Από φτωχός και ορφανός, δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης: Πώς έγινε ζάπλουτος ο Αμπράμοβιτς (pics)

Από φτωχός και ορφανός, δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης: Πώς έγινε ζάπλουτος ο Αμπράμοβιτς (pics)

Δείτε ποιος είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τον έχουν κατηγορήσει για απάτες, εκβιασμούς και χρηματισμούς.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι, θεωρείαι πια persona non grata στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποφάσισε να «παγώσει» τα υπάρχοντα του Ρώσου ολιγάρχη στη χώρα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος ολιγάρχης είναι γνωστός για τη συλλογή του από σπατάλες και υπερβολές. Πολυτελή αυτοκίνητα, ιδιωτικά αεροσκάφη και πλούσια σπίτια σε όλο τον κόσμο είναι μερικοί από τους τρόπους να απολαμβάνει τα περίπου 14.5 δισεκατομμύρια δολάρι της περιουσίας του. Ένα ποσό που τον καθιστά τον 12ο πλουσιότερο άνδρα στη Ρωσία και νούμερο 142 στον κόσμο.

Από τη φτώχεια στα πλούτη και τις… δωροδοκίες

Ο Αμπράμοβιτς έχασε και τους δύο γονείς του όταν ήταν τριών ετών, εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του, σπούδασε μηχανολόγος, εργάστηκε ως μηχανικός και στη συνέχεια κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό. Στη συνέχεια, δημιούργησε μια εταιρεία κατασκευής παιδικών παιχνιδιών που πουλούσε πλαστικές πάπιες. Την εποχή που η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει, βρέθηκε στο κλαμπ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων ξεκινώντας το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ξεκίνησε να συσσωρεύει τα πλούτη του την περίοδο του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού που σημάδεψε τη μετασοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1990. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του Ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, εξαγόρασε τα διυλιστήρια του κρατικού πετρελαϊκού ομίλου Sibneft σε έναν στημένο διαγωνισμό για λιγότερο από το 1/10 της πραγματικής τους αξίας: 250 εκατ. δολάρια, αντί 2.7 δις.

Δέκα χρόνια μετά, ο Αμπράμοβιτς τα ξαναπούλησε στην κυβέρνηση, του Πούτιν αυτή τη φορά, για 13 δισ. Δολάρια και εξαγόρασε με τον ίδιο τρόπο και άλλο εργοστάσιο πετρελαιοειδών, τη Slavneft το 2002. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, τη Slavneft διεκδικούσε τότε και μια ομάδα Κινέζων που ήταν διατεθειμένη μάλιστα να δώσει πιο πολλά από τον Αμπράμοβιτς για να την αποκτήσει, ωστόσο ένα από τα μέλη της… έπεσε θύμα απαγωγής στη Μόσχα.

Οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν

Ο Αμπράμοβιτς έγινε ο πιο κοντινός επιχειρηματίας στους στενούς κύκλους του Μπόρις Γέλτσιν και παρέμεινε στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία το 2000. Απέκτησε στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και συνέχισε να ευημερεί.

Έγινε ακόμα πιο πλούσιος από την εξαγορά εταιρειών στη βιομηχανία αλουμινίου της Ρωσίας. Το 2003 πούλησε το 25% της εταιρείας αλουμινίου RusAl σε έναν άλλο ολιγάρχη, τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, έναντι 1,9 δισ. δολαρίων. Πούλησε ένα ακόμη μερίδιο 25% για 540 εκατ. δολάρια.

Εκτόξευσε την αξία της Τσέλσι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες συνεχίστηκαν στην Αγγλία όταν το 2003 έγινε ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Από τότε που αγόρασε τους μπλε, η ομάδα του Λονδίνου έθεσε νέα δεδομένα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, οι οποίες αποτυπώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Premier League.

Συνολικά, ο Αμπράμοβιτς δάνεισε στον σύλλογο περισσότερες από 1,5 δισ. λίρες, χρήματα που βοήθησαν στο να καταγραφούν μεγάλες επιτυχίες για αυτόν τα τελευταία 19 χρόνια.

Υπό την ιδιοκτησία του, η Τσέλσι κέρδισε δύο φορές το Champions League, πέντε φορές την Premier League και το Κύπελλο Αγγλίας, δύο φορές το Europa League και τρεις φορές το League Cup Αγγλία. Τον Αύγουστο του 2021 οι μπλε κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και τον Φεβρουάριο του 2022 έβαλαν στη συλλογή τους και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ