Γέρι Μίνα: Η ιστορία του πρώτου Κολομβιανού άσου της Μπαρτσελόνα

Γέρι Μίνα: Η ιστορία του πρώτου Κολομβιανού άσου της Μπαρτσελόνα

Ο Γέρι Μίνα αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα της Μπαρτσελόνα για το 2018 και to10.gr σας παρουσιάζει τον πρώτο Κολομβιανό άσο που θα αγωνιστεί με την μπλαουγκράνα φανέλα.

Όταν έπιασε στα χέρια του τα πρώτα του χρήματα, έδωσε τα 2/3 στη μητέρα του για τις ανάγκες της οικογένειας που έβγαζε με δυσκολία τα προς το ζην. Πλέον θα αμείβεται με σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην Μπαρτσελόνα και οι έγνοιες που θα βασανίζουν το μυαλό του θα περιορίζονται στο… αν κάλυψε επαρκώς το κενό που αφήνει φεύγοντας στην άμυνα της Μπάρτσα ο Χαβιέ Μασκεράνο. Ο λόγος για τον Γέρι Μίνα το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1994 στην μικρή κολομβιανή πόλη Γουατσένε, μπόμπιρας ακόμα, πολύ πριν γεννηθεί στο μυαλό του η ιδέα να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, το βιοποριστικό επίπεδο της οικογένειάς του δεν τους επέτρεπε να ζουν με άνεση. Αργότερα όσο δοκιμαζόταν στην Ντεπορτίβο Κάλι συνήθιζε (όπως αναφέρει το Football Tifo) να ανεβαίνει στο πίσω μέρος φορτηγών για να πηγαίνει στην προπόνηση. Ήταν ο μόνος τρόπος για να μετακινείται. Κατέβαινε μάλιστα στα σημεία ελέγχου και συνέχιζε με τα πόδια για το υπόλοιπο της διαδρομής.

Υπήρξε ένα χρονικό σημείο στη ζωή του όταν συνειδητοποίησε πως δεν είχε αρκετά χρήματα για να φροντίσει την μητέρα του, ενώ αυτό στην ουσία ήταν το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε, που έμοιαζε πραγματικά απελπισμένος! Έτσι, όταν πήρε τα πρώτα του χρήματα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Deportivo Pasto, έδωσε τα δύο τρίτα του μισθού του στη μητέρα του.

Ίσως να μην φανταζόταν καν ότι στα 23 του θα αγωνιζόταν για έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους παγκοσμίως και θα αμείβεται με πάνω από 4 εκατομμύρια το χρόνο! Τότε μόλις που είχε καταλάβει ότι η θέση που του ταιριάζει στο γρασίδι δεν είναι αυτή του… τερματοφύλακα παρότι ήταν κάτι σαν οικογενειακή παράδοση (ο πατέρας και ο θείος του ήταν και οι ίδιοι γκολκίπερ). «Όταν άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο έπαιζα ως τερματοφύλακας, αλλά ο πατέρας μου επέμενε να παίξω σε άλλη θέση». Ευτυχώς για εκείνον καθώς πλέον είναι ένας ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους αμυντικούς στον κόσμο. (Δεν τον «έδεσε» τυχαία η Μπαρτσελόνα με ρήτρα ύψους 100 εκατ.)!

Ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός (ο ψηλότερος παίκτης στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα με ύψος 1,95 και τον Πικέ να ακολουθεί στο 1,94) γνώρισε το ποδόσφαιρο στην Ντεπορτίβο Πάστο (2013-2014), στη συνέχεια μετακόμισε στην Σάντε Φε στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια και πριν μετακομίσει στην Καταλονία φόρεσε την φανέλα της Παλμέιρας (2016-2017). Μάλιστα προσγειώθηκε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπάρτσα, έχοντας κατακτήσει στα 23 του το Κόπα Σουνταμέρικα και το πρωτάθλημα Κολομβίας το 2015 με την Σάντε Φε και το πρωτάθλημα με την Παλμέιρας το 2016.

Μετράει 22 γκολ σε 196 επαγγελματικά παιχνίδια, έχει δηλαδή μέσο όρο πάνω από ένα γκολ σε κάθε 10 προσπάθειες. Ποσοστό εξαιρετικό για τη θέση του και επιπλέον όφελος για την Μπάρτσα της οποίας η Αχίλλειος πτέρνα βρίσκεται στις στημένες φάσεις.

Παράλληλα είναι βασικός με την Εθνική Κολομβίας μετρώντας ήδη 9 συμμετοχές και 3 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο του στις 6 Οκτωβρίου του 2016 και έβαλε το παρθενικό του τέρμα στις 11 Οκτωβρίου σε μία ισοπαλία (2-2) κόντρα στην Ουρουγουάη. Με την μετακόμισή τους στους μπλαουγκράνα θα γίνει ο πρώτος Κολομβιανός άσος που θα αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας, δεδομένου ότι ο Λάουρο Μοσκέρα έπαιξε σε ένα φιλικό ματς κόντρα στην Σαμπαντέλ στις 24 Ιουνίου του 1964 αλλά δεν έμεινε εν τέλει στον σύλλογο.

Ενώ είναι μόλις ο 10ος Κολομβιανός άσος στη La Liga. Έτεροι συμπατριώτες του στο ισπανικό πρωτάθλημα οι: Κάρλος Μπάκα (Βιγιαρεάλ), Χουάνχο Νάρβαεθ (Ρεάλ Μπέτις), Λουίς Μουριέλ(Σεβίλλη), Ντάνιελ Τόρες (Αλαβές), Τζέφερσον Λέρμα (Λεβάντε), Τζέισον Μουρίγιο (Βαλένθια) και Μπερνάρδο Εσπινόσα, Γιοχάν Μοχίκα και Μάρλος Μορένο (Τζιρόνα).

Ο 23χρονος Κολομβιανός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος θα βρίσκεται στις υπηρεσίες του Ερνέστο Βαλβέρδε για τα επόμενα 5,5 χρόνια, πέρα και πάνω από τα πεπραγμένα του στο χορτάρι και όσα θα ακολουθήσουν, έχει αγγίξει μια χορδή που θα κινείται στην αιωνιότητα. Ήδη από το τέλος του 2016, ηγείται ενός φιλανθρωπικού πρότζεκτ στην πόλη του, Γουατσένε, 30 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Κάλι, μέσω του οποίου βοηθάει 2.000 παιδιά που έχουν ανάγκη… ένα «ενοίκιο» που του επέβαλε η συνείδησή του να πληρώσει  ενθυμούμενος τις στιγμές που ο ίδιος κοιτούσε κατάματα τη φτώχεια.

https://www.youtube.com/watch?v=mNRvQeihNZM

https://www.youtube.com/watch?v=heHLmL-RjKU

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ