Οι σύλλογοι ζητούν από την Premier League δημιουργία κεντρικού ταμείου ενός δισ. λιρών

Οι σύλλογοι ζητούν από την Premier League δημιουργία κεντρικού ταμείου ενός δισ. λιρών

H πίεση για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου προέρχεται από την αύξηση του χρέους.

Οι κορυφαίοι αγγλικοί σύλλογοι ζήτησαν από την Premier League να δημιουργήσει ένα κεντρικό ταμείο αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου λιρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ταμειακών ροών τους, αποκλείοντας τους δανειστές που χρεώνουν υψηλές προμήθειες.

Οι ηγέτες των συλλόγων που συμμετείχαν στις συζητήσεις, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ανέφεραν ότι η πίεση για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου προέρχεται από την αύξηση του χρέους.

Ένα από τα στελέχη, μάλιστα, μίλησε για ένα ταμείο αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου λιρών, ενώ άλλοι είπαν ότι οι σύλλογοι έχουν ζητήσει πρόσβαση σε ταμείο μεταξύ 1 και 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου που θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τις λεγόμενες συμφωνίες με ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι συμφωνίες αυτές (Factoring: ένας τύπος χρηματοδότησης οφειλετών, κατά τον οποίο μια επιχείρηση πουλάει τους λογαριασμούς της σε τρίτους με έκπτωση) επιτρέπουν στους συλλόγους να δανείζονται έναντι μελλοντικών εσόδων.

Τα χρήματα προκαταβολής βοηθούν στην πληρωμή των άμεσων εξόδων, όπως οι μισθοί των παικτών ή τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν για τις μεταγραφές.

Κάνοντας αναφορά στην κίνηση αυτή, οι Financial Times εξηγούν ότι θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των διαφόρων συλλόγων. Οι «μεγάλοι» έχουν αξιόπιστες ροές εσόδων που τους επιτρέπουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση χαμηλού κόστους, ενώ οι μικρότεροι, οι οποίοι απειλούνται συνεχώς με υποβιβασμό, παρουσιάζουν χειρότερες συνθήκες, καθώς οι πιστωτές θα αναλάμβαναν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης συλλόγου της Premier League είπε ότι ένας δυνητικός δανειστής προσέφερε επιτόκιο άνω του 7% για να συνάψει συμφωνία factoring. Η αμερικανική εταιρεία MSD Partners έχει χορηγήσει δάνεια σε αγγλικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουθάμπτον, με ετήσιο επιτόκιο άνω του 9%.

Πολλοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η Premier League είναι σε ισχυρότερη θέση να συγκεντρώσει κεφάλαια σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια, καθώς οποιοδήποτε χρέος θα ήταν εγγυημένο έναντι των 9 δισ. λιρών που «δημιουργεί» η διοργάνωση μέσω πολυετών συμφωνιών για τηλεοπτικά δικαιώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ