Το ημερολόγιο ενός καλού Γερμανού…

Το ημερολόγιο ενός καλού Γερμανού…

Η Εθνική αντιμετωπίζει την Φινλανδία στο Τάμπερε (15/10, 21:45) και ο Μίχαελ Σκίμπε θα καθίσει για 25η φορά στον πάγκο της, έτοιμος να γράψει μια ακόμα σελίδα στο ημερολόγιό του. Θα είναι η τελευταία;

Ήταν μόλις 23 όταν έγραψε την πρώτη σελίδα στο ημερολόγιο… προπονητικής. Η πρώτη εμπειρία του ήταν στα τμήματα υποδομής της Σάλκε, της μοναδικής ομάδας  που έπαιξε ποδόσφαιρο. Έκτοτε δούλεψε για την Ντόρτμουντ, τη Λεβερκούζεν, τη Γαλατάσαραϊ, την Άιντραχτ, την Εσκισεχίρ, τη Χέρτα, την Καραμπούκσπορ και την Γκρασχόπερς, ενώ υπήρξε και μέλος του τεχνικού τιμ της εθνικής Γερμανίας.

Στις 29 Οκτωβρίου του 2015, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την πρόσληψή του. Δίνοντάς του τα κλειδιά των αποδυτηρίων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, σε αντικατάσταση του υπηρεσιακού Κώστα Τσάνα. Στόχος; Η πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2018 (που θα σήμαινε και αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου του), μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Κλαούντιο Ρανιέρι και Σέρχιο Μαρκαριάν, για τα προκριματικά του Euro 2016.

Το ντεμπούτο του έγινε στις 13 Νοεμβρίου του 2015 σε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στο Λουξεμβούργο. Με την Εθνική να ηττάται με 1-0. Ακολούθησε μια ακόμα φιλική «σφαλιάρα» από την Τουρκία (3-0), τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο Σκίμπε είχε ήδη αρχίσει να γράφει τις εμπειρίες του στο ημερολόγιό του, σε φόντο γαλανόλευκο πια. Έγραψε ακόμα 24 σελίδες. Εικοσιτέσσερα ματς. Έντεκα νίκες. Πέντε ισοπαλίες. Εννέα ήττες.

Σκόρπισε μερικές… νότες αισιοδοξίας. Φύτρωσε την ελπίδα για μια νέα εποχή που φαινόταν να ανατέλλει. Μέχρι τον πρώτο αγώνα μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ. Μέχρι εκείνη την ήττα με 4-1 στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Ήταν το ματς της τριετίας. Η ευκαιρία για δόξα, μα η Εθνική του Σκίμπε φάνηκε κατώτερη των προσδοκιών. Κάπου εκεί χάθηκε το τρένο, με τον Σκίμπε όμως να παραμένει στον πάγκο.

Σε λίγες ώρες, (15/10, 21:45) η Εθνικής αντιμετωπίζει την Φινλανδία στο Τάμπερε για την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Nations League. Και όλοι συμφωνούν, χωρίς ουδείς να επιβεβαιώνει, ότι η 25η σελίδα στο ημερολόγιο του Γερμανού τεχνικού, ίσως είναι και η τελευταία του. Οι Σκανδιναβοί είναι αήττητοι μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, έχοντας κάνει 3/3 νίκες. Με πιθανή επικράτησή τους κόντρα στην Ελλάδα κλειδώνουν ουσιαστικά την πρωτιά του ομίλου και καταδικάζουν την Εθνική μας σε νέο κύκλο αστάθειας και ερωτηματικών.

Αν τελειώσει άδοξα και ο κύκλος του Nations League θα πρέπει οι ιθύνοντες να πάρουν (πάλι) κάποιες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον. Βέβαια ακολουθούν δύο εντός έδρας παιχνίδια στη συνέχεια, αλλά με την Φινλανδία στο 4/4 όλα θα είναι πολύ δύσκολα. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχει η αίσθηση ότι, αν ο Σκίμπε απομακρυνθεί από τον πάγκο, τα κλειδιά θα δοθούν σε Έλληνα προπονητή για πρώτη φορά μετά την τριετία (1999/2001) και τη θητεία του Βασίλη Δανιήλ.

Δεδομένου ότι στην ΕΠΟ φυσάει… βοριάς, ένα από τα ονόματα που προκρίνονται σαν πιθανός αντικαταστάτης του Γερμανού κόουτς είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης.  Ο Έλληνας κόουτς στο τελευταίο του πέρασμα από τους πάγκους, ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016 τη Λάρισα, αλλά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η αποχώρησή του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο 65χρονος τεχνικός μετά τη φυγή του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Κύπρου (το 2011) έχει «διευθύνει» μόλις 103 παιχνίδια τα τελευταία 7 χρόνια!

Με το κεφάλι του Σκίμπε να «φλερτάρει» με την λαιμητόμο, είναι απορίας άξιο ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς του. Ίσως το γεγονός ότι άκουσε από την ΕΠΟ ότι δεν τίθεται θέμα προπονητή να τον εφησύχασε. Ωστόσο ακόμα κι αυτή η δήλωση επιβεβαίωσε κατ’ ουσίαν ότι υπάρχει θέμα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ