Η Premier League στο μικροσκόπιο: Το… απίστευτο με τη Σίτι σε άμυνα και επίθεση, η πρωτιά της Λίβερπουλ και ο εξωγήινος Χάαλαντ (pic)

Η Premier League στο μικροσκόπιο: Το… απίστευτο με τη Σίτι σε άμυνα και επίθεση, η πρωτιά της Λίβερπουλ και ο εξωγήινος Χάαλαντ (pic)

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η φετινή Premier League και το «10» σας παρουσιάζει σημεία-κλειδιά, του φετινού πρωταθλήματος, για παίκτες και ομάδες.

Η Premier League 2022-23 έφτασε στο τέλος της! Η Μάντσεστερ Σίτι στέφθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια Αγγλίας και ένατη στην ιστορία της, ενώ Λέστερ, Λιντς και Σαουθάμπτον, υποβιβάστηκαν.

Με το πέρας των 38 αγωνιστικών, η στατιστική «έκλεισε» και πλέον μπορούμε να βγάλουμε χωρίς αμφιβολία, συμπεράσματα για παίκτες και ομάδες. Θα δούμε την καλύτερη επιθετική και αμυντική επίδοση, ποιες ομάδες πίεζαν περισσότερο μέσα στο γήπεδο, καθώς και το Τοπ-10 παικτών σε γκολ και ασίστ, με αριθμούς… έκπληξη.

Διαβάστε επίσης: Αυτή θα είναι η επόμενη ομάδα του Χάμες!

Αρχικά, η φετινή Premier League, είχε τα περισσότερα γκολ σε σεζόν 38 αγώνων, με 1084(!) τέρματα.

Ξεκινώντας λοιπόν με αυτό, πάμε να δούμε τι έκαναν οι 20 ομάδες συνολικά σε επίθεση, άμυνα και στο τρόπο που πίεζαν.

Οι επιθετικές επιδόσεις των ομάδων

Την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος είχε η Μάντσεστερ Σίτι με 94 γκολ. Τα xGoals της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν 84,3, γεγονός που καθιστά τους «πολίτες», όχι μόνο αποτελεσματικούς, αλλά και τους πιο απειλητικούς του πρωταθλήματος.

Αριθμοί που ξεχωρίζουν, είναι τα 48,6 xGoals της Έβερτον, αλλά μόλις τα 34 γκολ της, με τη διαφορά των 14,6 τερμάτων, να είναι ένα από τα πολλά προβλήματά της φέτος.

Το ίδιο ισχύει και για την Τσέλσι, με τη διαφορά xGoals-γκολ να είναι 13,8 (51,8-38).

Παρακάτω στο γράφημα του «10», δείτε αναλυτικά γκολ και xGoals, όλων των ομάδων:

Οι αμυντικές επιδόσεις των ομάδων

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, Σίτι και Νιουκάστλ είχαν τις καλύτερες άμυνες της Premier League με 33 γκολ, ωστόσο η ομάδα του Χάουι απειλήθηκε περισσότερο καθώς είχε 41,8 xGoals κατά, την ώρα που η ομάδα του Γκουαρντιόλα είχε 34,2.

Στα αξιοσημείωτα, μεγαλύτερη απειλή δέχθηκε η Φούλαμ με 71,5 xGoals κατά αλλά δέχθηκε μόλις 53 τέρματα, με την διαφορά στο 18,5 να είναι η μεγαλύτερη.

Λέστερ (68), Σαουθάμπτον (73) και Λιντς (78), είχαν από τις χειρότερες άμυνες και «δικαιολόγησαν» τον υποβιβασμό τους.

PPDA (Passes Per Defensive Actions)

Καταρχάς πάμε να δώσουμε έναν ορισμό στο PPDA. Πρόκειται για τις πάσες που «επιτρέπει» στον αντίπαλο μία ομάδα, μέχρι να προβεί σε αμυντική ενέργεια (τάκλιν, κλέψιμο, φάουλ κ.ά.), με σκοπό την ανάκτηση της κατοχής, στο μεσαίο και επιθετικό τρίτο της. Οπότε με αυτό το δείκτη, βλέπουμε πόσο πιέζει ψηλά μία ομάδα.

Ξεκινάμε με τις Λίβερπουλ (8,8), Μπράιτον (8,9), Τσέλσι (9,1), Νιουκάστλ (9,2), Λιντς (9,5) και Άρσεναλ (9,5), να είναι οι μόνες που έχουν κάτω από 10 και αυτό υποδηλώνει την πίεση ψηλά των έξι ομάδων.

Έκπληξη αποτελεί η παρουσία της ομάδας του Ντε Τσέρμπι στη δεύτερη θέση της λίστας, με αυτό να αποτελεί έναν από τους λόγους που κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το 10,3 της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πεπ φέτος άλλαξε πολύ τον τρόπο προσέγγισης των «μεγάλων παιχνιδιών σε Αγγλία και Ευρώπη, κάτι που φαίνεται στη «μείωση» της πίεσης ψηλά.

Τέλος με τις ομάδες, πάμε τώρα στους παίκτες…

Να σημειωθεί πως, σε τυχόν ισοβαθμίες ανάμεσα σε παίκτες, κριτήριο ήταν αρχικά οι συμμετοχές και μετά τα αγωνιστικά λεπτά.

Εδώ τα πράγματα ήταν -σχεδόν- αναμενόμενα, με τους Χάαλαντ και Ντε Μπρόινε να κυριαρχούν στις λίστες των σκόρερ και των δημιουργών. Ωστόσο ο Όλι Γουότκινς έδειξε έτοιμος για το βήμα παραπάνω και ο Μπρούνο Φερνάντες θα νιώθει… αδικημένος.

Το Τοπ-10 των σκόρερ

Ο Χάαλαντ αδιαμφισβήτητα πρώτος και καλύτερος σε συγκεκριμένη λίστα, με 36 γκολ (32,8 xGoals) και ο Κέιν δεύτερος με 30 (23 xGoals) σταθερά στις πρώτες θέσεις.

Αναφορά επίσης πρέπει να γίνει στον Όλι Γουότκινς. Ο επιθετικός της Άστον Βίλα, πραγματοποίησε σεζόν καριέρας φτάνοντας τα 15 γκολ και έδειξε στους «μεγάλους» πως μπορούν να τον υπολογίζουν και γιατί όχι, να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Κλείνοντας τη λίστα των σκόρερ, ο Έντεγκαρντ, ενώ η «αξία» της απειλής του με βάση τα xGoals ήταν στο 9,1, εκείνος σκόραρε 15 τέρματα και αυτό μαρτυρά την αποτελεσματικότητα των μακρινών του σουτ.

Το Τοπ-10 των δημιουργών

Εδώ, προφανώς ο Κέβιν Ντε Μπρόινε «απολαμβάνει» την κορυφή της λίστας με 16 ασίστ. Ωστόσο, το νούμερο των xAssists (17,2) του Μπρούνο Φερνάντες συγκριτικά με τις ασίστ του (8) είναι αυτό που τραβά τα βλέμματα.

Αναλυτικότερα, ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα νιώθει «αδικημένος» από τις μονοψήφιες ασίστ του, αφού βάση αριθμών θα έπρεπε να έχει περισσότερες. Αυτό, δείχνει την χαμηλή αποτελεσματικότητα των επιθετικών των «κόκκινων διάβολων» -πλην του Ράσφορντ-, αλλά και την έλλειψη κλασικού φορ.

Η σεζόν 2022-23 στην Premier League ολοκληρώθηκε, οι αριθμοί μας είπαν την αλήθεια για ομάδες και παίκτες, οπότε τώρα μένει να δούμε τη νέα σεζόν ποιοι θα φανούν ασυνεπείς και ποιοι θα αποδειχθούν οι… άρχοντες των αριθμών.

Επιμέλεια: Γιάννης Νικολόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ