Όταν η Πρέμιερ Λιγκ θυμίζει το… παλιό ποδόσφαιρο

Όταν η Πρέμιερ Λιγκ θυμίζει το… παλιό ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο στις μέρες μας έχει γίνει πολύ γρήγορο και πιο... καθαρό σε σχέσει με παλαιότερα, με συνέπεια να μην γίνονται τα ίδια φάουλ, ωστόσο στην Πρέμιερ Λιγκ αυτό το στατιστικό φαίνεται να παίζει ακόμα μεγάλο ρόλο.

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα από τα πρωταθλήματα όπου οι ομάδες χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές και οι προπονητές χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στον τρόπο που βλέπουν το άθλημα και το παιχνίδι.

Μάλιστα αρκετοί τεχνικοί θεωρούν πολύ σημαντική την τακτική του να σταματάς και να «χαλάς» το παιχνίδι του αντιπάλου με φάουλ και έναν πιο σκληρό τρόπο παιχνιδιού, κερδίζοντας κάποια πράγματα πάνω στο ματς, με τους προπονητές της Πρέμιερ πολλές φορές να το υιοθετούν και να θυμούνται τα… παλιά.

Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτές οι τακτικές πηγαίνουν πολύ μακριά; Πολλές κίτρινες και κόκκινες κάρτες μπορούν να έχουν επιζήμια αποτελέσματα στα τρόπο που αγωνίζεται μια ομάδα, όπως αποδεικνύεται και από το πειθαρχικό ταμπλό της Πρέμιερ Λιγκ.

Προκειμένου να ταξινομηθούν και οι 20 ομάδες με βάση την πειθαρχία τους, θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα του Opta, με έναν πόντο ανά φάουλ που παραχωρήθηκε, τρεις πόντους ανά κίτρινη κάρτα και έξι ανά κόκκινη κάρτα. (Η FA δίνει τέσσερις βαθμούς για μία κίτρινη κάρτα και 10 ή 12 βαθμούς ανάλογα με την σκληρότητα μιας κόκκινης κάρτας).

Έτσι, παρακάτω κατατάσσεται κάθε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ από τους λιγότερους πόντους μέχρι τους περισσότερους που έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη σεζόν, δηλαδή όσο προχωράμε θα εμφανίζονται ομάδες με τα περισσότερα φάουλ.

1. Μάντσεστερ Σίτι (πειθαρχικοί πόντοι: 411)

Κατοχή: 68.21%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 291
Κίτρινες κάρτες: 38
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Φερναντίνιο (55)

Όχι μόνο η Μάντσεστερ Σίτι έχει καταγράψει τους λιγότερους πειθαρχικούς πόντους, έχει επίσης κάνει τα λιγότερα φάουλ, κάτι βέβαια που εξηγεί και το 68% κατοχής της μπάλας. Εντούτοις, μόνο τέσσερις μέσοι της Πρέμιερ Λιγκ που παίζουν για ομάδες με μέση κατοχή πάνω από 50% έχουν κάνει περισσότερα φάουλ από τον Φερναντίνιο αυτή τη σεζόν.

2. Λίβερπουλ (423)

Κατοχή: 61,83%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 303
Κίτρινες κάρτες: 36
Κόκκινες κάρτες: 2
Περισσότερα φάουλ: Τζέιμς Μίλνερ (45)

Δεν είναι ίσως έκπληξη το γεγονός ότι οι κορυφαίες δύο ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν τους καλύτερους πειθαρχικούς αριθμούς. Τείνουν να έχουν πολλή ώρα τη μπάλα στα πόδια τους και έτσι δεν προσπαθούν συνεχώς να κλέψουν την κατοχή από τους αντιπάλους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φάουλ.

3. Τσέλσι (449)

Κατοχή: 64.17%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 311
Κίτρινες κάρτες: 46
Κόκκινες κάρτες: 0
Περισσότερα φάουλ: Αντόνιο Ρούντιγκερ (49)

Και πάλι, η κατοχή είναι η αιτιολόγηση εδώ. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ο μόνος σύλλογος με υψηλότερο ποσοστό κατοχής από την Τσέλσι αυτή τη σεζόν. Ο τρόπος παιχνιδιού του Σάρι βασίζεται στη συγκράτηση της μπάλας. Αναμφισβήτητα, η Τσέλσι είναι η μόνη ομάδα εκ των κορυφαίων πέντε ομάδων που δεν έχει πάρει κόκκινη κάρτα αυτή τη σεζόν.

4. Γουέστ Χαμ (485)

Κατοχή: 47.92%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 311
Κίτρινες κάρτες: 56
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Ρόμπερτ Σνόντγκρας (62)

Η Γουέστ Χαμ είναι η υψηλότερη πλευρά στη λίστα με μέσο όρο κατοχής κάτω από 50%. Λαμβάνοντας μόνο μία κόκκινη κάρτα βοήθησε την πειθαρχική τους καταγραφή, ενώ μόνο η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι έχουν κάνει τα λιγότερα φάουλ.

5. Μπόρνμουθ (492)

Κατοχή: 45.47%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 312
Κίτρινες κάρτες: 58
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Τζέφερσον Λέρμα (72)

Μόνο ένας παίκτης έχει δεχθεί περισσότερες κίτρινες κάρτες από τον μέσο όρο της Μπόρνμουθ αυτή τη σεζόν (11) και αυτός είναι ο Τζέφερσον Λέρμα.

6. Λέστερ (510)

Κατοχή: 50.77%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 324
Κίτρινες κάρτες: 52
Κόκκινες κάρτες: 5
Περισσότερα φάουλ: Γουίλφρι Εντιντί (64)

Καμία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει περισσότερες κόκκινες κάρτες από τη Λέστερ αυτή τη σεζόν, γεγονός που καθιστά τη θέση τους σε αυτήν τη λίστα εκπληκτικό, όπως και το γεγονός ότι κάνουν λιγότερα φάουλ από αρκετές ομάδες, έχοντας όμως πέντε αποβολές.

7. Τότεναμ (510)

Κατοχή: 59.8%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 351
Κίτρινες κάρτες: 51
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Χάρι Κέιν (46)

Η Τότεναμ κέρδισε πρόσφατα έχοντας ποσοστό κατοχής 78,1% εναντίον της Μπράιτον, αλλά ο συνολικός μέσος όρος τους είναι κάπως διαφορετικός. Για μια ομάδα που θέλει να «χτίζει» την επίθεση από την άμυνα, τα «σπιρούνια» δίνουν τη μπάλα μακριά πολύ συχνά και διαπράττουν περισσότερα φάουλ από τις ομάδες, που βρίσκονται πάνω τους, όταν προσπαθούν να ανακτήσουν την κατοχή.

8. Κρίσταλ Πάλας (526)

Κατοχή: 44.09%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 355
Κίτρινες κάρτες: 53
Κόκκινες κάρτες: 2
Περισσότερα φάουλ: Λούκα Μιλιβόγεβιτς (80)

Οι Λονδρέζοι είναι γνωστοί για την αμυντική τους οργάνωση και την ικανότητα να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους στην αντεπίθεση. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στον Λούκα Μιλιβοέεβιτς που διαλύει το παιχνίδι των αντιπάλων στη μεσαία γραμμή. Μόνο δύο παίκτες έχουν καλύτερα πειθαρχικά νούμερα από ότι ο Σέρβος χαφ.

9. Κάρντιφ (541)

Κατοχή: 34.2%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 346
Κίτρινες κάρτες: 63
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Σολ Μπάμπα (56)

Καμία ομάδα δεν έχει χαμηλότερο ποσοστό κατοχής από την Κάρντιφ αυτή τη σεζόν. Οι παίκτες του Νιλ Γουόρνοκ βρίσκονται συχνά υπό πίεση, οπότε τα φάουλ είναι πολλές φορές αναπόφευκτα. Έχοντας αυτό κατά νου, τα πηγαίνουν αρκετά καλά έχοντας πάρει μόνο μία κόκκινη κάρτα.

10. Μπέρνλι (542)

Κατοχή: 40.73%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 335
Κίτρινες κάρτες: 67
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Άσλει Μπαρνς (70)

Ο επιθετικός της Μπέρνλι, Άσλεϊ Μπαρνς, αγαπά να πιέζει τους αντιπάλους, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάνει τα περισσότερα φάουλ της ομάδας του. Όπως πολλές άλλες ομάδες, η Μπέρνλι είναι χαρούμενη  δεν έχει την κατοχή, ειδικά εκτός έδρας. Οι 67 κίτρινες κάρτες είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός στην κατηγορία.

11. Γουλβς (566)

Κατοχή: 47.21%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 365
Κίτρινες κάρτες: 65
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Ράιαν Μπένετ (65)

Οι τρεις αμυντικοί που χρησιμοποιεί η Γουλβς, τοποθετούνται έτσι ώστε να μπορούν να κρατήσουν την μπάλα για το μεγαλύτερο μέρος ενός παιχνιδιού, ιδίως στα εντός έδρας. Αλλά από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, ο Ράιαν Μπένετ ήταν ο πιο… άτακτος, όσον αφορά τα φάουλ, έχοντας λάβει επίσης 10 κίτρινες κάρτες.

12. Νιουκάστλ (566)

Κατοχή: 39.57%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 395
Κίτρινες κάρτες: 53
Κόκκινες κάρτες: 2
Περισσότερα φάουλ: Ματ Ρίτσι (74)

Μόνο η Κάρντιφ έχει χαμηλότερο ποσοστό κατοχής από το Νιουκάστλ αυτή τη σεζόν. Η σχετικά πρόσφατη μετάβαση του Ματ Ρίτσι στην αριστερή πτέρυγα του έχει δώσει περισσότερη ελευθερία να κάνει τάκλιν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, παρόλο που εξακολουθεί να είναι πρώτος σε φάουλ στις «καρακάξες».

13. Άρσεναλ (570)

Κατοχή: 58.26%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 378
Κίτρινες κάρτες: 62
Κόκκινες κάρτες: 1
Περισσότερα φάουλ: Γκρανίτ  Τσάκα (64)

Ο Γκρανίτ Τσάκα δεν έχει πάρει ακόμα κόκκινη κάρτα αυτή τη σεζόν, μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στους οπαδούς της Άρσεναλ για έναν παίκτη που έχει πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια αρκετές φορές στο παρελθόν. Η μοναδική κόκκινη κάρτα της Άρσεναλ της έχει δοθεί στον Λούκα Τορέιρα στο ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου ενάντια στην Τότεναμ στο Γουέμπλεϊ.

14. Χάντερσφιλντ (573)

Κατοχή: 47.47%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 390
Κίτρινες κάρτες: 53
Κόκκινες κάρτες: 4
Περισσότερα φάουλ: Τζόναθαν Χογκ (73)

Η Χάντερσφιλντ έχει ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό κατοχής για έναν σύλλογο που προτιμά να παίζει πίσω από τη μπάλα. Οι τέσσερις κόκκινες κάρτες τους, ωστόσο, συνέβαλαν στην πτώση των πόντων τους σε παιχνίδια που πρέπει να κερδίσουν εντός έδρας, με τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση τους.

15. Έβερτον (579)

Κατοχή: 50.71%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 396
Κίτρινες κάρτες: 53
Κόκκινες κάρτες: 4
Περισσότερα φάουλ: Ιντρίσα Γκουέγιε (68)

Ο Μάρκο Σίλβα έχει δείξει πολλά από την πλευρά του τις τελευταίες εβδομάδες που θα κάνει την ομάδα να τον εμπιστευτεί για την επόμενη σεζόν. Ένα πράγμα που πρέπει να δουλέψει για τη νέα χρονιά είναι η πειθαρχικό συμπεριφορά της Έβερτον. Τέσσερις κόκκινες κάρτες είναι πάρα πολλές για μια ομάδα που ελπίζει να αψηφήσει τις προσδοκίες και να διεκδικήσει ένα πλασάρισμα στις έξι πρώτες θέσεις.

16. Φούλαμ (596)

Κατοχή: 46.91%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 392
Κίτρινες κάρτες: 62
Κόκκινες κάρτες: 4
Περισσότερα φάουλ: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (79)

Τρεις διαφορετικοί προπονητές αγωνίστηκαν για να μετατρέψουν τα παρουσία της Φούλαμ και οι «κότατζερς» θα παίζουν στην Τσάμπιονσιπ ξανά την επόμενη περίοδο. Τουλάχιστον θα είναι σε θέση να επικεντρωθούν στην κατοχή της μπάλας και κατά συνέπεια να διαπράξουν λιγότερα φάουλ.

17. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (611)

Κατοχή: 54.39%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 395
Κίτρινες κάρτες: 64
Κόκκινες κάρτες: 4
Περισσότερα φάουλ: Λουκ Σο (67)

Το πειθαρχικό ρεκόρ της Γιουνάιτεντ είναι εκπληκτικά φτωχό για μια κορυφαία ομάδα. Η ανικανότητά τους να κρατήσουν την μπάλα όσο οι πιο ποιοτικοί αντίπαλοι τους είναι υπεύθυνη για τη θέση που βρίσκονται, αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουν να βελτιώσουν τα νούμερα τους.

18. Σαουθάμπτον (615)

Κατοχή: 42.68%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 393
Κίτρινες κάρτες: 68
Κόκκινες κάρτες: 3
Περισσότερα φάουλ: Πιερ-Έμιλ Χόιμπιεργκ (74)

Ο Πιερ-Έμιλ Χόιμπιεργκ είναι ένα ακόμα παράδειγμα κεντρικού μέσου που μπορεί να ξεπεράσει το κέντρο με την αποφασιστικότητά του, αλλά και να κερδίσει τη μπάλα από την άμυνα, όντας ο γνωστός «box to box» μέσος. Ο αγώνας της Σαουθάμπτον για παραμονή στην κατηγορία μπορεί με κάποιο τρόπο θα κριθεί από τους παραπάνω αριθμούς.

19. Μπράιτον (622)

Κατοχή: 42.03%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 430
Κίτρινες κάρτες: 56
Κόκκινες κάρτες: 4
Περισσότερα φάουλ: Γκλεν Μάρεϊ (90)

Ο Γκλεν Μάρεϊ που κάνει τα περισσότερα φάουλ της Μπράιτον είναι ενδεικτικό της δουλειάς που κάνει μπροστά, επιχειρώντας να κυριαρχήσει στον κεντρικό άξονα των αντιπάλων, στον αέρα και συχνά παραβιάζοντας τους πειθαρχικούς κανόνες. Ο Μάρεϊ έχει τα περισσότερα φάουλ και η Μπράιτον έχει κάνει τα περισσότερα φάουλ σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη σεζόν.

20. Γουότφορντ (635)

Κατοχή: 46.09%
Φάουλ που έχουν παραχωρηθεί: 401
Κίτρινες κάρτες: 72
Κόκκινες κάρτες: 3
Περισσότερα φάουλ: Ετιέν Καπουέ (86)

Η Γουότφορντ τα πάει εξαιρετικά καλά για μια ομάδα που έχει τους χειρότερους πειθαρχικούς αριθμούς στη λίστα. Η Μπράιτον είναι η μόνη άλλη ομάδα που έχει διαπράξει πάνω από 400 φάουλ, ενώ η Watford έχει πάρει τουλάχιστον τέσσερις περισσότερες κίτρινες κάρτες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ