Βαθμολογώντας τους προπονητές της φετινής Premier League: Από το Α του Γκουαρδιόλα, στο D του Μουρίνιο

Βαθμολογώντας τους προπονητές της φετινής Premier League: Από το Α του Γκουαρδιόλα, στο D του Μουρίνιο

Το ESPN βαθμολόγησε τους προπονητές των έξι «μεγάλων» της φετινής Premier League, τοποθετώντας τον Πεπ Γκουαρδιόλα στην κορυφή και τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάτο. Τα συν και τα πλην του καθενός, το πρόβλημα της Τότεναμ, η αναγέννηση της Άρσεναλ και η τακτική αλλαγή του Κλοπ.

Το ESPN αποφάσισε να βαθμολογήσει τις φετινές επιδόσεις των προπονητών των έξι «μεγάλων» της Premier League με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν 1/3 της σεζόν, αλλά το έκανε λίγο διαφορετικά. Ο καλύτερος βαθμός, το Α, το οποίο παίρνει μία ομάδα. Ο χειρότερος το D, το οποίο, ναι, υπάρχει μια άλλη που το «σφιχταγκαλιάζει». Φυσικά, ο λόγος για τον Ζοζέ Μουρίνιο, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ας το πάρουμε, λοιπόν, ανάποδα.

Τι δεν βλέπει το ESPN στους Κόκκινους Διαβόλους; Πάνω – κάτω, αυτά που δεν βλέπουμε όλοι. 8η θέση, μόλις 20 πόντοι και -12 από την κορυφή στα 12 πρώτα ματς στο πρωτάθλημα. Καταστάσεις εκτός ελέγχου με τον Πολ Πογκμπά, βουτιά στην απόδοση του Γάλλου μέσου, του Αλέξις Σάντσες και του Ρομελού Λουκακού, και κάκιστη εικόνα της Γιουνάιτεντ στην πλειονότητα των αγώνων. Όσο για τα λίγα που έχει κάνει σωστά, του πιστώνεται η απόδοση των Αντονί Μαρσιάλ και Λουκ Σο, αλλά και η μαχητικότητα που έβγαλε η ομάδα του στα ματς με Νιούκαστλ, Μπόρνμουθ και Γιουβέντους. Για το τι χρειάζεται τον προσεχή Ιανουάριο, γίνεται λόγος για δύο (!) κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς και ένα μεσοεπιθετικό με δημιουργικά χαρίσματα, στο επίπεδο των Νταβίντ Σίλβα και Εντέν Αζάρ. Πανεύκολο, ε;

Στο βαθμό C, η Τότεναμ… πλαγιάζει μόνη. Ναι μεν τα Σπιρούνια του Μαουρίσιο Ποτσετίνο βρίσκονται στην τετράδα, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει ότι η εικόνα τους πείθει στον ίδιο βαθμό με τις προηγούμενες σεζόν. Το ότι παίκτες – κλειδιά συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Αγγλίας συνυπολογίζεται ως παράγοντας, αλλά και το ότι (ξανά) δεν έγιναν μεταγραφές. Το τελευταίο αντιμετωπίζεται από το αμερικανικό Μέσο και ως ένα βασικό λάθος του Αργεντινού, θεωρώντας πως η ενίσχυση του ρόστερ ήταν υπέρ-απαραίτητη φέτος και πως έπρεπε να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως η ενίσχυση που χρειάζεται δεν αφορά τόσο στην ποιότητα της ενδεκάδας όσο την ποσότητα και την εμβάθυνση του ρόστερ.

Στο B+, υπάρχουν τρεις ομάδες. Κι αν η παρουσία του Ουνάι Έμερι της Άρσεναλ εδώ δεν προκαλεί κάποια έκπληξη, σίγουρα σηκώνει συζήτηση η συμπερίληψη των (εκπληκτικών στο ξεκίνημα) Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ και Μαουρίτσιο Σάρι της Τσέλσι. Οι Κανονιέρηδες ξεκίνησαν με δύο ήττες από τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, κι έκτοτε το αήττητο σερί στην Premier League… καλά κρατεί. Τα συν τους είναι η αποτελεσματική άμυνα ψηλά και χαμηλά στο γήπεδο, κάτι που με τον Βενγκέρ των τελευταίων ετών μετατρεπόταν συχνά σε άγνωστο όρο, αλλά και το γεγονός ότι οι Λονδρέζοι διασκεδάζουν τα πλήθη, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Το λάθος του, η υπερβάλλουσα πίστη στον Πετρ Τσεχ, τη στιγμή που τονίζεται πως οι μεταγραφές τον Ιανουάριο θα λειτουργήσουν απλά στη λογική του «ψάχνοντας την ευκαιρία».

Ακολουθεί η Τσέλσι. Αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις και διατηρούμενη σε αρκετά ικανοποιητική θέση ώστε να διεκδικεί ακόμη τον τίτλο. Ο Εντέν Αζάρ στα πάνω του, ο Ρος Μπάρκλεϊ ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες που τον ακολουθούν και ο Άλβαρο Μοράτα σε διαδικασία αναγέννησης. Όσο για τα λάθη του Μαουρίτσιο Σάρι, εντοπίζονται και για εκείνον στις λεπτομέρειες. Στο γεγονός ότι δεν βρήκε μερικές επιπλέον λύσεις στο μεταγραφικό παζάρι, κυρίως στην επιθετική γραμμή. Ως ιδανικό σενάριο, ώστε να γίνει και το επόμενο μεγάλο βήμα για τους Μπλε που χτίζει ο Ιταλός τεχνικός, είναι η απόκτηση ενός κορυφαίου φορ τον επερχόμενο Ιανουάριο, στο επίπεδο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αλλά τέτοιο εγχείρημα, μάλλον θα πάρει αναβολή για το καλοκαίρι.

Η Λίβερπουλ είναι η μόνη εκ των έξι που στην πορεία της σεζόν εισήλθε σε ελαφρώς πτωτική πορεία. Βρίσκεται στο -2 από τη Σίτι, αλλά η απειλή που αισθάνεται η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα από τους Κόκκινους έχει εξασθενίσει. Γιατί στα τελευταία ματς βγάζει μια κόπωση, που μάλιστα επέφερε και τις ήττες από τη Νάπολι και τον Ερυθρό Αστέρα. Στον Κλοπ πιστώνεται η άψογη ενσωμάτωση του Βίργκιλ φαν Ντάικ, του Άλισον Μπέκερ και του Ερντάν Σακίρι, και όχι τόσο κάτι που να έχει να κάνει με την προσέγγισή του, μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις περασμένες σεζόν. Για την ακρίβεια, ένα πράγμα που έχει αλλάξει, δεν είναι προς το καλό, τουλάχιστον εκ πρώτης όψης. Η Λίβερπουλ έχει σταματήσει να πιέζει με την ίδια ορμή ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, στοιχείο που όχι απλά υιοθέτησε, αλλά έκανε σήμα – κατατεθέν κατά τις περασμένες σεζόν της εποχής Κλοπ. Στα περί προσθηκών, υποστηρίζεται πως η Λίβερπουλ δεν έχει καλυφθεί πλήρως στον άξονα με τις προσθήκες των Ναμπί Κεϊτά και Φαμπίνιο, και ότι χρειάζεται έναν ακόμα καλύτερο από τους υπάρχοντες!

Κι όλα τα παραπάνω, η Μάντσεστερ Σίτι τα βλέπει και βάζει τα γέλια. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, οι Πολίτες του Πεπ Γκουαρδιόλα έχουν ξεκινήσει καταπληκτικά. Το μόνο πρόβλημα; Το έκαναν και πέρυσι! Με αποτέλεσμα τα ίδια επιτεύγματα να μην προκαλούν εξίσου τις εντυπώσεις φέτος. Στην κορυφή της Premier League και το +2, στην κορυφή του ομίλου στο Champions League, πρόοδος της δουλειάς μέσω της προόδου των ίδιων των ποδοσφαιριστών του Πεπ. Η μεταγραφή του Ριγιάντ Μαχρέζ ήταν ένα τέλειο… κερασάκι στην τούρτα που μαγειρεύει στη Σίτι, τη στιγμή που φέτος έχει κατορθώσει να «δέσει» μέχρι και τους κεντρικούς αμυντικούς του σε ανασταλτικό επίπεδο, γεγονός το οποίο είχε αποτελέσει πρόβλημα σε μερικά παιχνίδια της προηγούμενης περιόδου. Το ESPN δεν προσάπτει καν στον Καταλανό κάποιο πλην! Όσο για τις προσθήκες, επισημαίνεται πως ο Φερναντίνιο φτάνει τα 34 χρόνια το προσεχές διάστημα και πως όσο το δυνατόν συντομότερα αποκτηθεί αντικαταστάτης του, τόσο το καλύτερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ