλοι βλέπαμε ένα αστέρι». Που όμως δεν κατάφερε να λάμψει. Δεν κατάφερε να γίνει αυτό για το οποίο προοριζόταν. Με αποτέλεσμα η πορεία του να μην δικαιώσει αυτούς που είχαν ποντάρει πως θα τον έβλεπαν στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα, σε ρόλο ηγέτη.

Ο Μπαμπανγκίντα εντάχθηκε στις ακαδημίες του Αγιαξ στα 13 του χρόνια (1995), ταξιδεύοντας στην Ολλανδία μαζί με τον αδερφό του και αστέρι του Αίαντα, Τιγιάνι Μπαμπανγκίντα. Το 1997 η Μπαρτσελόνα τον ανακάλυψε και τον «έκλεψε». Στα τσικό των καταλανών έκανε θραύση, πραγματοποιώντας ιστορικά ρεκόρ. Και κερδίζοντας φήμη, δόξα, αλλά και λεφτά.

Μερικά από τα επιτεύγματα του Μπαμπανγκίντα:

* 2ος νεότερος ποδοσφαιριστής που «ανέβηκε» ποτέ στην 1η ομάδα της Μπαρτσελόνα.

* Νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου με ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του (15,5 ετών)!

* Καλύτερος έφηβος ποδοσφαιριστής στον κόσμο τις σεζόν 1997-98, 1998-99.

* Πέτυχε 42 γκολ σε συνολικά 110 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα Β’.

Κι όμως, ο Μπαμπανγκίντα δεν μπόρεσε να κάνει την «έκρηξη», το άλμα που χρειαζόταν για να μπει στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Απέτυχε στην Τεράσα, στην Κάντιθ, η Μπαρτσελόνα δεν τον πίστεψε. Και τον άφησε να πάει στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Εκεί συνάντησε ως συμπαίκτη τον Γιάγια Τουρέ. Τον παίκτη που ουσιαστικά τον… πήρε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2005. Κάνοντας τα πάντα για να του «δώσει» τα δύο γκολ που πέτυχε στο τουρνουά της Βαλένθια εκείνο τον Ιουλιο, πείθοντας έτσι τον Ολυμπιακό να τον κάνει δικό του. Με τον ίδιο τον Νιγηριανό να υποστηρίζει πριν λίγες ημέρες ότι ο Ριβάλντο ήταν αυτός που έπεισε τον Ολυμπιακό και τον Σόλιντ να πουν το «ναι».

Μετά τα δύο πρωταθλήματα με τους Ερυθρόλευκους, ο Μπαμπανγκίντα πήγε κατά σειρά σε Απόλλωνα Λεμεσού, Κούμπαν Κράσνονταρ, Μάιντς, Φίτεσε, Κάπφενμπεργκ, Μόστα. Και το 2015, σε ηλικία 33 ετών σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Απογοητεύοντας τον Μίκελ Αρτέτα. Και όλους όσους πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει σταρ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ