Το ντέρμπι του μίσους ανοίγει παράθυρο στην Ιστορία

Το ντέρμπι του μίσους ανοίγει παράθυρο στην Ιστορία

Με αφορμή το εκπληκτικό ξεκίνημα της Παρί Σεν Ζερμέν στην Λιγκ 1, όπου μετράει το απόλυτο μετά τις δέκα πρώτες αγωνιστικές, to10.gr θυμάται τις καλύτερες εκκινήσεις ομάδων στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν ταξιδεύει στην Μασσαλία σήμερα, όπου θα αντιμετωπίσει την Μαρσέιγ για την 11η αγωνιστική της Λιγκ 1. Πέραν των 3 βαθμών, η ομάδα του Τόμας Τούχελ έχει ακόμη έναν λόγο, προκειμένου να πάρει τη νίκη και αυτός είναι να ισοφαρίσει την καλύτερη εκκίνηση που έχει γίνει ποτέ από ομάδα, στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δηλαδή το αγγλικό, το γερμανικό, το ισπανικό, το ιταλικό και το γαλλικό.

Η πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι Παριζιάνοι, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς την φύση του σημερινού αγώνα, καθώς ένας αγώνας Μαρσέιγ-Παρί, ποτέ δεν είναι αδιάφορος.

Οι Γάλλοι το αποκαλούν «Le Clasique» και αποτελεί το μεγαλύτερο ντέρμπι της Γαλλίας, ενώ πρόκειται για μια αντιπαλότητα που περνάει εκτός γηπέδου, έχοντας κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, σε έναν αγώνα του Νότου εναντίων του Βορρά, με το κίνητρο των δύο πλευρών στη σημερινή αναμέτρηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει καταρρίψει ήδη το ρεκόρ καλύτερης εκκίνησης στην ιστορία της γαλλικής λίγκας και μένει να φανεί αν θα το πράξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μερικές ώρες προτού φανεί εάν η ομάδα του Τόμας Τούχελ θα γράψει ή όχι ιστορία, πάμε να θυμηθούμε ποιες ομάδες και πότε ξεκίνησαν εξίσου εντυπωσιακά τις εγχώριες υποχρεώσεις τους, στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 1985-1986 – 10 Νίκες

Έπειτα από 18 χρόνια δίχως πρωτάθλημα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερο ξεκίνημα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν το απόλυτο στις 10 πρώτες αγωνιστικές, σκοράροντας 27 γκολ, ενώ δέχτηκαν μόλις 3, με το σερί αυτό να σταματά στην έδρα της Λούτον, όπου ήρθαν ισόπαλοι με 1-1.

Η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη, καθώς κατάφεραν να κερδίσουν τα 3 από τα 8 επόμενα παιχνίδια τους, τερματίζοντας εν τέλει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, 12 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ.

Αυτή ήταν η τελευταία ολοκληρωμένη χρονιά του Ρον Άτκινσον στην Γιουνάιτεντ, καθώς απολύθηκε στις αρχές της επόμενης σεζόν, με τον αντικαταστάτη του να μην είναι άλλος από τον Σερ Άλεξ Φέργκισον.

 

Ρόμα, 2013-2014 – 10 Νίκες

Η πρώτη χρονιά του Ρούντι Γκαρσία στη Ρόμα, ξεκίνησε κάτι παραπάνω από ιδανικά. Οι «τζιαλορόσι» άρχισαν την χρονιά με 10 συνεχόμενες νίκες στην Serie A, νικώντας μεταξύ άλλων την μισητή αντίπαλο Λάτσιο με 2-0, αλλά και την Νάπολι με το ίδιο σκορ.

Η εκτός έδρας ισοπαλία με την Τορίνο (1-1), έβαλε τέλος στην ξέφρενη πορεία τους, ενώ ακολούθησαν ακόμη 4 παιχνίδια δίχως νίκη (όλα ισοπαλίες), δίνοντας τη δυνατότητα στην Γιουβέντους να την προσπεράσει στην βαθμολογία.

Το τέλος της χρονιάς βρήκε την Ρόμα στην 2η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος με 85 βαθμούς, πέντε λιγότερους από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Ο Ρούντι Γκαρσία παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας για ακόμη 1,5 χρόνο. Απολύθηκε στα μέσα της σεζόν 2015-2016.

 

Μπάγερν Μονάχου 2015-2016 – 10 Νίκες

Μπορεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα να μην κατάφερε να οδηγήσει τους Βαυαρούς στην κατάκτηση του Champions League, την τριετία που βρέθηκε στο Μόναχο, ωστόσο η τρίτη και τελευταία του χρονιά στην Μπάγερν έμεινε στην ιστορία. Ξεκινώντας την χρονιά στην Μπουντεσλίγκα, η ομάδα του Καταλανού τεχνικού μέτρησε 10 συνεχόμενες νίκες, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη εκκίνηση στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος.

Το σερί τους σταμάτησε στον εκτός έδρας αγώνα με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, καθώς οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1. Η Μπάγερν κατέκτησε ένα ακόμη πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν,10 βαθμούς μπροστά από την δεύτερη στην βαθμολογία Ντόρτμουντ, ενώ αναδείχθηκε και Κυπελλούχος Γερμανίας.

Αυτός ήταν ο τελευταίος χρόνος στο συμβόλαιο του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος αποχώρησε για την Πρέμιερ Λιγκ και την Μάντσεστερ Σίτι.

Τότεναμ 1960-1961 – 11 Νίκες

Η καλύτερη εκκίνηση στην ιστορία των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων της ανήκει, ενώ πέραν αυτού, τότε χρονολογείται και το τελευταίο της πρωτάλημα. Τα «σπιρούνια» ξεκίνησαν την σεζόν 1960-61 με 11 σερί νίκες, πετυχαίνοντας μάλιστα 36 γκολ σε αυτό το διάστημα.

Η ομάδα του Μπιλ Νίκολσον είδε το εκπληκτικό σερί της να σταματάει στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, όπου και ηττήθηκε με 2-1. Ο αγώνας αυτός μπορεί να έβαλε τέλος στα συνεχόμενα… δίποντα της Τότεναμ (η κάθε νίκη έδινε 2 βαθμούς τότε), ωστόσο η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου δεν είχε κανένα πρόβλημα να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στο τέλος της χρονιάς.

Μάλιστα, από την 2η αγωνιστική της συγκεκριμένης περιόδου, μέχρι και την 42η, διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, τερματίζοντας εν τέλει με 66 βαθμούς, 8 περισσότερους από την δεύτερη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Εκτός από το πρωτάθλημα τα «σπιρούνια» κατέκτησαν και το FA Cup, ολοκληρώνοντας το μοναδικό νταμπλ που έχουν πετύχει μέχρι και σήμερα.

Ο Μπιλ Νίκολσον έκατσε στον πάγκο της Τότεναμ για 16 χρόνια (1958-1974), ενώ θεωρείται ως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ