Η… θεία δίκη του Ανιέλι: Από μπροστάρης στην ESL, στην έξοδο από τη Γιουβέντους

Η… θεία δίκη του Ανιέλι: Από μπροστάρης στην ESL, στην έξοδο από τη Γιουβέντους

Ο Αντρέα Ανιέλι θέλησε να... τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τελικά, αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι από τον προεδρικό θώκο της Γιουβέντους.

Ήταν 19 Μαΐου του 2010, όταν ο γιος του Ουμπέρτο Ανιέλι, αναλάμβανε τον προεδρικό θώκο της Γιουβέντους, όντας ο 4ος της οικογένειας που έπαιρνε τα ηνία του συλλόγου από το Πιεμόντε. Δώδεκα χρόνια μετά, οι τίτλοι τέλους πέφτουν με… θόρυβο. Ο Αντρέα Ανιέλι επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης, όπως και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής ομάδας.

Η μεγάλη οικονομική «τρύπα» ύψους 254,3 εκατ. ευρώ, η διαμάχη με την CONSOB, την Εθνική Επιτροπή Εταιρειών και Χρηματιστηρίου, αλλά και το γεγονός πως κατηγορήθηκε για κατάθεση ψευδών λογιστικών στοιχείων, τον ώθησαν στην πόρτα της εξόδου από τους «Μπιανκονέρι». Βέβαια, ο Ανιέλι θα παραμείνει πίσω από την… κουρτίνα, καθώς θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον σύλλογο. Ουσιαστικά, μόνο η «ταμπέλα» του προέδρου θα πάψει να τον συνοδεύει.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πως ο 46χρονος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του status των Ιταλών. Μέλος της δυναστείας των Ανιέλι, της οικογένειας που ταυτίστηκε με την FIAT αλλά και γενικότερα με την ιταλική βιομηχανία, ο Αντρέα, οδήγησε τη Γιουβέντους σε μεγάλες επιτυχίες. Ο 46χρονος εγκαινίασε το Allianz Stadium, με τη Μεγάλη Κυρία να κατακτά εννιά συνεχόμενα πρωταθλήματα. Χρόνο με τον χρόνο, οι «Μπιανκονέρι» έκαναν… παρέλαση στα γήπεδα της Serie A, με τον έναν τίτλο να διαδέχεται τον άλλον (πέντε Κύπελλα Ιταλίας, πέντε Super Cup).

Υπό την προεδρία του Ανιέλι, η Γιουβέντους «έχτισε» μια δυναστεία, ενώ έφτιαξε ξανά το όνομά της στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Κυρία έφτασε δύο φορές μέχρι την πηγή (τελικό Champions League), αλλά νερό δεν ήπιε, γνωρίζοντας την ήττα από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα, σπουδαία ονόματα πήραν τον δρόμο για το Τορίνο, με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη «Βασίλισσα» να προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση.

Ωστόσο, μετά από τις αμέτρητες κούπες, η φθορά έκανε την εμφάνισή της στο στρατόπεδο της Γιουβέντους. Τα τελευταία δύο χρόνια η Μεγάλη Κυρία παραπαίει εντός και εκτός συνόρων, με τη λέξη «αποτυχία» να είναι η πλέον συνηθισμένη στα αποδυτήρια των «Μπιανκονέρι». Οι επιτυχίες έγιναν άπιαστο όνειρο, ενώ το πιο φρέσκο «κάζο» είναι ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Champions League.

Συχνά-πυκνά, ο Ανιέλι βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, δεχόμενος και τα «πυρά» του κόσμου. Αρκετές οι φορές που το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε, με τους οπαδούς της Γιουβέντους να τον κατηγορούν για την… ελεύθερη πτώση της ομάδας.

Το φιάσκο με την ESL

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα συνέβησαν τον Απρίλη του 2021. Ήταν τότε που «έσκασε» η… βόμβα της European Super League. Με μπροστάρη τον Αντρέα Ανιέλι, οι «μεγάλοι» της Ευρώπης θέλησαν να βάλουν «μπουρλότο» στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους και μέχρι τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Club Association, ECA) πρωτοστάτησε στην ιδέα της νέας Λίγκας, με το εγχείρημα, όμως, να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγα 24ωρα.

Το φιάσκο ήταν μεγάλο για τον 46χρονο επιχειρηματία, που είδε τη μία ομάδα πίσω από την άλλη να εγκαταλείπει το… καράβι. Εκείνη την περίοδο και μαζί με τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ, ο Ανιέλι ήταν από τα πρόσωπα των ημερών. Συνεχώς στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους και με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, να τον στήνει στον… τοίχο.

«Δεν έχω δει ποτέ έναν άνθρωπο να ψεύδεται τόσες πολλές φορές και με συνέπεια, όσο το έκανε ο Αντρέα Ανιέλι. Μίλησα μαζί του το βράδυ του Σαββάτου (17/4) και έλεγε ότι όλα όσα ακούγονται είναι ψέματα. Είναι απίστευτο.

Η απληστία επιτρέπει όλες τις ανθρώπινες αξίες να εξασθενήσουν. Είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση από όλους. Δεν ξέραμε ότι είχαμε φίδια τόσο πολύ κοντά μας. Πλέον, τώρα το ξέρουμε», είχε τονίσει για τον Ανιέλι ο Τσεφέριν.

«Όσον αφορά εμένα, αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει πια. Πίστευα πως ήμασταν φίλοι, αλλά μου έλεγε ψέματα κατάμουτρα μέχρι την τελευταία στιγμή της τελευταίας ημέρας, διαβεβαιώνοντάς με πως δεν υπήρχε κάτι για να ανησυχώ. Την προηγούμενη ημέρα είχε υπογράψει τα έγγραφα για τη δημιουργία της European Super League. Σε αυτή την περιπέτεια, μπορώ να βάλω τους πρωταγωνιστές σε τρεις κατηγορίες. Έβαλα τον Αντρέα Ανιέλι στην πρώτη, ήταν κάτι το προσωπικό», δήλωσε σε συνέντευξή του το πρώτο «βιολί» της UEFA.

Το ταξίδι του Ανιέλι στην προεδρία της Γιουβέντους έφτασε στο τέλος του. Ενα ταξίδι που περιλάμβανε μπόλικες χαρές, αλλά και πίκρες. Το σίγουρο είναι, πως η ιστορία με την European Super League θα τον συντροφεύει για πάντα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ