Πώς γεννήθηκε η Boxing Day στο ποδόσφαιρο πριν από 162 χρόνια

Πώς γεννήθηκε η Boxing Day στο ποδόσφαιρο πριν από 162 χρόνια

Η Boxing Day άρχισε να καθιερώνεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το 1880 με τη διεξαγωγή των αγώνων Πρέστον Νορθ-Γουεστ Μπρομ και Μπόλτον-Ντέρμπι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Σέφιλντ, 26 Δεκεμβρίου 1860. Οι παίκτες τρέχουν σε ένα λασπωμένο γήπεδο πίσω από μια μπάλα που μοιάζει να είναι ο μεγάλος τους εχθρός: μια κύστη χοίρου τυλιγμένη με δέρμα το οποίο ενώνεται εξωτερικά με σκληρό κορδόνι. Εχει περιφέρεια 70 εκατοστών και ζυγίζει 400 γραμμάρια. Αρκεί να μην έρχεται σε επαφή με το νερό γιατί τότε αυξάνεται τόσο πολύ το βάρος ώστε ο έλεγχός της μοιάζει με βασανιστήριο.

Οι παίκτες έδιναν μάχη για να στείλουν την μπάλα μεταξύ των δύο δοκαριών τα οποία για πρώτη φορά ενώνονταν με ένα οριζόντιο ξύλο. Ως τότε ο καθορισμός του ύψους της εστίας γινόταν με ένα σκοινί. Σ’ εκείνη την Boxing Day η Χάλαμ και η Σέφιλντ τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο του πρώτου σύγχρονου διασυλλογικού αγώνα και του αρχαιότερου ντέρμπι στο ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης: Η λίστα του Μίτσελ, οι εκκρεμότητες και οι «καραμπόλες»

Το παιχνίδι που έληξε με νίκη της Σέφιλντ 2-0 φιλοξενήθηκε στο Sandygate Road, χωρητικότητας 700 φιλάθλων το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα η ομάδα κρίκετ της Χάλαμ. Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 1860 οι μόνοι ποδοσφαιρικοί αγώνες που διεξάγονταν ήταν ανάμεσα στους ελεύθερους και τους παντρεμένους της ομάδας Σέφιλντ, του κλαμπ που θεωρείται μήτρα του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο. Το Σέφιλντ Φούτμπολ Κλαμπ γεννήθηκε το 1857 όταν οι σπουδαστές Ναθάνιελ Κρέσγουϊκ, μετέπειτα δικηγόρος και Ουίλιαμ Περστ, αθλητές του κρίκετ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα με σκοπό να προπονούνται και να παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Οι δύο σπουδαστές από τη Σχολή Χάροου του Λονδίνου ζητούν την έγκριση των επιφανών πολιτών του Σέφιλντ και στις 24 Οκτωβρίου 1957 υπογράφουν το πιστοποιητικό γέννησης του πρωτοπόρου συλλόγου. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε αντίπαλος για να αντιμετωπίσουν, τα μέλη της ομάδας χωρίστηκαν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τα επαγγέλματά τους και άρχισαν να παίζουν μεταξύ τους.

Εναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1958 οι Κρέσγουϊκ και Πρεστ σχεδίασαν τους Κανόνες του Σέφιλντ, τον πρώτο κανονισμό στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έγινε επίσημος το 1959. Δεν υπήρχε το οφσάιντ, οι παίκτες μπορούσαν να αγγίξουν την μπάλα με τα χέρια τους αλλά όχι να τη κρατήσουν ή να τη μεταφέρουν, ενώ επιτρέπονταν οι σπρωξιές από τους αντιπάλους. Οι σημερινοί κανόνες του αυστραλιανού football στηρίζονται στους Κανόνες του Σέφιλντ.

Λίγες ημέρες μετά την Boxing Day του 1860, ο Τζιν Τσαρλς Σο, ιδρυτής και αρχηγός της Χάλαμ, γίνεται πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ενωσης Σέφιλντ η οποία οργανώνει παιχνίδια σε τοπικό επίπεδο. Ο Σο συνεργάζεται επίσης με τον Τσαρλς Αλκοκ και δημιουργούν τις βάσεις για την αγγλική ομοσπονδία η οποία με τη σειρά της κατάρτισε τους ισχύοντες κανόνες του παιχνιδιού.

Το 1867 η Χάλαμ κατέκτησε το Κύπελλο Γιουντάν (το όνομα οφείλεται σε έναν τοπικό ιδιοκτήτη θεάτρου, τον Τόμας Γιουντάν που ήταν χορηγός) και θεωρείται η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου. Σήμερα η Χάλαμ είναι ερασιτεχνικό σωματείο που συμμετέχει σε τοπικά πρωταθλήματα, ενώ η Σέφιλντ συμμετέχει στη Northern Premier League που αντιστοιχεί στην όγδοη κατηγορία.

Η Boxing Day άρχισε να καθιερώνεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το 1880 με τη διεξαγωγή των αγώνων Πρέστον Νορθ-Γουεστ Μπρομ και Μπόλτον-Ντέρμπι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς του αγγλικού ποδοσφαίρου και μέρος της παράδοσης την οποία διατηρούν με νύχια και με δόντια οι Αγγλοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ