Σερ Άλεξ… εσύ;

Σερ Άλεξ… εσύ;

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει καταφέρει να γιγαντώσει και πάλι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών και να κάνει σκέψεις για... τετράδα, ακολουθώντας τις συμβουλές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που επέστρεψε για τα καλά στην καθημερινότητα του συλλόγου.

Η φετινή σεζόν έμοιαζε από το καλοκαίρι να είναι χαμένη. Το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν κακό, ο κόσμος δυσανασχετούσε και ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν στα μαχαίρια με τον Εντ Γούντγουορντ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκινούσε μια χρονιά σαν κι αυτές που έχει συνηθίσει στη μετά Σερ Άλεξ εποχή. Μια αποτυχημένη χρονιά. Στο Νησί θεωρούσαν ότι ήταν απλά θέμα χρόνου να αποχωρήσει ο Πορτογάλος, ενώ όλοι έβλεπαν στο πρόσωπο του ελεύθερου Ζινεντίν Ζιντάν τον ιδανικό αντικαταστάτη.

Τελικά ο Special One έφυγε από τους κόκκινους διαβόλους Δεκέμβρη μήνα και μετά από πολύ υπομονή πολλούς χαμένους βαθμούς και κυρίως μια βαριά ήττα από τη Λίβερπουλ. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα για τον Μουρίνιο, αφού αποτελέσματα όπως το 3-1 στο Άνφιλντ δεν χωνεύονται. Από την επόμενη μέρα η διοίκηση του συλλόγου έψαξε την κατάλληλη λύση για να σώσει τη χρονιά, κάτι που τότε έμοιαζε ανέφικτο. Η Γιουνάιτεντ ήταν έκτη (ισόβαθμη με την έβδομη Λέστερ) και 19 βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ. Είχε μείνει εκτός Λιγκ Καπ, ενώ η γενικότερη εικόνα της ομάδας απλά δεν έπειθε.

Τότε ο σύλλογος πήρε μια τεράστια απόφαση. Να μη δώσει πολλά λεφτά για αντικαταστάτη του Μουρίνιο, αλλά να φτιάξει μια ομάδα «ειδικών συνθηκών» υπό την μεστή καθοδήγηση του ανθρώπου που γιγάντωσε τη Γιουνάιτεντ. Του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο «τσίχλας» επιστράτευσε τον επί χρόνια βοηθό του Μάικ Φέλαν, και ένα δικό του παιδί για τον πάγκο. Τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας απλά υπάκουσε το «αφεντικό» και έκανε πράξη όσα είπε.

Ο Σόλσκιερ υπέγραψε μέχρι το τέλος της σεζόν κι έκτοτε απλά έκανε τα βασικά. Άλλαξε την ψυχολογία των παικτών και κυρίως έδωσε περισσότερη ελευθερία κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα τις επόμενες εβδομάδες. Το ταλέντο στο ρόστερ των κόκκινων διαβόλων είναι άφθονο και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον ο Νορβηγός. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως πέρα από την πρόσληψη του πρώην άσου της ομάδας είναι η παρουσία του Σκωτσέζου εμβληματικού τεχνικού στα αποδυτήρια πριν τα ματς με την Κάρντιφ και την Τότεναμ (και όχι μόνο). Ο Φέργκιουσον είναι παρών και πάλι, αλλά μέσα από τα μάτια του Σόλσκιερ.

Στο πρώτο ματς του Σόλσκιερ στον πάγκο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε την Κάρντιφ με 5-1 εκτός έδρας και έπειτα όλα μετά πήραν τον δρόμο τους. Οι παίκτες που έδειχναν μαγκωμένοι επί Μουρίνιο, μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν από τη μέρα που ανέλαβε ο Νορβηγός έχουν 5 στα 5 στο πρωτάθλημα και μια πρόκριση στο Κύπελλο. Τελευταία η χθεσινή νίκη επί της Τότεναμ στο Γουέμπλεϊ που αποδεικνύει πως η Γιουνάιτεντ είναι εδώ. Οι κόκκινοι διάβολοι ευχαριστιούνται και πάλι το ποδόσφαιρο και παίζουν επιθετικά κάτι που υπάρχει μέσα στο dna αυτής της ομάδας.

Ο Σόλσκιερ δεν είναι μετρ της τακτικής, αλλά όπως φαίνεται έχει το μαγικό ραβδάκι για να αφυπνίσει τους παίκτες του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος είχε μόλις 3 γκολ όσο ήταν ο Μουρίνιο στον πάγκο της ομάδας και πλέον σε 5 ματς έχει 4 γκολ και 4 ασίστ. Αλλά όχι μόνο αυτός. Ο Ράσφορντ, ο Μαρσιάλ, ο Λίνγκαρντ, όλοι είναι άλλοι παίκτες επί εποχής Σόλσκιερ. Η Γιουνάιτεντ τρομάζει και πάλι και μέσα σε ένα μήνα έχει καταφέρει να μπει στη μάχη της τετράδας έχοντας πιάσει ήδη την Άρσεναλ και κυνηγώντας την Τσέλσι. Και ποιος ξέρει που θα φτάσει. Η διαφορά από την τέταρτη θέση είναι έξι βαθμοί και το πρόγραμμα της ομάδας είναι σχετικά εύκολο για να διευρύνει το σερί νικών. Επίσης το τεχνικό τιμ πραγματοποίησε ακόμα και μίνι προετοιμασία στην Ασία για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σεζόν και να μαζέψει τα… ασυμάζευτα.

Πάντως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κι αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο Σόλσκιερ έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου με 6 στα 6. Αυτό δεν θα του το πάρει κανείς. Και μπορεί να είναι κοινό μυστικό πως ο Σερ Άλεξ είναι ενεργός και πάλι στα πεπραγμένα της ομάδας, αλλά ο Νορβηγός πιστώνεται τον αέρα αλλαγής. Και δεν φαίνεται παράλογο αν στο τέλος της σεζόν ανανεώσει τη συνεργασία του με τους κόκκινους διαβόλους. Εξάλλου οι παίκτες τον θέλουν, ο κόσμος επίσης, ενώ έχει φέρει την ομάδα σε σημείο να «σώσει» μια χαμένη χρονιά. Πλέον δεν βρίσκεται μακριά από την τετράδα, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τα ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Champions League και με την Άρσεναλ για το FA. Πάντως το «αγαπημένο παιδί» του Σερ Άλεξ φαίνεται πως δικαιώνει τόσο τις προσδοκίες όσο και τον ίδιο τον Σκωτσέζο που τον ουσιαστικά τον επέλεξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ