Ο Ζοσέ που ήταν Special… On(c)e!

Ο Ζοσέ που ήταν Special… On(c)e!

Η αρχή του τέλους έχει φτάσει εδώ κι αρκετό καιρό για τον Ζοσέ Μουρίνιο, όμως ο οδυνηρός αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Ντέρμπι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για έναν ξεπερασμένο πια προπονητή.

Πριν από δύο χρόνια η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νόμιζε πως έκανε το colpo-grosso εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Ζοσέ Μουρίνιο, ελπίζοντας πως θα είναι ο προπονητής που θα την επαναφέρει στο προσκήνιο και στους τίτλους. Η αποχώρηση του θρυλικού Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από τον πάγκο των κόκκινων διαβόλων μερικά χρόνια πριν στοίχισε πολύ στον σύλλογο, ο οποίος καμία στιγμή έκτοτε δεν στάθηκε στο ύψος και την ιστορία που του αρμόζει.

Ο Μουρίνιο θεωρήθηκε το καλοκαίρι του 2016 ο κατάλληλος προκειμένου να εξαφανίσει το φάντασμα του Σκωτσέζου τεχνικού πάνω από το Ολντ Τράφορντ, όμως μάταια καθώς  μέχρι και σήμερα η Γιουνάιτεντ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο Special One είχε εγγυηθεί όταν ανακοινώθηκε από την ομάδα του Μάντσεστερ πως σε βάθος τριετίας θα επιστρέψει στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος τονίζοντας μάλιστα πως το ποδόσφαιρο που θα παίζουν οι κόκκινοι διάβολοι θα είναι τουλάχιστον ελκυστικό. Φυσικά τίποτα από όσα είπε ο Μουρίνιο έγιναν πράξη, ενώ πιθανότατα οι άνθρωποι του κορυφαίου αγγλικού συλλόγου να μετάνιωσαν για το γεγονός πως προτίμησαν τον Πορτογάλο αντί για τον Πεπ Γκουαρντίολα.

Βέβαια η πρώτη χρονιά του Ζοσέ κρίνεται επιτυχημένη παρά το γεγονός πως δεν τερμάτισε καν στην τετράδα της Premier League. Ο λόγος που πέτυχε ο Μουρίνιο είναι ότι «σώθηκε» από την κατάκτηση του Europa League που έδωσε στη Γιουνάιτεντ το εισιτήριο για το επόμενο Champions League, ενώ παράλληλα πανηγύρισε και το «λίγο» για τον σύλλογο Λιγκ Καπ Αγγλίας, αλλά και το Community Shield.

Το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του όμως δεν ήταν ελκυστικό, αλλά βαρετό και πολλές φορές κουραστικό, όμως οι τρεις τίτλοι «έκρυψαν» τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Η επόμενη χρονιά (η περσινή) στον πάγκο της Γιουνάιτεντ είναι και η πιο καθοριστική. Ο Πορτογάλος σε κάθε συνέντευξη Τύπου έλεγε πως πάει για το πρωτάθλημα, σπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήματα κι εντέλει είδε την εκρηκτική Μάντσεστερ Σίτι να παίρνει περπατώντας τον τίτλο. Η Γιουνάιτεντ τερμάτισε δεύτερη αποτυγχάνοντας ακόμη μια χρονιά να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο Special One δέχτηκε έντονη κριτική και πίεση τόσο από τον Τύπο και τον κόσμο αλλά κυρίως από τη διοίκηση, η οποία έχασε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι που μας πέρασε να μην του κάνει άλλα «χατίρια» ο Εντ Γουντγουορντ και η Γιουνάιτεντ να πραγματοποιεί μόλις δύο μεταγραφές (Φρεντ, Νταλότ). Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μουρίνιο είναι μεγάλος εγωιστής και πολλές φορές προκλητικός στη συμπεριφορά του οπότε βλέποντας πως έχει χάσει από την αίγλη του έψαξε άλλους τρόπους για να κερδίσει τον κόσμο και τη θέση του. Ο Πορτογάλος προπονητής επιβλήθηκε στους παίκτες του, προέβη σε δηλώσεις κατά εκείνων, της διοίκησης, αλλά και του τεχνικού διευθυντή, ενώ έφτασε στα άκρα τις σχέσεις του με τους σούπερ σταρ της ομάδας (πχ Πογκμπά).

Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κανένας μεγάλος παίκτης στον κόσμο δεν θέλει να συνεργαστεί με τον Πορτογάλο, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος στο παρελθόν όμως το ποδόσφαιρο εξελίσσεται κι εκείνος δείχνει να μένει στάσιμος. Χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα παλιομοδίτικες επικοινωνιακές τακτικές, ενώ η μπάλα που παίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια φύσει επιθετική ομάδα επί δεκαετίες, είναι ξεπερασμένη. Ο ίδιος ο Πορτογάλος είναι ξεπερασμένος. Η φετινή σεζόν βρίσκεται στην αρχή της αλλά ο Μουρίνιο αναγκάζει τους φίλους της Γιουνάιτεντ να θέλουν να τελειώσει, ενώ και οι ίδιοι οι παίκτες του επιθυμούν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια χρονιά που τελείωσε πριν καν αρχίσει.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μείνει σε μόλις έξι αγωνιστικές οχτώ βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα από την κορυφή, ενώ ούτε και ο πιο φανατικός οπαδός της δεν θέλει να την παρακολουθεί. Η ομάδα του Ζοσέ κουράζει τα μάτια του οπαδού, προκαλεί γκρίνια και δυσαρέσκεια με αποκορύφωμα να αποτελεί το χθεσινό παιχνίδι με την Ντέρμπι για το Λιγκ Καπ, με την ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ να αποκλείει τη Γιουνάιτεντ μέσα στο σπίτι της και μάλιστα παίζοντας επιθετικά. Από αυτό το παιχνίδι και μετά ο Μουρίνιο μετράει αντίστροφα για την αποχώρηση του, καθώς δεν προσφέρει τίποτα πλέον στην ομάδα.

Ο σύλλογος του Μάντσεστερ είναι άρρωστος και όπως φαίνεται θα χάσει άλλη μια χρονιά, ενώ ο ίδιος ο Μουρίνιο φαίνεται πως έχει τελειώσει. Τόσο από τη Γιουνάιτεντ αλλά κυρίως από το ίδιο το ποδόσφαιρο με τις ξεπερασμένες τακτικές του. Ο πρώην Special One, εν έτη 2018 αποκτά δικαιολογημένα το προσωνύμιο Special… Once και ο λόγος είναι… ο ίδιος κομπλεξικός και παλαιομοδίτικος εαυτός του. Ο Ζοσέ φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως πέφτει σιγά σιγά η αυλαία, καθώς εμφανίστηκε σε άσχημη κατάσταση στη μικτή ζώνη του χθεσινού ματς και χωρίς αμφιβολία διάγει ίσως τις δυσκολότερες στιγμές της προπονητικής του διαδρομής…

https://www.youtube.com/watch?v=ZHJ1o2s3vqg

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ