Τζέραρντ : «Γέρασα δύο χρόνια μετά από έξι μήνες στον πάγκο της Λίβερπουλ»

Τζέραρντ : «Γέρασα δύο χρόνια μετά από έξι μήνες στον πάγκο της Λίβερπουλ»

Για τη σύντομη καριέρα του στην προπονητική μίλησε ο Στίβεν Τζέραρντ, αποκαλύπτοντας πως μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της Λίβερπουλ Κ18, νιώθει ήδη δύο χρόνια γηραιότερος. Τι είπε για το παρελθόν και το μέλλον του αλλά και πως σχολίασε το ενδεχόμενο να προπονήσει την πρώτη ομάδα.

Τον περασμένο Νοέμβρη, έπειτα από σχεδόν 19 χρόνια παρουσίας στο υψηλότερο επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Στίβεν Τζέραρντ αποφάσισε να κρεμάσει τα εξάταπά του. Δεν εγκατέλειψε όμως ολοκληρωτικά το άθλημα. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του δέχθηκε και αποδέχθηκε την πρόταση της Λίβερπουλ για να αναλάβει έναν ευρείας κλίμακας ρόλο στην επαγγελματική ανάπτυξη των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Έχοντας ήδη πάρει τα πρώτα του πτυχία προπονητικής, το καλοκαίρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του τμήματος Κ-18 του συλλόγου. Και το πρώτο εξάμηνο, τα πηγαίνει περίφημα. Η ομάδα του ισοβαθμεί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, ενώ προκρίθηκε ως πρώτη από τον πέμπτο όμιλο του UEFA Youth League.

Το δίκτυο ESPN συνάντησε λοιπόν τον Τζέραρντ στο Κίρκμπι (εκεί στεγάζονται οι ακαδημίες του συλλόγου, σύντομα θα χτιστεί εκεί και το νέο υπερσύχρονο προπονητικό κέντρο της πρώτης ομάδας, η οποία θα αφήσει έπειτα από εξήντα χρόνια το Μέλγουντ) και ο θρυλικός χαφ της Λίβερπουλ μίλησε για τη νέα του εμπειρία, τη φιλοσοφία του πάνω στην προπονητική αλλά και το ενδεχόμενο να αναλάβει στο μέλλον την πρώτη ομάδα.

«Μετά από έξι μήνες στον πάγκο της ομάδας, νιώθω ήδη γηραιότερος κατά δύο χρόνια. Ως παίκτης, όταν τελείωνε η προπόνηση ή το παιχνίδι, μπορούσα να κάνω πράγματα που μου έπαιρναν το μυαλό από το ποδόσφαιρο. Σαν προπονητής, δεν έχω τέτοια πολυτέλεια και αυτό είναι το δύσκολο, αυτή είναι η κύρια διαφορά του παίκτη με τον προπονητή», ανέφερε αρχικά.

«Όταν είσαι προπονητής σε ομάδα Νέων, την επομένη του παιχνιδιού σκέφτεσαι τι πήγε καλά, τι δεν πήγε καλά, με ποια άτομα πρέπει να δουλέψω ατομικά αυτή την εβδομάδα, ποιον πρέπει να επαινέσω, με ποιον πρέπει να μιλήσω, ποιος ήταν άτακτος στο σχολείο… Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να σκεφτείς και τώρα που το βιώνω μπορώ να πω πώς σέβομαι περισσότερο τους προπονητές, αν και δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ολοκλήρωσα την καριέρα μου ως παίκτης. Πάντα σεβόμουν αυτούς με τους οποίους δούλευα, όμως δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά πρέπει να μπουν στο πετσί του ρόλου. Μέχρι που το δοκίμασα και εγώ», πρόσθεσε.

«Είμαι σε καθημερινή βάση στις ακαδημίες, περνάω πολλές ώρες εδώ. Ίσως και να έχουν βαρεθεί να με βλέπουν. Το πρώτο πράγμα που έδειξα στους ποδοσφαιριστές μου, κατά κάποιον τρόπο, ήταν η ηθική πάνω στη δουλειά μου. Ότι ήταν η σωστή και η πρέπουσα. Ένιωσαν πιο άνετα όταν συνειδητοποίησαν ότι είμαι σοβαρός σαν προπονητής», συνέχισε.

«Θέλω αυτό να είναι η αρχή του ταξιδιού μου. Τίποτα δεν με τραβάει πίσω και τίποτα δεν με φοβίζει. Θεωρώ ότι το ταξίδι μου θα είναι αυτό που θα είναι. Για την ώρα σκέφτομαι μόνο τους επόμενους 18 μήνες, τα δύο χρόνια αν προτιμάς και μόνο το να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για το επόμενο βήμα. Ξέρω ότι όσο περισσότερο ανεβαίνεις υπάρχει πιο εξονυχιστικός έλεγχος, μεγαλύτερη προσοχή, περισσότερες απόψεις και έντονη κριτική, όπως και έπαινοι», τόνισε.

«Για μένα το σημαντικό είναι να πάρω μια γεύση όλου αυτού μακριά από τις κάμερες και τα φώτα, και κυρίως να βιώσω όλα αυτά τα πράγματα πριν μπω κι εγώ στην τρέλα. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να αναλάβω αυτή τη δουλειά. Διότι θα μπορούσα να κάνω λάθη χωρίς να κρίνομαι σε κάθε εφημερίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η στιγμή για το επόμενο βήμα, θα έρθει όταν θα νιώθω έτοιμος. Ξέρω ότι δεν θα είμαι προπονητής της Κ18 για χρόνια και χρόνια, αυτό είναι σίγουρο. Θέλω να προχωρήσω, αλλά δεν είναι κάτι που με φαγουρίζει από τώρα», υποστήριξε.

https://www.youtube.com/watch?v=bCD4RYJKGw4

«Θέλω να γίνω προπονητής, θέλω να βελτιωθώ και να προπονήσω στο υψηλότερο επίπεδο. Υποθέτω ότι το πόσο επιτυχημένος θα γίνεις, κρίνεται και από τις αποφάσεις που λαμβάνεις ο ίδιος. Για παράδειγμα, θα μπορούσα να βρω μια δουλειά, μια δουλειά πρώτου προπονητή σε ομάδα στην Αγγλία και να απολυθώ μετά από τέσσερα ή πέντε παιχνίδια. Αυτό θα με ακολουθούσε σε όλη μου την ζωή, ίσως και να μου στοίχιζε την καριέρα μου. Θα μπορούσα όμως να πάρω την πρώτη μου δουλειά και να κερδίσω ένα πρωτάθλημα. Αυτό θα μπορούσε να με βοηθήσει στη διαδρομή μου τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον», υπογράμμισε.

Όσο για τη φιλοσοφία του πάνω στην προπονητική και το αν δείχνει δικές του στιγμές για να εμπνεύσει τους παίκτες του; «Ποτέ των ποτών δεν θα έδειχνα βίντεο από την καριέρα μου, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Πιθανότατα άλλωστε, τα έχουν ήδη δει. Αν υπάρχει κάτι που μου συνέβη, καλό ή κακό και θεωρήσω ότι θα τους ωφελήσει, δεν θα το κρύψω. Όμως δεν νομίζω ότι το να τους πεις «κοίτα πώς το έκανα εγώ και πώς το κάνετε εσείς», δεν είναι ο σωστός τρόπος. Το σημαντικό είναι τι θα συμβεί αύριο, όχι τι συνέβη εχθές».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν θα ήθελε να αναλάβει την πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ, απαντώντας πως «σε έναν χρόνο από τώρα μπορεί να έχω τρεις προτάσεις και καμία από αυτές να μην είναι από εδώ. Τότε θα έρθει η ώρα να σκεφτώ. Δεν μπορώ να σου πω ότι θα καθίσω στην Λίβερπουλ γιατί θέλω να δουλέψω μόνο εδώ. Σε έναν ιδανικό, σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι ξέρουν που θα ήθελα να βρίσκομαι, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για να το σκεφτώ».

Τέλος, παραδέχθηκε πως «η προπονητική έχει γεμίσει εν μέρει το κενό που μου άφησε η απόσυρσή μου από τα γήπεδα», υπογράμμισε ωστόσο πως «η φαγούρα έχει παραμείνει, μου λείπει πολύ το να αγωνίζομαι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ