Τι γνωρίζεις για τη Τενοντοπάθεια υπερακανθίου;

Τι γνωρίζεις για τη Τενοντοπάθεια υπερακανθίου;

Η τενοντοπάθεια του  υπερακανθίου αποτελεί την πιο συνηθισμένη και συχνή αιτία ενοχλήσεων του ώμου. Εμφανίζεται συνήθως σταδιακά και επιδεινώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πολλές φορές εμφανίζεται ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών από αθλήματα, όπως το τένις και το βόλεϊ  και σπανιότερα, απότομα, ύστερα από καταπόνηση του ώμου. Η ορθοπαιδικός χειρουργός Παρασκευή Τζώρτζη απαντά στις ερωτήσεις μας.

 

  • Τι συμπτώματα παρουσιάζει η τενοντοπάθεια υπερακανθίου;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η τενοντοπάθεια υπερακανθίου είναι τα ακόλουθα:

  1. Πόνος στον ώμο ή διάχυτος πόνος στο άνω άκρο, χέρι ή ωμοπλάτη.
  2. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος σε κινήσεις ή και σε ηρεμία και συχνά είναι εντονότερος το βράδυ που μπορεί να διακόπτει τον ύπνο και να προκαλεί σημαντική δυσφορία στον ασθενή.
  • Αδυναμία ανύψωσης του χεριού πάνω από το οριζόντιο επίπεδο του ώμου
  1. Κριγμός
  2. Δυσκαμψία

 

  • Πώς θεραπεύεται η τενοντοπάθεια υπερακανθίου;

Η θεραπεία της τενοντοπάθειας υπερακανθίου ξεκινά πάντα με συντηρητικά μέσα, τα οποία είναι:

  1. Ξεκουραση
  2. Αποφυγή άρσης βάρους
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  1. Παγοθεραπεία
  2. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  3. Εγχύσεις PRP
  • Φυσικοθεραπεία
  • Αποφυγή νυχτερινής κατάκλισης πάνω στον πάσχοντα ώμο

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε, τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά αρθροσκοπικά, μέσω δηλαδή 2-3 μικρών οπών στο δέρμα από όπου εισάγονται κάμερα και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να διενεργηθεί η επέμβαση.

 

Οδηγίες κολύμβησης σε ασθενείς με προβλήματα ώμου

Για την αποφυγή περαιτέρω τραυματισμών σε ασθενείς με προβλήματα ώμου, ιδανικά απαιτείται η εκγύμναση των μυών του στροφικού πετάλου και της ωμοπλάτης, καθώς με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούνται οι ώμοι. Ακόμα πολύ σημαντική είναι η εκμάθηση σωστής τεχνικής κολύμβησης, αφού η σωστή στάση του σώματος και ο σωστός τρόπος εκτέλεσης των κινήσεων μειώνει τον κίνδυνο επανατραυματισμού του ώμου. Αυτά τα μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν πριν την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε οι ασθενείς να είναι έτοιμοι. Τα πιο άμεσα μέτρα και οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η ελαφριά προθέρμανση πριν μπούμε στο νερό και η σταδιακή αύξηση της έντασης και του χρόνου κολύμβησης. Σε κάθε περίπτωση, εάν νοιώσουμε ενοχλήσεις στον ώμο, σταματάμε αμέσως την κολύμβηση και ξεκουράζουμε τον ώμο μας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ