Ενας… καθηγητής για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ενας… καθηγητής για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Ραλφ Ράνγκνικ είναι ο εκλεκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αντικαταστήσει τον Σόλσκιερ στην τεχνική ηγεσία. Ποιος είναι ο 63χρονος που καλείται να επαναφέρει σε... ήρεμα νερά το «κόκκινο καράβι».

Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, Ερνέστο Βαλβέρδε, Ερικ Τεν Χααγκ και Ζινεντίν Ζιντάν ήταν μόνο μερικά από τα ονόματα που έκαναν… παρέλαση τις τελευταίες μέρες για τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τελικά, αυτός που θα αναλάβει την… ηλεκτρική καρέκλα των «κόκκινων διαβόλων» είναι ο Ραλφ Ράνγκνικ.

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ράνγκνικ έδωσαν τα χέρια, με τον 63χρονο να αναλαμβάνει το τιμόνι της παρέας του Κριστιάνο Ρονάλντο μέχρι και το καλοκαίρι του 2022.

Η επιλογή των «κόκκινων διαβόλων» είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο εγείρει και κάποια ερωτήματα, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που βρίσκεται μακριά από τους πάγκους τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Παρόλα αυτά, η πρόκληση της Γιουνάιτεντ είναι μεγάλη, με τον Γερμανό να δραστηριοποιείται ξανά, λέγοντας το πολυπόθητο «ναι» στους ανθρώπους της ομάδας του Μάντσεστερ.

Εικόνα

Από την Ουλμ στα… αστέρια με τη Σάλκε

Το 1998, ο Ραλφ Ράνγκνικ, ως προπονητής  της Ουλμ, κατέπληξε τον γερμανικό ποδοσφαιρικό κόσμο εμφανιζόμενος σε μια δημοφιλή τηλεοπτική αθλητική εκπομπή και εξηγώντας τις καινοτόμες ιδέες του (gegenpressing).

Ο τότε 40χρονος ήταν απόλυτα σίγουρος για τη φιλοσοφία του και τον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε να εφαρμόσει στις ομάδες του, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το παρατσούκλι του «καθηγητή ποδοσφαίρου».

Οι καινοτομίες ιδέες του ενέπνευσαν πολλούς από τη σημερινή γενιά προπονητών στη Γερμανία, καθιστώντας τον αναμφίβολα έναν από τους χαρακτήρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Ο 63χρονος δεν έπαιξε ποτέ επαγγελματικά, αλλά συγκέντρωσε προπονητική εμπειρία σε όλη τη χώρα. Μετά την Ουλμ, ακολούθησαν η Στουτγάρδη, το Αννόβερο, η Σάλκε και η Χόφενχαϊμ, με τον Ράνγκνικ να οδηγεί την τελευταία στην Μπουντεσλίγκα. Ηταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά το 2011 αποχώρησε από τη Χοφενχαϊμ, καθώς το… γυαλί είχε ραγίσει με τον Ντιέτμαρ Χοπ.

Ο Ράνγκνικ επέστρεψε στη Σάλκε και οδήγησε την ομάδα στη δόξα του Κυπέλλου Γερμανίας, ενώ έφτασε και στα ημιτελικά του Champions League, όπου και αποκλείστηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μοίρα λοιπόν, τον φέρνει στην ομάδα που του έφραξε το όνειρο του τελικού.

Από το 2012 ανέλαβε ως διευθυντής ποδοσφαίρου στις ομάδες της Red Bull (αρχικά Λειψία και Ζάλτσμπουργκ, αργότερα και Νεα Υόρκη, Μπραγκαντίνο). Ο λόγος που αυτές οι ομάδες μπήκαν στον ποδοσφαιρικό χάρτη τα τελευταία χρόνια είναι ο 63χρονος και οι ιδέες του. «Το 2012, όταν ανέλαβα την θέση του τεχνικού διευθυντή τόσο στην Red Bull Σάλτσμπουργκ, όσο και στην Red Bull Λειψίας (ομάδα τέταρτης κατηγορίας τότε) δεν εστίασα μόνο στην κατάκτηση τίτλων, αλλά στην εξέλιξη παικτών. Μόνο βελτιώνοντας νέους παίκτες θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλο όφελος και να εξελίξουμε τις ομάδες», είχε δηλώσει ο 63χρονος με τα αποτελέσματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η τελευταία του προπονητική εμπειρία ήταν στη Λειψία, αποχωρώντας από τους «Ταύρους» το καλοκαίρι του 2019. Πριν από λίγους μήνες, ανέλαβε χρέη Διευθυντή ποδοσφαίρου στην Λοκομοτίβ Μόσχας, μια θέση που δε θα κρατήσει πολύ, καθώς αποχωρεί για χάρη της Γιουνάιτεντ.

Εικόνα

Αποθεωτικά σχόλια στη Γερμανία

Ο Ραλφ Ράνγκνικ αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς προπονητές και τα αποθεωτικά σχόλια δίνουν και παίρνουν. Τόσο ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν όσο και ο Τόμας Τούχελ, συχνά-πυκνά, στάζουν… μέλι για τον 63χρονο και την προπονητική του φιλοσοφία. Ενώ και ο Γιούργκεν Κλοπ, τον είχε χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο Γερμανό κόουτς.

Ο 63χρονος είναι ο «πατέρας» του σύγχρονου Γερμανικού ποδοσφαίρου. Αυτός πρωτοεφάρμοσε το επιθετικό πρέσινγκ που κάνουν σήμερα οι Γερμανοί προπονητές (Κλοπ, Νάγκελσμαν, Τούχελ κτλ) μόλις η ομάδα τους χάνει την μπάλα. Όλοι οι νέοι Γερμανοί τεχνικοί, έχουν το λιγότερο επηρεαστεί από αυτόν και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Η πιο διάσημη άσκησή του, εφαρμόζεται σε προπονητικό διπλό. Κάθε ομάδα έχει στην διάθεση της οκτώ δευτερόλεπτα για να επανακτήσει την κατοχή μπάλας και δέκα δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσει σε τελική προσπάθεια στην αντίπαλη εστία: «Στην αρχή είναι ενοχλητικό, ανυπόφορο για τους παίκτες μου σε κάθε προπόνηση, αλλά όταν το συνηθίσουν γίνεται δεύτερη φύση τους», είχε δηλώσει ο Ράνγκνικ.

Ο Ραλφ Ράνγκνικ αποτελεί ένα… στοίχημα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενας προπονητής που βρίσκεται μακριά από τους πάγκους εδώ και καιρό, ωστόσο η φιλοσοφία του και οι ιδέες που έχει γύρω από το ποδόσφαιρο προκαλούν τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον όλων. Μένει να φανεί αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα βρει στον μαγικό κόσμο της Premier League, αλλά και αν θα μπορέσει να κουμαντάρει τα αποδυτήρια των «κόκκινων διαβόλων».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ