Πολ Πογκμπά: Πώς να «καταστρέψεις» μια σπουδαία καριέρα… (vids)

Πολ Πογκμπά: Πώς να «καταστρέψεις» μια σπουδαία καριέρα… (vids)

Ο Πολ Πογκμπά βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων και δικαίωσε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αρκετά χρόνια μετά. Ο Γάλλος είναι το Νο.1 παράδειγμα προς αποφυγή...

Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα, ένα παιδί που είχε και έχει απίστευτα φυσικά και σωματικά προσόντα, εξαιρετική τεχνική και συνδύαζε ένα απίστευτο ποδοσφαιρικό πακέτο, που έκανε τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου να ασχολούνται από την ηλικία των 15 ετών με την περίπτωση του.

Ο λόγος φυσικά για τον Πολ Πογκμπά, έναν παίκτη που άλλαξε κατά κάποιον τρόπο τη θέση του box to box μέσου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πέτυχε ασύλληπτα πράγματα, αλλά και που αποτέλεσε έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και… αυτοκαταστροφικό.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι αυτός που πρωτοδούλεψε μαζί του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του και τις… έμφυτες ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά ήταν και εκείνος που αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία μαζί του στους κόκκινους διαβόλους λόγω του οξύθυμου και «καταστροφικού» χαρακτήρα του, που θεωρούσε δεδομένο ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα και στον ίδιο τον σύλλογο, αλλά και της συνεργασίας του με τον ραδιούργο ατζέντη, Μίνο Ραϊόλα.

Η αποχώρηση του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε το 2015 για πρώτη φορά και έκτοτε ο Σερ Άλεξ έχει δικαιωθεί αρκετές φορές για την επιλογή του να μην επιμείνει στην ανανέωση του συμβολαίου του, παρά το γεγονός ότι την επιθυμούσε.

Με αποκορύφωμα φυσικά το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ πριν λίγες ώρες και τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι βαδίζοντας πλέον στα 30, εφόσον μείνει η τιμωρία ως έχει θα επιστρέψει στα 34 του απλά για να κλείσει την καριέρα του, που πλέον πήρε για τα καλά την κατιούσα. Κάτι που βέβαια είχε συμβεί εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα.

Ένα κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή

Ο Πογκμπά σκέφτεται ακόμη και να… συνταξιοδοτηθεί από το ποδόσφαιρο πριν την ώρα του και αν δεν γίνει δεκτή η έφεση, ενώ από την άλλη υπάρχουν έντονες φήμες ότι και η Γιουβέντους εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τον αποδεσμεύσει οριστικά. Από τις 11 Σεπτεμβρίου ισχύει η τιμωρία του, ενώ αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία με τον Γάλλο είναι ο τρόπος που έχει καταφέρει να τα κάνει όλα λάθος εδώ και 4-5 χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2022 πήγε στη Γιουβέντους για δεύτερη φορά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ελεύθερος προκειμένου να ανακάμψει και να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο και αντ’ αυτού έπαιξε μόλις 10 ματς με τη Γηραιά Κυρία και άλλα 2 φέτος πριν τιμωρηθεί, με την απόφαση της ιταλικής ομάδας για επιστροφή να είναι μια από τις χειρότερες του 21ου αιώνα. Λόγω και του παχυλού συμβολαίου που αμείβεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη περίοδος του στο Τορίνο αμαυρώθηκε από πολλά προβλήματα τραυματισμών πριν λάβει την απαγόρευση. Πριν από τη δεύτερη θητεία του στη Γιουβέντους, ο Γάλλος πέρασε έξι χρόνια στη Γιουνάιτεντ, όπου επέστρεψε για περίπου 105.000.000 ευρώ, με τον Σερ Άλεξ να μην είναι στην άκρη του πάγκου της ομάδας τότε και τον Πογκμπά να επιστρέφει για να κάνει τη διαφορά. Με εξαίρεση την πρώτη και τη δεύτερη σεζόν του, ουσιαστικά άρχισε η… κατηφόρα.

Ο Πογκμπά πραγματοποίησε 225 συμμετοχές με τους Κόκκινους Διαβόλους, σκοράροντας 39 γκολ και 51 ασίστ, όμως στις τρεις τελευταίες σεζόν είχε τραυματισμούς, κακές εμφανίσεις, είχε γίνει μοιραίος σε πολλά ματς και αποκορύφωμα ήταν η τελευταία χρονιά του συμβολαίου του, που έπαιξε ελάχιστα και όλοι, ήθελαν να αποχωρήσει. Όπως και έγινε, αφού σε μια επένδυση που στοίχισε πάνω από 100.000.000 ευρώ η Γιουνάιτεντ προτίμησε να χάσει χρήματα και να τον αφήσει να φύγει, παρά να τον κρατήσει. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ψεγάδι στον Γάλλο, τον χαρακτήρα του και τον τρόπο σκέψης του.

Συνολικά με τη Γιουβέντους κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, όμως η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 με την εθνική Γαλλίας που είναι και η ομάδα που ταίριαξε και λειτούργησε πιο καλά από οποιαδήποτε άλλη, έχοντας 91 συμμετοχές και ένα απίθανο Μουντιάλ πριν από 5 χρόνια. Ο Πογκμπά είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για παίκτες που έχουν το ταλέντο του, αφού κατάφερε να μην εκμεταλλευτεί στο έπακρον -και λόγω του μυαλού του- το τεράστιο ταλέντο του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ