Η απληστία της διοίκησης της Μονακό που έστειλε στον πάτο τον Ζαρντίμ

Η απληστία της διοίκησης της Μονακό που έστειλε στον πάτο τον Ζαρντίμ

Η στρατηγική των Μονεγάσκων γύρισε «μπούμερανγκ», με τον Πορτογάλο να γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος»

Η σύγχρονη ιστορία της Μονακό θα μπορούσε να παρομοιαστεί κάλλιστα με μια αρχαία αυτοκρατορία η οποία έφτασε πολύ σύντομα στο απόγειο της, ωστόσο η πτώση της ήρθε το ίδιο γρήγορα.

Αν και τα σημάδια αυτής της «ελεύθερης πτώσης» είχαν γίνει ορατά αρκετό καιρό νωρίτερα, ουδείς αρμόδιος έκανε κάτι για να το αποτρέψει.

Έτσι, μετά από 9 στροφές στο πρωτάθλημα Γαλλίας η Μονακό βρίσκεται στην 18η θέση της βαθμολογίας έχοντας συγκεντρώσει μόλις 6 βαθμούς. Η υπομονή της διοίκησης με τον προπονητή της ομάδας, Λεονάρντο Ζαρντίμ, έχει σχεδόν στερέψει, με τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών να φαίνεται θέμα ωρών.

Ωστόσο ο αρχιτέκτονας των Μονεγάσκων «πληρώνει το μάρμαρο» για αποφάσεις που πήρε η διοίκηση, η οποία είδε τον ιστορικό σύλλογο σαν ένα παχουλό γουρούνι το οποίο έστειλε με συνοπτικές διαδικασίες στο… σφαγείο.

Από big spenders, σε ομάδα ανάπτυξης ταλέντων

Όταν ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της ομάδας το Δεκέμβριο του 2011, οι φίλοι του συλλόγου έβλεπαν στο πρόσωπο του φιλόδοξου Ρώσου επιχειρηματία τον «Μεσσία»που θα έβγαζε από την ομάδα από τη μετριότητα. Ωστόσο η μοίρα επιφύλασσε διαφορετικό παιχνίδι για τους Μονεγάσκους, με την ομάδα να βιώνει έναν ταπεινωτικό υποβιβασμό στη Ligue 2.

Αν και το πέρασμα τους από τα μικρά «σαλόνια» της Γαλλίας ήταν πολύ σύντομο, ο Ριμπολόβλεφ είχε στιγματίσει αρνητικά την παρουσία του στο τιμόνι της ομάδας. Έτσι το καλοκαίρι του 2013 ξόδεψε περίπου 160 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, με παίκτες όπως ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Ραδαμέλ Φαλκάο και ο Ζοάο Μουτίνιο να μετακομίζουν στο Πριγκιπάτο.

Παρ’ ότι και η πορεία του συλλόγου εκείνη τη σεζόν ήταν αρκετά καλή (2η στο πρωτάθλημα στο -9 από την Παρί), το συμβόλαιο του Κλάουντιο Ρανιέρι δεν ανανεώθηκε, με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ να τον διαδέχεται στον πάγκο της ομάδας.

Ο Πορτογάλος τεχνικός βλέποντας την ομάδα του να κινδυνεύει με σοβαρότατες κυρώσεις από την UEFA λόγω Financial Fair Play, αναγκάστηκε να δεχθεί την παραχώρηση του Ροντρίγκες ούτως ώστε να επανέλθει η οικονομική ισορροπία.

Έτσι η  Μονακό έκανε στροφή 180 μοιρών, αλλάζοντας ριζικά τη μεταγραφική πολιτική της. Στα 4 χρόνια παραμονής του Ζαρντίμ στο «Σταντ Λουί» περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της ομάδας, με μόλις τα μισά από αυτά να ξοδεύονται για να βρεθούν οι αντικαταστάτες αυτών που έφυγαν. Η διοίκηση παρά το γεγονός ότι έβγαλε τεράστιο κέρδος από την παρουσία του Πορτογάλου τεχνικού δεν τον στήριξε κατάλληλα, με την αυτοκρατορία τους τελικά να «τρέμει» και να βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση.

Η όρεξη για επιθετικό ποδόσφαιρο και η «χρυσή γενιά»

Τη μια και μοναδική χρονιά που ο Ζαρντίμ είχε την πλήρη στήριξη της διοίκησης και κατάφερε να κρατήσει του ταλαντούχους παίκτες του, ήρθε η «απογείωση».

Το νεανικό σύνολο του 42χρονου τότε τεχνικού παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο, μάγεψε την ποδοσφαιρική Ευρώπη. .Παίζοντας ένα κλασικό 4-4-2, με τους Φαμπίνιο και Μπακαγιόκο σε ρόλο κεντρώων, τους Σίλβα και Λεμάρ στα άκρα και στην κορυφή την παγκόσμια αποκάλυψη με το όνομα Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά και τον «αναγεννημένο» Ραδαμέλ Φαλκάο, η Μονακό «έσπασε όλα τα κοντέρ».

Στη Γαλλία το σύνολο του Ζαρντίμ κατέκτησε δια περιπάτου το πρωτάθλημα, σπάζοντας το σερί κατακτήσεων της Παρί Σεν Ζερμέν των Αράβων. Με 107 γκολ υπέρ και 95 βαθμούς οι Μονεγάσκοι σημείωσαν την καλύτερη συγκομιδή πόντων αλλά και τα περισσότερα τέρματα από κάθε άλλη ομάδα στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα.

Μάλιστα έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό του Champuions League, γνωρίζοντας την ήττα από τη Γιουβέντους στα ημιτελικά με συνολικό σκορ 4-1. Παρόλα αυτά είχαν καταφέρει να αποκλείσουν τις εμπειρότερες  Μάντσεστερ Σίτι και Μπορούσια Ντόρτμουντ, προσφέροντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Η λανθασμένη επιλογή και η αρχή του τέλους

Έχοντας μαγέψει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, το καλοκαίρι του 2017 όλες οι ομάδες βρίσκονταν στα πόδια της Μονακό θέλοντας να «αρπάξουν» τα νεαρά της ταλέντα. Ωστόσο η διοίκηση παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα φάνηκε να έχει πολύ μέλλον αποφάσισε να «ξεπουλήσει», αντί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να κυνηγήσει το κορυφαίο τρόπαιο την επόμενη χρονιά.

Μπενζαμέν Μεντί, Μπερνάρντο Σίλβα, Τιεμουέ Μπακαγιόκο και Κιλιάν Εμπαπέ θα αποχωρούσαν για περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ, αλλάζοντας ριζικά την ενδεκάδα της ομάδας.

Την επόμενη σεζόν η Μονακό θα έχανε σημαντικό έδαφος από την Παρί στη μάχη του τίτλου, τερματίζοντας στο -13 από τους Παριζιάνους, ενώ και οι τελευταίοι παίκτες της απίστευτης σεζόν του 2016-17 αποχώρησαν από την ομάδα.

Πλέον ο Ζαρντίμ έχοντας χάσει σχεδόν κάθε νεαρό αστέρι που είχε ανακαλύψει, καλούταν από τη διοίκηση να ανοικοδομήσει σχεδόν από το «μηδέν» μια νεαρή ομάδα ικανή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Ένα πραγματικά παράλογο αίτημα το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί. Πλέον ο Ζαρντίμ είναι αυτός που πληρώνει τις λανθασμένες αποφάσεις μιας διοίκησης η οποία δεν στήριξε το οικοδόμημα το οποίο δημιούργησε ο ίδιος, απειλώντας μάλιστα να τον διώξει επειδή δεν κατάφερε να χτίσει για ακόμη μια φορά ομάδα από τα… θεμέλια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ