Αγγλία: Από το Μεγάλο Ψύχος του ’63 στον κορωνοϊό (pics)

Αγγλία: Από το Μεγάλο Ψύχος του ’63 στον κορωνοϊό (pics)

Η προηγούμενη φορά που στην Αγγλία επιβλήθηκε πλήρης διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω...

Η πλήρης και ταυτόχρονη παύση κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Στο παρελθόν υπάρχουν κατά τόπους μοναδικά περιστατικά, αλλά έχουν συμβεί δεκαετίες πριν και ακόμα και σήμερα μνημονεύονται ως μοναδικά φαινόμενα.

Στην Αγγλία, οι παλαιότεροι θυμούνται το μεγάλο «lockdown» στο αγγλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1960. Υπεύθυνο ήταν το «μεγάλο ψύχος», όπως είχε ονομαστεί ο χειμώνας για την πρωτοφανή δριμύτητα του. Οι καιρικές συνθήκες είχαν παραλύσει κάθε τομέα της βρετανικής κοινωνίας και μεταξύ τους και τον αθλητισμό.

Ήταν ένας από τους πιο κρύους χειμώνες του 20ου αιώνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -16 Βαθμούς Κελσίου. Οι ομάδες στο βορειότερο άκρο της χώρας δεν έπαιξαν επίσημα παιχνίδια από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποδοσφαιρική σεζόν είχε οριστεί να τελειώσει στις 27 Απριλίου αλλά καθυστέρησε για τέσσερις εβδομάδες, οι οποίες περιλάμβαναν συνεχόμενα παιχνίδια.

Εκτός από το οργανωτικό κομμάτι, οι ομάδες αντιμετώπισαν πρακτικά προβλήματα. Οι χλοοτάπητες στα γήπεδα «κάηκαν», αφού είχαν καλυφθεί από χιόνι για εβδομάδες. Αυτό δεν επέτρεπε καν την πραγματοποίηση προπονήσεων και οι παίκτες το είχαν ρίξει στο… χόκεϊ επί πάγου. Φυσικά, για μετακινήσεις, ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις, ούτε λόγος…

Η πρώτη εθνική κατηγορία ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων, με την Έβερτον να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητη, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέφθηκε Κυπελλούχος (ο πρώτος τίτλος μετά το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου). Ωστόσο, οι μικρότερες ερασιτεχνικές κατηγορίες στα βόρεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ